Foto: Daniel StillerFoto: Daniel Stiller
 Foto: Daniel Stiller
Foto: Andreas L ErikssonFoto: Andreas L Eriksson
 Foto: Andreas L Eriksson
Foto: Lars BaronFoto: Lars Baron
 Foto: Lars Baron

"Det är bara Blåvitt som gäller i Sverige"

Publicerad

DUBAI. I sommar går kontraktet med FC Köpenhamn ut och han öppnar för att flytta hem.

I en intervju med GT berättar Mikael Antonsson, 34, om sina framtidsplaner, EM-drömmen och konkurrensen från Erik Johansson.

– Blir det Sverige vill jag spela i Blåvitt. Det finns inget annat, säger han.

Mittbacken är på träningsläger i Dubai med FC Köpenhamn. GT träffar honom på ett lyxhotell i Marinan.

– Det känns bra för egen del och jag har varit här i två år nu den här svängen. Jag vet om förutsättningarna och har ett utgående kontrakt.

FCK köpte nyligen in landslagsbacken Erik Johansson från belgiska Gent och han ser ut att vara förstavalet ihop med Mathias Zanka Jörgensen. Därmed kan Mikael Antonsson bli bänkad för första gången i karriären i klubbsammanhang.

– Ståle (Solbakken, tränaren) vill ha fyra mittbackar som alla kan spela och nu är vi fyra riktigt bra mittbackar som slåss om två platser. Jag är säker på att jag kommer att få matcher den kommande tiden. Jag planerar inte att bli bänkad utan ska ta upp kampen med både Erik och Zanka om de nu är förstavalet, säger Mikael Antonsson, som har varit utlandsproffs sedan han lämnade Blåvitt 2004 för Austria Wien.

Spel i ytterligare tio år?

I sommar väntar EM i Frankrike. Antonsson var ordinarie i förbundskaptenen Erik Hamréns startelva under nästan hela kvalet. Men om det blir lite speltid i FCK i vår är EM-biljetten inte längre lika säker.

– Ett EM lockar otroligt mycket och det är därför jag vill spela nu också så klart. Jag vill visa att jag ska vara med i truppen. Jag är ju en late bloomer i landslagssammanhang och suttit väldigt mycket på bänken, så därför var det jättekul att få förtroendet i kvalet. Det finns inget som gör mig stoltare än att få representera Sverige.

Du fyller 35 i vår. Hur länge till har du tänkt spela?

– Jag tänker inte på att jag är så gammal, haha. Jag spelar säkert tio femton år till, men sedan får man se på vilken nivå det blir. Kroppen känns i alla fall jättebra, jag hade ju lite problem med hjärtat i unga år, så då tänker jag någonstans att åren jag tappade där tar jag igen på slutet. Jag är inte så sliten som min ålder säger. Jag känner mig fortfarande pigg och ung.

Blåvitt - om de vill ha honom

Stannar du kvar utomlands eller flyttar du hem till sommaren?

– Det är det jag funderar på. Jag har en fästmö och en liten dotter nu, så hela familjen får ta ett beslut. Man tänker väldigt annorlunda nu än när man var 18-19. Antingen blir det ett äventyr eller så flyttar vi hem till Sverige. Så kan man väl säga.

Blåvitt?

– Ett härligt lag. Jag vet inte om de vill ha mig, men vill de det så lyssnar jag självklart. De får väldigt gärna höra av sig. Det är bara Blåvitt som gäller i Sverige, det finns inget annat.

Markus Wulcan
Markus Wulcan

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag