Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det är så hemskt – jag känner mig otillräcklig”

Helen Alfredsson är i Florida, coronaviruset gör att hon och Kent Nilsson får vänta med att komma hem till Sverige.Foto: HANNA BRUNLÖF

Helen Alfredsson skulle ha rest hem till Sverige 11 april.

Men den pågående coronakrisen gör att golfstjärnan är inställd på att hon och Kent Nilsson får stanna kvar betydligt längre i sitt andra hem i Orlando, USA.

– Just nu finns det många som drabbas både av viruset direkt och av allt annat som det för med sig. Nu är det viktigt att vi går åt samma håll och försöker hjälpa varandra genom det här, säger Helen Alfredsson.

Snart kan vi se paret Helen Alfredsson och Kent Nilsson i TV4:s ”Tillsammans med Strömstedts”.

Programmet spelades in i höstas när Jenny och Niklas Strömstedt hälsade på i villan i Onsala, söder om Göteborg.

I december lämnade paret Alfredsson/Nilsson som vanligt Sverige för att övervintra i sitt andra hem.

Det är i huset strax utanför Orlando som de nu tillbringar den mesta tiden när coronaviruset härjar runt om i världen.

– Vi är så lyckligt lottade. Vi har vårt hus, vi har varandra. Vi tvättar händerna och lyder råden hur vi ska hålla oss undan smitta, berättar Helen.

Blandar allvar och skämt

Är golfbanorna stängda?

– Nej. Golfbanan här är öppen, men i golf är man ju naturligt ifrån andra. Och eftersom jag slår långt och rakt och Kent snett är även vi en bit ifrån varandra, säger Helen och skrattar.

Även i coronatider blandar Helen Alfredsson djupaste allvar med skämt.

Kanske pratar hon om, och använder, ännu mer humor just nu.

– När det är jobbigt som nu börjar folk leta efter humoristiska stunder. När det är tuffa tider behöver vi humorn för att ta oss igenom. Vi behöver dessutom påminna varandra om att det efter regn kommer solsken, även om det ibland är svårt att förstå.

”Fruktansvärt med alla som far illa”

Hon gör en snabb sväng, kastar sig från behovet av humor till att prata om vad det är som händer just nu, när viruset drar fram över jorden.

– Det är hemskt med alla som blir svårt sjuka och en del till och med dör. Men det är även fruktansvärt med alla som far illa av det som corona för med sig. Människor som har investerat all sin tid och allt vad de har i någon business och så riskerar allt att försvinna. Viruset i sig försöker vi ju göra något åt, men det andra handlar om något annat, säger hon.

Helen Alfredsson i vardagsrummet i Onsala i samband med en GT-intervju i slutet av förra året.Foto: HANNA BRUNLÖF / GT/EXPRESSEN

Helen funderar kort innan hon fortsätter prata om vad som också sysselsätter hennes tankar i dessa dagar:

– Jag är mycket djupare än vad folk tror. Jag tänker så här: Kanske behöver Moder jord ett andrum. Vi har bara kört på. Vi hör varje dag att så och så ska vi göra för att lugna ner oss och må bättre – sen kör vi på precis som vanligt ändå, säger hon.

– Vi har kört på så jädra länge med så mycket. När vi tvingas sakta ner kommer signaler om att Moder jord andas lättare, exempelvis har luften över Kina blivit mycket bättre under den här tiden. 

Hyllar vårdpersonalen

Helen Alfredsson ser också under coronakrisen andra saker som manar till eftertanke.

– Vi har ett läge där vi behöver hjälpas åt och stötta dem som verkligen sliter. Två grupper som ofta är extremt underbetalda är vårdpersonal och lärare. Nu kanske vi ser vilket jobb de gör. Vi är totalt i händerna på att de orkar, vi behöver lära oss att visa mer respekt och uppskattning för alla de bra saker som görs, säger den golfstjärnan.

Helen Alfredsson har inte stött på viruset i sin omgivning. Men hon blir ständigt påmind om hur viktigt det är att skydda riskgrupperna.

– Jag är med i en yogagrupp som leds av en tjej som tar hand om sin syster och sina föräldrar som är över 80 år. Hon har tvingats stänga yogastudion för att göra allt för att skydda föräldrarna. Hon vill ju inte komma med något som kan vara livsfarligt för dom. Vi försöker hjälpa till lite och stötta henne, säger Helen.

– Precis som i Sverige pratas det här om att skydda gamla och sådana med sjukdomar och dålig fysik. 

Letar efter positiva saker

Även i USA tar varor slut i affärer och inom organisationer som tar hand om andra människor.

