Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Det blir nästan som en drog för mig”

Foto: MALTE CHRISTIANS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

2014 blev han utsedd till årets handbollstränare i världen – och dit vill han igen.

I en stor intervju med GT berättar nu Ljubomir Vranjes om de tuffa utmaningarna i sin nya klubb, responsen från sin uppmärksammade bok, framtidsdrömmarna i att bli svensk förbundskapten och sina detaljstuderande matchanalyser.

– Jag brukar jobba 10-12 timmar inför en match, säger han.

Efter den sensationella Champions League-titeln med Flensburg 2014 har han varit en av världens mest eftertraktade handbollstränare.

I början av februari stod det klart att ungerska storklubben Veszprem köpt loss Ljubomir Vranjes från sitt kontrakt med Flensburg och när GT når den tidigare handbollsstjärnan är han på resande fot mot sitt nya hem.

– Det pirrar lite och jag är väldigt spänd över att få börja jobba. Jag ska börja träffa spelarna för individuella samtal först och sen drar vi i gång med träningen, berättar han.

I Veszprem kommer Vranjes att bli tränare för ett lag fyllt av storstjärnor, bland annat svenske landslagsmittsexan Andreas Nilsson. Laget har spelat Champions League-final två år i rad – men förlorat.

– Vi vill vinna allt, vi ska vara bäst. Champions League är ett stort mål vi har framför oss, säger Vranjes.

”Blir på en annan nivå”

Han har tidigare pratat om sin vilja att bli tränare för en storklubb – och även fast Flensburg bevisligen är ett framgångsrikt lag i Europa så är det inte på samma nivå som i Veszprem.

– Det är det som känns mest spännande med allting. Att man ska försöka få ut det mesta av ett lag som har så många stjärnor. Det som var min kanske största styrka i Flensburg var att jag lyckades få ihop ett starkt lag där alla kände ett ansvar. Men nu blir det på en annan nivå, säger han.

Vad var hemligheten bakom framgången i Tyskland?

– Jag vet inte om det är en hemlighet. Men jag tror att det är viktigt att visa att man är mänsklig när man tar sina beslut. Att man inte bara ser till det sportsliga utan bryr sig.

– Sen är jag bra på att vara ärlig, att säga vad jag tycker och tänker. Jag tycker att det är viktigt att alla spelare ska känna att de fyller en roll och ett ansvar i ett lag. Då krävs det också att man säger vad man förväntar sig av spelare, oavsett om rollen är mindre eller större än vad de tänkt.

”Kommer bli en tuff utmaning...”

Kan spelare bli sura?

– Ja, eller inte sura kanske, men besvikna. Och det kommer att bli en tuff utmaning för mig nu när jag kommer till ett lag med så många skickliga spelare. Vi har 21 i truppen men det är bara 16 som kan spela. Ändå måste man se till att alla spelare känner ett ansvar och inte tappar självförtroende, säger han.

Vranjes är förmodligen en av världens mest ambitiösa handbollstränare. Han berättar om hur han brukar analysera motståndare i upp till tolv timmar inför en match.

– Det blir nästan som en drog för mig, det är svårt att sluta när man hittar något som fungerar. Mina spelare i Flensburg uppskattade att veta så mycket som möjligt. Men jag antar att jag kommer att få känna av i Veszprem hur spelarna vill ha det där, säger han.

Är situationen hållbar när du lägger ner så mycket tid?

– Det är väl en av anledningarna till att jag gick till Ungern nu. Vi kommer att spela betydligt färre matcher än tidigare. På så sätt blir den nästan en ny värld som öppnar sig för mig, säger han och tillägger:

– I år kommer jag till exempel kunna fira min första jul hemma i Sverige på 17 år.

Under en period jobbade Ljubomir Vranjes som expert i Kanal 5:s studio. Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Vill bli världens bästa tränare

När Flensburg överraskande nog vann Champions League 2014 blev Vranjes utsedd till världens bästa handbollstränare. Han sticker inte under stol med att ett stort mål är att bli det igen.

– Personligen vill jag bli bäst. Framgång är bara tillfällig och nu börjar man om på ny kula här i Ungern. Och för mig känns det väldigt inspirerande att se hur jag klarar av att hantera så många världsstjärnor, säger han.

Vid sidan av sin roll som handbollstränare har Vranjes också skrivit en uppmärksammad bok, ”Jag vill bara vinna”, som kom ut för ett år sedan.

Vranjes berättar om en överväldigande respons från de som läst.

– Den gick över förväntan. Den blev ju slutsåld så förlaget har gått ut med en pocketversion. Responsen har varit fantastisk tycker jag. Det är ju ganska svårt för folk att säga om den är dålig eller inte, för det är ju mitt liv den handlar om. Men det är många som har uppskattat den.

Ljubmoir Vranjes var en framträdande spelare i landslaget under många år – och har också en stark meritlista. Foto: LENNART MÅNSSON / © BILDBYRÅN

Och även fast boken behandlar Vranjes mäktiga framgångar som handbollsspelare med EM-guld, VM-guld och OS-silver så är är det långtifrån en  ren och skär solskenshistoria.

Den rymmer också de allra mörkaste perioderna av hans liv. Bland annat depressionen som tvingade honom att avstå EM 2007.

– Jag kände att skulle jag skriva en bok så skulle jag köra hela vägen. Det går inte bara att prata om framgångarna med ”Bengan” Johansson utan det krävs en helhetsbild för att förstå vad jag har varit med om och vad som någonstans varit grunden för mig i handbollen, berättar han.

”OS-guld är det enda jag inte vunnit”

Vranjes har vid upprepade tillfällen ryktats om att ta över som förbundskapten för det svenska landslaget. Än så länge har det inte blivit så – och i samband med att 43-åringen presenterades av Veszprem blev det också klart att Vranjes tar över som ungersk förbundskapten.

– Jag hoppas givetvis att det går bra för Sverige, men nu är det Ungern som är fokus för mig. OS i Tokyo mitt största mål. OS-guld är det enda jag inte har vunnit, så det hade varit häftigt att göra det som tränare.

Skulle Sverige kunna bli aktuellt längre fram?

– Det har varit nära en gång tidigare men då sa Flensburg nej. Men om det öppnar sig en möjlighet i framtiden skulle det kännas väldigt roligt, men det är svårt att svara på om hur många år det skulle kunna vara aktuellt, säger han.

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!