Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

De möts av hat – efter känsliga övergången

Daniel Andersson och Johan Esplund jublar efter ett mål i landslaget.Foto: MARTIN HENRIKSSON / BILDBYRÅN
Johan Esplund.Foto: TOBIAS STERNER / BILDBYRÅN
Daniel Andersson i landslagströjan.Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN
AIK storsatsar inför nästa säsong.Foto: MAXIM THORÉ / BILDBYRÅN

Johan Esplund, 37, och Daniel Andersson, 36, har skrivit på för AIK.

Övergångarna ritar om den svenska bandykartan.

Samtidigt möts de båda Villa Lidköping-ikonerna av hat i sociala medier.

– Det är så klart tråkigt, säger Daniel Andersson till P4 Skaraborg.

AIK, som nådde kvartsfinal i SM-slutspelet i år, gör en storsatsning och flyttar in i en ny hall i Gubbängen i södra Stockholm till nästa säsong. 

Klubben knöt i förra veckan till sig sju av svensk bandys allra största spelare – däribland de båda Villa Lidköping-profilerna Johan Esplund och Daniel Andersson.

Esplund utsågs i fjol till årets man i svensk bandy och förde Villa till klubbens första SM-guld genom tiderna. Årets säsong slutade med silver. Nu fortsätter karriären i huvudstaden.

– AIK är bra för bandyn för att sprida och göra sporten större, och det vill jag vara med på, sa han till AIK:s hemsida i samband med att han presenterades av klubben.

Johan Esplund.Foto: TOBIAS STERNER / BILDBYRÅN
Johan Esplund.Foto: SEBASTIAN LAMOTTE / BILDBYRÅN

Återupptar karriären

Den övergången hade varit på gång ett tag.

Mer överraskande var det att Daniel Andersson samtidigt meddelade att han ska göra comeback – i AIK. 

36-årige Andersson la skridskorna på hyllan för tre år sedan och satt under den senaste säsongen i Villas sportråd, men nu återupptar han alltså spelarkarriären.

– Jag kommer förbereda mig väl och detta är någonting jag verkligen ser fram emot. Jag känner mig väldigt triggad att bli minst lika bra som jag tidigare har varit, sa han till AIK:s hemsida.

Daniel Andersson i Villa-tröjan.Foto: JERRY KARLGREN / BILDBYRÅN

Ritar om bandykartan

Övergångarna ritar om den svenska bandykartan – och har retat gallfeber på många.

Nu berättar Daniel Andersson att han har fått ta emot mängder med hatiska kommentarer i sociala medier.

– Vi var beredda, både jag och Johan, på att det skulle bli starka reaktioner och att folk skulle undra vad man sysslar med – men att det skulle bli en sådan hatvåg med kommentarer och meddelanden... det kanske man inte riktigt hade väntat sig, säger han till P4 Skaraborg.

Daniel Andersson i landslagströjan.Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN
Johan Esplund i landslagströjan.Foto: SEBASTIAN LAMOTTE / BILDBYRÅN

”Hot mellan raderna”

Enligt radiokanalen låter en supporter hälsa att Esplund och Anderssons ben ska knäckas när de kommer till Lidköping och spelar med AIK nästa säsong. Esplund beskrivs som pengakåt och själlös.

– Det är de här klassiska fula orden man använder sig av och hot mellan raderna och det tycker jag är tråkigt så klart, säger Daniel Andersson som inte har bestämt sig för om han ska polisanmäla.

– Det är klart att man har funderat på den biten, men det känns inte aktuellt just nu. Jag är bandyspelare, jag vill spela bandy och fokusera på de sakerna. Visst, man kan ställa sig frågan varför jag inte lämnar över det till polisen och låter dem sköta det, men jag vet inte, det kanske man borde göra.