Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Det här är som en drog för mig"

Lina Strand i VM-finalen i sprint 2016 där laget vann bronspengen.Foto: Skogssport, Svenska Orienteringsförbundet
Lina Strand.Foto: Skogssport, Svenska Orienteringsförbundet

GÖTEBORG. Satsningen mot den absoluta världstoppen bromsades in av en efterhängsen fotskada.

Operationen gjorde att Lina Strand, 28, fick ställa in hela orienteringssäsongen 2015 – vilket fick henne att ta ännu ett kliv i sin utveckling.

– Det finns massor av exempel på idrottare som kommit tillbaka starkare och jag får nog skriva upp mig på den listan, säger hon.

Siktet är inställt på VM i Estland – men först ska hon ta guld i Tiomila på hemmaplan i helgen.

Intresset för andra sporter som fotboll, innebandy och handboll fanns där – det senare en självklarhet i och med att Lina Strand växte upp i Partille.

– Alla mina klasskompisar höll på med handboll. Jag prövade i Sävehof, men jag tyckte att det var för uppstyrt. Man stod på linjen oavsett om man försvarade eller anföll... Jag ville springa över hela planen.

Och om det finns en sport där man kan springa precis som man vill så är det orientering – något som hon har i blodet. 

– Mina föräldrar och morföräldrar höll på med orientering, så jag var ju med på barnorientering från det att jag började gå.

Bronsloppet i VM 2016. Tävlingen gick i Bohuslän.Foto: Skogssport, Svenska Orienteringsförbundet

Har tagit nästa kliv

Första tävlingen sprang Lina Strand som sjuåring 1995 för Göteborg–Majorna Orienteringsklubb, en förening hon varit trogen sedan dess.

Under åren har hon samlat på sig en rad medaljer i Sverige och även internationellt. Formen toppades i fjol då hon tog VM-brons i sprintstafett och EM-silver och SM-guld i stafett. Detta trots att hon fick ställa in hela säsongen året innan då hon opererades för en efterhängsen fotskada.

– Det var tufft när jag insåg att jag fick ställa in en hel säsong. Men samtidigt gav det mig chansen att bygga upp något riktigt bra. Man hamnar ofta i rutiner när man tävlar och det kan vara svårt att bryta det. Då kan en skada hjälpa en på traven.

– Det är också efter skadan som jag tagit störst kliv i min utveckling. Det finns massor av exempel på idrottare som kommit tillbaka starkare och jag får nog skriva upp mig på den listan, säger Lina Strand.

Mycket tid till förberedelse

Du verkar nästan se positivt på skadan?

– Ja, men jag pluggar till tränare och har läst ganska mycket idrottspsykologi (skratt).

Året utan orientering gav henne även chansen att fokusera på sina studier till idrottstränare, något som annars har kommit i andra hand.

Hur mycket tid lägger du annars ner på orienteringen varje vecka?

– Hur mycket jag tränar på en vecka varierar mellan 10 och 16 timmar. Men sen är det även otroligt mycket teoretiska och tekniska förberedelser inom orientering som jag inte räknar med i den tiden.

VM i långdistans 2016 där Lina Strand slutade på en 14:e plats.Foto: Skogssport, Svenska Orienteringsförbundet

Välbekant terräng

Den senaste tiden har hon studerat välbekanta kartor – nämligen de över Partilles skogar. För första gången i dess 72-åriga historia springs budkavleklassikerna Tiomila på västkusten.

– Det är ingen orienterare som fått vara där de senaste fyra åren sedan det blev klart att tävlingen skulle vara i Partille. Man får samla in den informationen som finns och då är det gamla kartor som gäller. Då kan man skapa sig en uppfattning av terrängen och få en trygghet trots att man inte vet hur banan ser ut.

2014 kom hon och hennes lagkamrater i Göteborg–Majorna OK trea på Tiomila i Eksjö och i fjol slutade man på en andraplats när tävlingen gick i Falun.

I västkustens kuperade terräng hoppas man få stå överst på pallen på lördag. 

– Det är på hemmaplan så vi är vana vid det som väntar. Jag har sprungit i liknande terräng sedan barnsben så vi har kanske slipat mer på det taktiska.

"Är snäppet bättre"

– För om man ser till tidigare tävlingar som gått i Stockholmstrakten så är det mer fysiskt krävande här. Det gäller inte bara att vara snabb utan även stark och kunna orka hela vägen.

I juli väntar VM i Estland där Lina Strand nyligen varit på träningsläger för att lära känna skogarna.

– Vi tog VM-brons i sprintstafetten i fjol så där har vi kanske störst medaljchans. Sen siktar jag på att komma topp sex individuellt. Det har jag inte lyckats med på mästerskap tidigare utan bara i världscupen. Jag känner att jag är snäppet bättre än tidigare.

Vad driver dig att hela tiden pressa dig själv och lägga ner allt jobb?

– Jag har väl lärt mig att gilla träna och utmana mig själv. Men sen är det kicken som alla elitidrottare snackar om. Att lägga ner otroligt många timmar på någonting, korsa mållinjen och känna "i dag satt den", det är en euforisk känsla. Det är som en drog för mig och man vill bara göra det igen.

VM 2016.Foto: Skogssport, Svenska Orienteringsförbundet

 

Lina Strand

Ålder: 28

Familj: Sambon Jonas (som tävlar för samma klubb)

Yrke: Studerar sista året på utbildningen "Sports coaching" på Göteborg universitet.

Klubb: Göteborg Majornas Orienteringsklubb

Intressen: Har ett brett idrottsintresse, baka, fika, kolla serier och film.

Främsta meriter: Stafett: VM-brons, EM-silver, EM-brons, JVM-guld, SM-guld, SM-silver. Individuellt: SM-guld, SM-silver, Två SM-brons.

Aktuell: Springer Tiomila för Göteborg-Majornas Orienteringsklubb på lördag. Damkavlen startar 13.15 med beräknad målgång cirka 17.45.

 

Följ utvecklingen i GT:s app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.