Mikael Stahre, här bakom Häckens klubbdirektör Dennis Andersson, gjorde på måndagen sin första träning med nya klubben. Foto: MATHIAS BERGELD
Mikael Stahre, här bakom Häckens klubbdirektör Dennis Andersson, gjorde på måndagen sin första träning med nya klubben. Foto: MATHIAS BERGELD

”Det är inte bara ett yrke – det är en livsstil”

Publicerad

Första träningen med Häcken för Mikael Stahre, 41.

Det blev en lugn timma på Bravida Arena.

– I morgon blir det tuffare, då ska vi ta fram målen, säger tränaren.

Mikael Stahre kom direkt från Abu Dhabi där han varit på konferens med allsvenska tränarna och fotbollsförbundet under landslagets läger.

Träningen på Bravida började klockan 14, eftersom klubbens nye tränare landade tidigare på dagen.

Självklart koll på laget

När spelarna körde teknikcirkeln och kvadraten växlade Stahre mellan att prata med sina nya tränarkolleger och snacka med gamla och nya vänner vid sidlinjerna. 

Du har varit borta från svensk fotboll (i Kina) ett tag. Har du ändå riktigt bra koll på ditt nya lag?

– Ja, självklart har jag det, svarar han.

Även om en träning är lugn och utan tävlingsmoment, kan man se något på när spelare håller på med kvadraten?

– Ja, det kan man. Man kan se att de flyttar bollen snabbt och ett bra passningsspel. Man ser att det finns många skickliga spelare. Man ser det finns ett mönster i deras rörelser. Och på sättet de slår passningarna ser man att det inte är slumpen utan något som implementerats i Häcken under lång tid, säger Mikael  Stahre.

In i en hård period

Är det annorlunda att ta över efter institutionen Peter Gerhardsson – i Häcken under åtta säsonger – än när du tagit över en tränare som varit kortare tid i en klubb?

– Jag har inte reflekterat över den biten. Jag vet att dom har haft en bra tränare förut över tid, jag har en bra relation till honom. Men nu är är jag som tränare, tillsammans med övriga ledarteamet, som ska göra det här, svarar Stahre.

Häcken går nu in i en stenhård träningsperiod med sikte på att vara i bra form till tävlingssäsongen, som börjar med cupmatchen mot Norrtälje 18 februari.

När börjar du få koll på hur du vill forma en startelva?

– Det där är en process. Självklart har jag funderingar redan nu, men jag vill också se hur spelarna utvecklas och presterar under min ledning, säger Mikael Stahre.

En fin arena på Hisingen

Mikael Stahre kom från värmen i Abu Dhabi till ett Hisingen där kylan går genom märg och ben.

Hade det inte varit skönt att direkt dra i väg hela gänget och träna i värmen istället?

– Det finns säkert fördelar med att vara där. Men vi har en fin arena här också. Och det är ju alltid bra väder i Göteborg, säger Häcken-tränaren med ett leende.

Stefan Nilsson
Stefan Nilsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag