Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Det finns absolut ingen oro här inne"

Roger Rönnbergs Frölunda är inne i en tung period.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Linköping är heta.
Foto: STEFAN JERREVÅNG/TT

Iskalla Frölunda mot stekheta Linköping.

Helt olika förutsättningar i tisdagskvällens toppmatch. 

- Viktigast att vi spelar som bäst hockey sista veckorna på säsongen, säger Frölundas tränare Roger Rönnberg.

- Klart det inte gör något att ha spelat bra när man går in i slutspel, säger LHC:s Klas Östman.

Frölunda, det vet ni ju, har hostat och puffat sig fram på slutet. 

Sifferbevis här:

13 senaste matcherna har bara gett 15 poäng, ett snitt på 1,15.

LHC har bara två förluster (ordinarie tid) under 2017, på de 13 senaste matcherna är facit 30 poäng, alltså ett snitt på 2,31.

LHC är dubbelt så bra som Frölunda.

Skillnad, det.

Ändå säger Klas Östman, han som 2013-2015 var Roger Rönnbergs assisterande:

- Jag gillar egentligen inte att uttala mig om andra lag, men jag tror det finns ett starkt självförtroende i Frölunda, de är nog inte så oroliga.

"Gör allt för att hjälpa laget"

Den känslan vidimeras av spelare och ledare i Göteborgsklubben.

- Det finns absolut ingen oro här inne, vi vet vad vi kan, det studsar emot ibland, säger Patrik Carlsson, tvåmålsskytt mot Leksand senast.

Roger Rönnberg:

- Vi tränar för slutspel, tränar för att vara i nuet, inte bli kvar för länge i det som varit, och det tyckte jag spelarna gjorde väldigt bra uppe i Leksand; de lyckades stänga matchen från kvällen före och komma ut väldigt bra.

Sedan kom raset på slutet istället, tre ”säkra” poäng blev bara två, men det är en annan historia, den förändrar inte Rönnbergs poäng.

Han säger om nuet:

- Ett tag vann vi utan att spela bra, var inte så glada, mest en dag på jobbet. Nu finns lagfokuset, spelarna gör allt för att hjälpa laget.

"Mer vi tränare som oroar oss"

Östmans LHC vet knappt hur det är att förlora sedan man särade på bröderna Mathis och Ken André Olimb, har ett lag som trummat på med samma formationer och sett brutalt starkt ut.

- Jag tycker nog vi spelade rätt bra även före det, men det lossnade framför allt för Mathis som fick spela på sin ordinarie position (center), poängterar Östman och tillägger:

- Klart det finns mycket självförtroende, mycket trygghet i gruppen. Ändå hade vi en period där vi inte tyckte att vi spelade så bra, men vann ändå. Men det är väl mer vi tränare som oroar oss, spelarna gör det inte.  

Tvåan Frölunda och trean LHC har båda 88 poäng. Kampen om andraplatsen? Viktig? Mja, båda herrarna trycker på att det är viktigare att gå in som ett vinnande lag, med bra spel.

Östman:

- Finns inget som säger att du får en ”lättare” motståndare som tvåa, så jämnt som det är i SHL.


FRÖLUNDA

Formen:

Synnerligen tveksam, men insatsen som ledde fram till 4-1-ledning uppe i Leksand i lördags skvallrar möjligen om att något är på gång.

Har ändrat en del i kedjorna, Patrik Carlssons kedja med Sean Bergenheim och Casey Wellman bär, Mats Rosseli Olsen gjorde att Joel Lundqvist och Victor Olofsson såg bättre ut. 

Ingen av målvakterna har imponerat fullt ut på slutet.

Läget:

Nicklas Lasu och Rasmus Dahlin är båda sjuka, Frölunda jobbar för att smittan inte ska sprida sig. I övrigt helt.


LINKÖPING

Formen:

Strålande. SHL:s bästa lag under 2017 tillsammans med Växjö Lakers, 10-2 på Örebro respektive Färjestad i slutet av förra veckan talar tydligt språk.

Två toppkedjor: Little, Roe, Ken André Olimb; Gordon, Mathis Olimb, Lilja. Bra jobb och helt okej spets även utöver det, plus att både Marcus Högberg och Jacob Johansson imponerat mellan stolparna.

Läget:

Stjärnbacken Anssi Salmela tvingas vila, Anton Björkman och Emil Kristensen spelar inte heller, stort frågetecken även för sjuke Niclas Lundgren, således jobbigt på backsidan. Emil Sylvegård är också sjuk, viss tveksamhet för Mathis Olimb som ska bli pappa, men sannolikt inte riktigt än.