Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Det är fruktansvärt att ingen reagerar"

Den franska hoppstjärnan Penelope Leprevost hamnade i blåsväder under Göteborg Horse Show.

Leprevost fångades på bild i SVT när hon gav en brutal tillrättavisning till sin häst Vagabond de la Pomme.

– Det är fruktansvärt att ingen på tävlingsplatsen reagerar, säger tävlingsryttaren Rosalie Sjöberg.

– Det ser inte vackert ut, säger Lotta Amnestål, presschef på Svenska ridsportsförbundet.

Mitt under SVT:s sändningar från Göteborg Horse Show inträffade en kontrovers som engagerade hästälskare runtom i landet.

Framridningen till den sista omgången i världscupfinalen i hoppning var i gång när Penelope Leprevosts häst Vagabond de la Pomme snubblade.

Leprevost tillrättavisade sin häst på ett sätt som gjorde många tittare upprörda, däribland tävlingsryttaren och ridningsinstruktören Rosalie Sjöberg.

– Hästen snubblade till och när den hade rest sig så ryckte hon tag ordentligt i munnen och bankade på den framåt, allt vad hon kunde. Hon överdriver och ger hästen dubbla signaler. Hästen stannar när hon rycker i munnen, men sedan bankar hon på den med skänklarna och ber den att gå framåt.

– En ryttare på den här nivån borde behandla en häst med respekt. Jag tycker inte att det där är respektfullt.

"Skulle aldrig tillåta det"

Vad gör det med en häst när en ryttare agerar på det viset?

– Hästen måste hela tiden mer eller mindre gissa sig till vad människan vill. Det är ett vänligt och snällt djur som försöker göra rätt. När den får dubbla signaler förstår den inte vad som förväntas. Jag jobbar som ridningsinstruktör på en ponnyskola. Och jag skulle aldrig tillåta att mina elever gjorde så.

– Det är fruktansvärt att ingen på tävlingsplatsen som reagerar. Det är många barn och orutinerade ryttare som tittar på det där och lär sig "Oj, det är så där man ska göra".

– Hästen är ens lagkamrat. När man beter sig så här är det som att hästen är en maskin.

Lotta Amnestål, presschef, medger att Svenska ridsportsförbundet också har reagerat på sekvensen.

– Det ser inte vackert ut. Men jag får be att återkomma i frågan. Vi håller på och diskuterar kring det där, säger Amnestål.

Kritik mot SVT:s Lotta Björe

Flera tittare har haft synpunkter på hur SVT:s expertkommentator Lotta Björe benämnde händelsen.

– Det reagerade jag starkt på. Hon sa att hästen inte var uppmärksam och att Leprevost var tvungen att säga åt den. Det är klart att det är farligt om hästen börjar snubbla för att den inte är uppmärksam, men man ska inte behandla en häst på det viset, säger Rosalie Sjöberg.

– Hon förklarade vad Lepreveost gjorde, men jag tycker att hon kunde ha sagt att hon tog i för mycket och att hon inte rekommenderade att man gjorde så själv.

Björe har svarat på kritiken i en intervju med hästmagasinet Hippson.

– Jag tror att jag har sagt att hon blivit irriterad på sin häst och att hon ville göra den uppmärksam på sin ryttare. Jag minns inte exakt. Men visst, jag kanske borde ha varit tydligare med att man inte uppför sig så mot sin häst. Jag hade personligen aldrig hanterat min häst på det sättet, säger Björe.

 

KLIPPET GÅR ATT SE I SVT PLAY HÄR (SPOLA FRAM TILL 42.00)