Henrik Lundqvist minns med glädje känslan att få vinna VM-guld med brorsan Joel. Foto: TT & BILDBYRÅNHenrik Lundqvist minns med glädje känslan att få vinna VM-guld med brorsan Joel. Foto: TT & BILDBYRÅN
Henrik Lundqvist minns med glädje känslan att få vinna VM-guld med brorsan Joel. Foto: TT & BILDBYRÅN
Joel och Henrik Lundqvist med VM-pokalen på Sergels torg den 22 maj. Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅNJoel och Henrik Lundqvist med VM-pokalen på Sergels torg den 22 maj. Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Joel och Henrik Lundqvist med VM-pokalen på Sergels torg den 22 maj. Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Henrik Lundqvist på en pressträff i Stockholm under torsdagen. Foto: ERIK SIMANDER / TTHenrik Lundqvist på en pressträff i Stockholm under torsdagen. Foto: ERIK SIMANDER / TT
Henrik Lundqvist på en pressträff i Stockholm under torsdagen. Foto: ERIK SIMANDER / TT
Foto: ERIK SIMANDER / TTFoto: ERIK SIMANDER / TT
 Foto: ERIK SIMANDER / TT
Foto: ERIK SIMANDER / TTFoto: ERIK SIMANDER / TT
 Foto: ERIK SIMANDER / TT

"Jag vet att han kände likadant"

Publicerad

GÖTEBORG/STOCKHOLM. Sommaren går mot sitt slut – hockeysäsongen närmar sig.

Men Henrik Lundqvist, 35, har inget emot att minnas den där majkvällen i Köln.

– Att få stå där tillsammans med tvillingbrorsan och uppleva den glädjen – jag kommer aldrig att glömma det, säger Lundqvist.

Joel och Henrik Lundqvist jublar efter VM-finalen mot Kanada.Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Ni minns det säkert som om det var i går.

Ett stjärnspäckat svenskt landslag levde upp till de högt ställda förväntningarna och tog VM-guld i ishockey den 21 maj. Henrik Lundqvist spikade igen målet under straffavgörandet och blev stor hjälte för Tre Kronor.

För den 35-årige målvakten var det ett speciellt ögonblick på flera sätt. Han kände inte bara en enorm glädje över att få vinna en VM-titel med Sverige – han fick dessutom göra det med sin tvillingbror Joel.

– Det var känslosamt. Vi har ändå krigat tillsammans i så många år och vuxit upp med ett mål. Det var någonstans där det började, när man som liten grabb såg de där bilderna på Tre Kronor. Att sedan stå på isen och uppleva den glädjen – jag kommer aldrig att glömma det. Jag är riktigt glad att jag åkte dit och fick vara en del av laget. Vi hade ett ett bra lag och fick det att stämma, säger Henrik Lundqvist.

 

LÄS ÄVEN: Joel om Henke: "Jag tänkte bara: Kan han prata?" 

"Det räckte att titta på varandra"

Du kramade om Joel efteråt.

– Ja, det var ett häftigt ögonblick för oss båda. Vi har gått olika vägar de senaste tolv åren, men vi hade aldrig tagit oss till den stunden utan varandra och den support som vi har gett varandra när vi har vuxit upp. Jag tyckte att det var väldigt speciellt och jag vet att han kände likadant. Det räckte att bara titta på varandra.

Minns du den sista straffräddningen?

– Ja, hela turneringen... det var så fantastiskt kul från första dagen. Att få komma dit med det gänget, med brorsan – vi hade otroligt kul tillsammans.

– Jag kommer självklart ihåg sista straffen, jag kände att pulsen började gå upp och kände "gör jag det jag ska nu så är det klart". När det sedan sker är det en otrolig tillfredsställelse.

Hur har tiden efter VM-guldet varit?

– Den har varit bra. Det har varit det gamla vanliga, höll jag på att säga… men ungefär som de senaste tolv åren. Man kommer hem på sommaren, är hemma två månader och träffar mycket folk som man inte har hunnit se på tio månader – och bara njuter. Jag försöker komma bort från hockeyn lite. Sedan börjar det så sakteliga återgå, man börjar köra på is och fokuset börjar så smått komma tillbaka.

 

William Nylander brutala firande – på Lundqvist.Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

LÄS ÄVEN: William Nylander: "Jag vet inte vad jag tänkte" 

Hyllar William Nylander

Henrik och Joel Lundqvist hade en speciell stund på isen efter att ha säkrat VM-guldet. Men många kanske mest minns ögonblicket när den svenske supertalangen William Nylander – mitt i den totala euforin – kastade sig över Henke och tacklade ner honom efter den sista straffräddningen. "Jag kunde ju ha skadat honom rejält", konstaterade Nylander efteråt och kände sig manad att be om ursäkt.

– Haha, det var höften... Den var kanske lite öm, men sedan gick vi ju på semester så det är ingen fara. Jag har varit på is nu och allt känns bra, säger Henrik Lundqvist några månader efter det brutala segerfirandet.

Henrik Lundqvist – som lärde känna den nu 21-årige William för tolv år sedan när de spelade landhockey hos hans pappa Michael Nylander (före detta NHL-stjärna i bland annat Washington Capitals, Chicago Blackhawks och New York Rangers) – spår en lysande framtid för Toronto Maple Leafs talangfulle forward.

– Hur bra han kan bli? Det är bara han själv som sätter gränserna. Det hockey-IQ som han besitter är faktiskt otroligt imponerande. Jag kommer ihåg när jag såg honom när han var i tioårsåldern... redan då hade han touchen, men sedan är det så mycket som ska stämma på vägen för att man ska nå hela vägen fram.

– Men han har ju en pappa som vet vad som krävs också, och det tror jag har hjälpt honom. För oss var det självklart pricken över I:et att få in "Bäckis" (Nicklas Bäckström), som spelade tillsammans med "Nyllet" i VM, och det blev skillnaden i många matcher. Han är en fantastisk spelare och en härlig kille, säger Henrik Lundqvist om Nylander.

Relaterade ämnen
Hector Junelind
Hector Junelind

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag