De kan snuva IFK – på drömvärvningen

Sam Johnson.
Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN
Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN
Blåvitts sportchef Mats Gren och vice ordförande Mats Engström.
Foto: Thomas Johansson / TT
Vålerengens tränare Ronny Deila.
Foto: SCOTT HEPPELL / AP

GÖTEBORG. Sam Johnson, 24, har brutit sitt kontrakt i Kina och är fri att skriva på för en ny klubb.

IFK Göteborg ligger alltjämt bra till – men har fått konkurrens.

Enligt GT:s uppgifter försöker norska Vålerengen snuva Blåvitt på den liberianske anfallaren.

Sam Johnson gjorde succé i Djurgården.
Foto: Erik Simander / BILDBYRÅN

GT har tidigare berättat om det kontraktsbråk som Sam Johnson hamnade i med sin kinesiska klubb Wuhan Zall. Johnson fick inte träna med A-laget.

– Vi har meddelat klubben att vi inte accepterar det här och kommer ta detta vidare till Fifa om klubben inte tar sitt förnuft till fånga. Det är minst sagt diskriminering och olika behandling av A-lagsspelare, sa rådgivaren Tore Eliasson i slutet av december. 

Sedan dess har parterna förhandlat om en ekonomisk lösning – och nyligen nådde man en överenskommelse. Det innebär att han är fri att skriva på för vilken klubb han vill.


LÄS MER: Kan stoppas – av kontraktsbråket

Ska träffa Blåvitt

IFK Göteborg, som är på anfallsjakt, har följt liberianen under en längre tid och även följt händelseutvecklingen i Kina den senaste tiden.

– Vi får se vad som sker, sa Blåvitts sportchef Mats Gren förra helgen.

– Nu ser jag fram emot förhandlingarna med IFK Göteborg och en handfull utländska lag. Det som Sam söker är en utmaning i en klubb som verkligen efterfrågar hans tjänster. Den ekonomiska biten blir inte avgörande. Vi har kommit långt med IFK och nu ska vi se om vi kan knyta ihop säcken. Mer än så vill jag inte kommentera, sa Tore Eliasson.

Den 7 december uppgav GP att IFK Göteborg strukit Sam Johnson från sin lista över tänkbara förstärkningar och skrev att "anledningen är att övergången anses vara för komplicerad och tidskrävande." 

Men enligt GT:s uppgifter är planen att Sam Johnson i dagarna ska besöka IFK Göteborg och en annan klubb i Skandinavien innan ett definitivt beslut fattas.

Sam Johnson blev snabbt en publikfavorit i Djurgården.
Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN

LÄS MER: Sam Johnson närmar sig Blåvitt

Dragkamp att vänta?

Vilken den andra klubben är? Vålerengen.

Enligt GT:s uppgifter har den norska klubben, som kom åtta i den norska högstaligan och tränas av den förre Celtictränaren Ronny Deila, intensifierat jakten på Johnson och en dragkamp mellan klubbarna kan vänta.

Vålerengen värvade nyligen vänsterbacken Sam Adekugbe, som spelade i Blåvitt på lån från Vancouver Whitecaps förra säsongen. Klubben har även hämtat in den förre Malmö FF-backen Felipe Carvalho. I Vålerengen återfinns den förre Blåvitt-målvakten Marcus Sandberg.

Sam Johnson slog igenom i Djurgården och öste in mål i allsvenskan innan han såldes till kinesiska Wuhan Zall för närmare 25 miljoner kronor sommaren 2016. 

Den liberianske anfallaren fick en bra start i den kinesiska andraligan och gjorde sex mål på sina nio första matcher i den nya klubben. Men när Ciro Ferrara, den före detta italienske landslagsmannen, fick sparken som tränare för klubben blev situationen försvårad för Sam Johnson och nu är han alltså på väg tillbaka till europeisk fotboll.


Sam Johnson

Ålder: 24 år.

Född: Monrovia, Liberia.

Position: Anfallare. 

Klubbar: Limba FC, Assyriska IF, Juventus IF, Härnösands FF, IK Frej, Djurgårdens IF, Wuhan Zall.