– På tv görs det mycket reklam för vilka organisationer som behöver hjälp när saker som tvål och annat tar slut. Vi går ibland och handlar till sådana organisationer, vi får en lista med vad som behövs, säger den golfstjärnan.

Men hon vore inte Helen Alfredsson om hon inte mitt i eländet även letade efter positiva saker som kan pigga upp.

Helen Alfredsson på balkongen i Onsala. Hon får vänta på att återvända dit.Foto: HANNA BRUNLÖF / GT/EXPRESSEN

Som när det skämtas om toapapper – ofta en bristvara i många affärer både i Sverige och USA.

– Jag är inte speciellt aktiv på sociala medier, men jag ser att många har börjat använda toarullen som träningsredskap. Vissa jonglerar med den, andra sätter den på golfklubban. Humor behövs för att ta oss genom kriser, ett gott skratt behövs, säger Helen med ett skratt.

”Länge leve humorn”

Men tror du inte att folk kan ta illa upp när det skämtas just nu?

– Vi behöver lämna tiden då alla blir så kränkta. Det där att ingen vågar säga något för då kränker man. Vi har inte tid att bli kränkta nu, vi har allvarligare saker att tänka på. Länge leve humorn, den överlever, svarar hon.

Det finns en del saker som Helen Alfredsson stör sig på just nu. Exempelvis jakten på syndabockar, den ofta högröstade diskussionen om vem som gör fel och vad som bör göras i stället.

– Det finns två typer av människor. Dels de som tar ansvaret och gör det bästa av situationen och undrar vad de kan göra. Och så finns det de som inte tar något ansvar utan bara skyller på någon annan. Sånt gnäll klarar jag inte av. Det är där idrotten är så bra, där kan man inte skylla sina misstag på någon annan, säger hon med emfas.

”Tror att allt handlar om dem”

Det finns andra företeelser som också retar upp henne. 

– Skolorna har haft vårlov här i Florida. Då har ungdomar varit på stränderna och festat precis som vanligt, utan att bry sig om att hålla den sociala distans som vi bör göra nu. Där spriten går in går vettet ur, heter det ju. När en strand har stängts för att bryta mönstret har de flyttat vidare till nästa, som också har fått stänga. De tror att allt handlar om dem och att de ska få ha roligt, säger Helen.

– Mor- och farföräldrar har i det här landet blev skickade i krig. Vi blir tillsagda att vara hemma och ligga på soffan. Vi borde nog kunna överleva det.

Helen Alfredsson sprudlar som vanligt av tankar och åsikter. Hon har även en uppmaning riktad till oss i media.

– Var noga med informationen. Publicera inte vad som helst från vem som helst. Det är viktigt att vi kan lita på de som säger något. Sanningen är tillräckligt sensationell i dag, säger hon.

”Alla gör samma sak”

Vardagslivet för paret Alfredsson/Nilsson är förändrat, åtminstone tillfälligt. 

Men även om viruset begränsar det vanliga umgänget umgås Helen på distans med många som hon känner.

– Jag har mycket kontakt med mina kompisar i Sverige, kollar hur dom mår. Men jag har också många vänner runtom i världen; i Australien, Japan, Spanien, Tyskland... Normalt vet jag inte vad dom gör i sin vardag. Men just nu gör alla samma sak, alla pratar om vad de gör i sin form av isolering.

Kent och HelenFoto: HANNA BRUNLÖF / GT/EXPRESSEN

Helen och Kent har hittat en ny vardag, med en del vanliga beståndsdelar.

– Vi har en fantastisk liten yogagrupp med fyra fem personer, som träffas hos varandra. Och så spelar vi golf, beställer en del hämtmat och så tittar vi på film på tv. Men Kent somnar snabbt, han tillhör ju den äldre gruppen, haha.

”Känner mig otillräcklig”

Helen fyller själv snart 55 år. Men Kent är 63 år – en 60-plussare som i en del sammanhang nämns som en del av riskgruppen.

– Nu är jag plötsligt en kvinna som lever med en äldre man som jag kan springa ärenden åt, säger hon med ett nytt skratt. Det är ju tur att jag tycker så mycket om honom.

Innan vi avslutar samtalet pratar Helen återigen om att vi måste hjälpas åt att ta oss igenom den kris som påverkar oss alla.

– Jag vill göra vad jag kan, men känner mig otillräcklig. Jag hatar att se människor ledsna. Nu gäller det att vi är snälla mot varandra, hjälps åt – och använder humor för att ta oss vidare, säger Helen Alfredsson.

 

LÄS MER: Så påverkas alla ligor och idrotter av corona-utbrottet

LÄS MER: Zlatan donerar en miljon kronor

LÄS MER: SHL inför värvningsstopp