"Jag kan bara skratta åt det – det stör dem"

Marcus Lantz.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Svaga sportsliga resultat, fortsatt kräftgång på bortaplan – och nya avgångskrav från fansen.

Nu uttalar sig Örgrytes tränare Marcus Lantz, 41, om det han kallar "den stökigaste säsongen jag har varit med om".

– Det här hatet som finns hos de här tio procenten kommer fortsätta oavsett. Det handlar inte om resultaten, det handlar väl om att jag är från Skåne, men jag är stolt över det, säger Lantz till GP.

Banderoll i Öis-klacken i Örgrytes hemmamatch mot BP i onsdags.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Efter en stark vårsäsong har Öis tappat tätkänningen i superettan.

Fem förluster på de sex senaste matcherna har gjort att laget i stället hamnat i ingenmansland i tabellen.

I senaste matchen mot BP i onsdags uppmanade Öis-klacken ordföranden Joachim Nordh och huvudtränaren Marcus Lantz att avgå. 

Det var inte första gången.

Men Marcus Lantz ställer sig oförstående till avgångskraven. Han tror att hans ursprung – snarare än de sportsliga resultaten – är förklaringen.

– Om vi hade åkt ur i fjol eller varit riktigt illa i det hade jag förstått det, men så har det inte varit. Men det är kanske för att jag är skåning som de vill ha bort mig? De tycker jag är dum i huvudet för att jag är skåning, då får man väl avsätta mig för det. Däremot kan de inte slå oss på fingrarna när det gäller det sportsliga, för så bra som det är nu har det aldrig varit sedan vi tog över. Men det är väl ett hat mot mig som finns helt enkelt, säger  han till GP och fortsätter: 

– De sätter upp banderollen i hopp om att få bort "Den där jävla skåningen", men så bryr han sig inte. Då blir de ännu mer provocerade. Resultatet kan de inte säga något om, vi har gjort det jävligt bra. Och Jocke Nordh som ordförande har gjort det jävligt bra, det är fakta.

Marcus Lantz.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

"Hatet kommer fortsätta"

Marcus Lantz har en lång spelarkarriär bakom sig och var en av kuggarna i Bundesliga-klubben Hansa Rostock under flera säsonger. Utöver det har han gjort flera år i Helsingborgs IF och Landskrona Bois.

– Det här hatet som finns hos de här tio procenten kommer fortsätta oavsett. Det handlar inte om resultaten, det handlar väl om att jag är från Skåne, men jag är stolt över det. Jag kan bara skratta åt det och det stör dem. De tänker "Nu ska den jäveln snart ge upp", men det gör han inte. 

– Som en kompis sa till mig: "Du spelade i Bundesliga inför 80 000 i Dortmund som buade åt dig, du har känt av hatet på riktigt, nu är det 25 personer som buar åt dig, vad gör man då åt det? Rycker på axlarna och kör vidare". Och ja, det är precis så det är. Jag bekymrar mig inte över det, säger Lantz. 

Marcus Lantz pekar i stället på att Öis är på väg mot sin bästa säsong sedan klubben gick i konkurs 2011.

I kväll ställs Örgryte mot Åtvidaberg på bortaplan.