Maria Larsson i aktion. Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅNMaria Larsson i aktion. Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Maria Larsson i aktion. Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Foto: ANDREAS SANDSTRÖM / BILDBYRÅNFoto: ANDREAS SANDSTRÖM / BILDBYRÅN
 Foto: ANDREAS SANDSTRÖM / BILDBYRÅN

"Det pratas för lite om de här problemen"

Publicerad

Maria Larsson, 23, kvalificerade sig till VM i London genom att klara kvalgränsen på 3000 meter hinder på hemmaplan i Göteborg. 

Nu berättar hon om den svåra tiden innan succén.

– Jag fick dra i handbromsen, säger hon.

Det var få som pratade om Öis-löparen Maria Larsson inför Folksams GP i Göteborg tisdagen den 11 juli. Efteråt var hon nästan det enda det pratades om.

– Nu står det där i resultatlistorna! Ingen kan ta det ifrån mig! Det känns jätteskönt, sa en euforisk Larsson precis efter loppet. 

"Om vi ska samarbeta gör vi det på mitt sätt"

En förklaring till framgångarna kan beskrivas tränarbytet. Maria Larsson inledde ett samarbete med australiern Nic Bedau i augusti 2016. 

– Han sa till mig att ”om du ska samarbeta med mig så gör vi på mitt sätt”. Och det har fungerat jättebra, säger Maria Larsson, som beskriver övergången som svår i början men att det efterhand satt sig betydligt bättre.

– Jag har stort förtroende för honom. Han noga med alla bitar, oavsett om det gäller kost eller sömn. 

Tvingades dra i handbromsen

Men vägen dit har inte varit spikrak.

Som nittonåring satte Maria Larsson svenskt juniorrekord på 3000 meter hinder vid tävlingar i Manchester då hon sprang in på 9:56:50. 

Samma år tog hon studenten, och året efter var hon över i USA och tränade med ett universitetslag.

– I USA har de helt andra resurser än vad vi har här, och vi hade ett bra medicinskt team runt laget. De sa helt enkelt åt mig att nu fick det vara stopp.

Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

I gymnasiet drabbades Maria Larsson av ätstörningar. Något som förföljde henne under ett par år och fick konsekvenser både fysiskt och psykiskt.

– Det är ganska lätt att det följs av stressfrakturer, vilket även drabbade mig. Jag blev sjuk och skadad så fort jag tränade för fullt.

– I dag tränar jag hälften så mycket som jag gjorde tidigare. Håller jag den nivån vet jag att jag håller mig hel - och då kan jag göra resultat.

Under tiden i USA fick Maria Larsson hjälp med sina problem, och beskriver i dag att hon mår bra. Hon besöker fortfarande psykolog hemma i Göteborg. Stöd har hon haft både utanför och i landslaget och av träningskompisar.

– Jag har varit ganska öppen med det här. Det pratas alldeles för lite om de här problemen, säger hon.

Vill slå kompisens rekord

Den 25 juli väntar genrep på VM-distansen 3000 meter hinder i Karlstad. Avfärd till London sker 6 augusti. Däremellan väntar träning på hemmaplan i Göteborg.

– Jag trivs hemma och vet att jag mår bra här. Ser ingen anledning att åka någon annan stans för att träna.

Det svenska rekordet på 3000 meter hinder har Charlotta Fougberg, även hon hemmahörande i Göteborg.

Maria Larsson inser att det är en bit kvar innan hon på allvar kan hota om det rekordet.

– Får jag fortsätta så här nu och komma ner till 9:35 innan året är slut finns chansen inom... Tre år kanske, skrattar Maria Larsson.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag