Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Den kvällen var mitt bästa misslyckande”

Emma Igelström.
Foto: ROBIN ARON
Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN

Hon tog VM-guld och slog världsrekord på världsrekord.

Men tiden efter simkarriären blev tuff för Emma Igelström. Fem år efter avskedet från sporten försökte hon ta sitt liv.

– I efterhand kan jag skämtsamt säga att mitt bästa misslyckande i livet är att jag inte lyckades den kvällen, säger Igelström i ”Superstars berättar allt” på Dplay.

Emma Igelström slog igenom tidigt. Redan som 14-åring tog hon sitt första EM-guld på 50 meter bröstsim och det skulle bli starten på en framgångsrik simkarriär. Mellan 1994 och 2003 tog Igelström tretton EM-guld och fyra VM-guld och slog mängder av världsrekord.

2004 valde Igelström att ta timeout från simningen på grund av sina ätstörningar. Året efter gjorde hon comeback, men la senare av för gott.

Åren efter karriärens slut blev tuffa för Emma Igelström som fortsatte kämpa mot sin sjukdom och alkoholmissbruk. Det gick så långt att hon en vinterkväll 2010 försökte ta sitt liv, men misslyckades. 

– Jag skulle gå och dränka mig, men räddades i sista stund av en kompis, har Igelström tidigare sagt till Dalarnas tidningar.

I Dplays intervjuserie ”Superstars berättar allt” ger simstjärnan sin version av de svåra åren.

– Jag kan inte fatta att det var jag. Det är så långt ifrån vad jag drivs av i dag och den glädje jag känner för livet. Men det visar också att vem som helst kan falla dit och att det är så viktigt att prata om. Det är ingenting man behöver skämmas för eller som drabbas någon viss typ av människor. Det finns inget svar på vem som kan drabbas, säger Igelström och fortsätter:

– Jag tror att jag behövde gå igenom det för att jag skulle vakna upp. I efterhand kan jag skämtsamt säga att mitt bästa misslyckade i livet är att jag inte lyckades den kvällen.

”Det var jag väldigt ledsen över”

39-åringen berättar att hon lärt sig flera saker av sitt misslyckade självmordsförsök.

– Något som var väldigt viktigt för mig och som skedde ganska naturligt var att det försvann mycket nära människor till mig när jag mådde dåligt. Det var jag väldigt ledsen över då. De som jag trodde var närmst var inte kvar när det blåste, utan det var de jobbiga jävlarna som vågade konfrontera mig. Jag har insett att de är de som tar mig framåt i livet. De är som kryckor för mig när jag börjar falla tillbaka, säger Emma Igelström i ”Superstars berättar allt”.

Förra året drabbades den tidigare simstjärnan av en tumör i livmodern, som efter sju månader visade sig vara godartad. Nu är Igelström aktuell i Kanal 5:s ”Superstars” och tränar upp till 30 timmar i veckan i sin satsning på triatlon. 

– Att få göra det här på sina helt egna villkor bara för att man tycker det är kul, det är otroligt skönt, har Igelström sagt i en tidigare intervju.

Alla avsnitt av ”Superstars berättar allt” finns på Dplay. ”Superstars” sänds i Kanal 5 och på Dplay. 


HAR DU SJÄLVMORDSTANKAR? HIT KAN DU VÄNDA DIG

Ta alltid självmordstankar eller planer på allvar. Bevara lugnet, men vidta åtgärder.

Prata och våga lyssna. Uttryck din oro och ställ frågor. Ge konkreta exempel på varför du tror att det finns en självmordsrisk. Visa empati och döm aldrig.

Men vidhåll att alla har ett eget ansvar för sina handlingar.

En självmordsnära person behöver träffa någon från psykiatrin på en gång.

Ring 112 eller åk till en akutmottagning. Om möjligt – lämna inte personen ensam.

Självmord är ofta impulshandlingar.

Självmordsnära människor är ofta ambivalenta in i det sista. Det går att påverka dem. Betona att det går att få hjälp och att saker och ting kommer att bli bättre.

Bris: 116 111, bris.se.

Bris vuxentelefon: 077-150 50 50.

Jourhavande präst: Nås via 112.

Mind: chatt på mind.se

Minds stödtelefon Självmordslinjen: 90101

Minds föräldratelefon: 020-85 20 00.

Röda korset: redcross.se.

Jourhavande kompis: Chattjour finns på jourhavandekompis.se

SPES (Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd): spes.nu.

Telefonjouren: 08-34 58 73.

Källa: mind.se och www.spesistockholm.se


Arkiv: Igelström berättar om ätstörningarna

Intervjuades av Patrick Ekwall 2009