Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Det är kvalitet rakt igenom”

Joel Lundqvist, Johan Sundström och Henrik Tömmernes – frölundaiter i Sweden Hockey Games.

Tre Frölunda-spelare blev uttagna i Tre Kronor.

Två dagar efter CHL-finalen mot Sparta Prag 7 februari är det match i Sweden Hockey Games mot Tjeckien för Joel Lundqvist, Henrik Tömmernes och Johan Sundström.

– Det är väl ett tecken på att vi gjort något bra, säger Henrik Tömmernes.

Frölunda är mitt inne i en intensiv period.

13 matcher återstår i SHL före slutspelet. Och på tisdag i nästa vecka kommer Sparta Prag till Göteborg för final i CHL.

Mitt i all klubbhockey blir det också tre landskamper i Scandinavium, 9–12 februari avgörs Sweden Hockey Games.

– Det är kul med så många matcher. Det är roligare att spela match än att träna, säger Henrik Tömmernes.


LÄS MER: Allt om Sweden Hockey Games i Scandinavium 

Tvingats hoppa av två gånger

Medan Frölundas lagkapten Joel Lundqvist är veteran både i laget och Tre Kronor står både Tömmernes och Sundström i något som de hoppas ska bli en början på en tillvaro i landslaget.

Båda återvände till Frölunda inför guldsäsongen 2015/16 efter att inte ha lyckats ta sig in i NHL. Direkt i Frölunda studsade de tillbaka.

Sundström blev landslagsman redan förra säsongen, var med i VM i våras. Men den här säsongen har han tvingats av hoppa av både Karjala och Channel One cup på grund av skador.

– Visst hoppas jag få chansen i VM även i år, men det ligger långt fram i tiden. Nu handlar det först om fullt fokus på de tre kommande matcherna med Frölunda, innan det är dags att tänka på Tre Kronor och Sweden Hockey Games, säger han.

Tömmernes har däremot varit med i båda turneringarna och fick mycket beröm av förbundskapten Rikard Grönborg under måndagens presskonferens i Scandinavium.

Oflyt i Tre Kronor

– Henrik uppträdde på ett helt annat sätt i Channel One än vad han gjorde i Karjala. Han tog för sig på ett helt annat sätt, spelade mer som i SHL där han producerar utan dess like, kommenterar Grönborg.

Förbundskaptenen hade en del gott att säga även Johan Sundström:

– Han har haft oflyt i Tre Kronor, fått kliva av två gånger. Hoppas han får vara frisk, det är en väldigt bra spelare. Det är kvalitet rakt igenom.

Att Joel Lundqvist är en favorit hos förbundskaptenerna är ingen nyhet.

– Det är en spelare med karaktär. Det är viktigt med rutinerade spelare som stöttar de yngre, dessutom levererar han framåt i Frölunda, säger Grönborg.

Tre Kronors trupp till Sweden Hockey Games

Målvakter: Viktor Fasth, CSKA Moskva, Anders Lindbäck, Rögle.

Backar: Sebastian Aho, Skellefteå, Oscar Fantenberg, Sotji, Andreas Borgman, HV71, Henrik Tömmernes, Frölunda, Calle Rosén, Växjö, Emil Johansson, Djurgården, Philip Holm, do, Magnus Nygren, Färjestad.

Forwards: Richard Gynge, Neftechimik, Mattias Sjögren, ZSC Lions, Patrik Zackrisson, Lugano, Joel Lundqvist, Frölunda, Johan Sundström, do, Alexander Bergström, Karlskrona, Joel Eriksson Ek, Färjestad, Johan Ryno, do, Oskar Lindblom, Brynäs, Daniel Brodin, Djurgården, John Norman, Niznij Novgorod, Carl Klingberg, Zug, Andreas Thuresson, Malmö.