Därför tvingas Blåvitt  backa från Erlingmark

Foto: Olle Sporrong

GÖTEBORG. IFK Göteborg vill ha Magnus Erlingmark - men de största sponsorerna ser hellre en affärsman.

Enligt GT:s uppgifter har deras påtryckningar gett Blåvitt kalla fötter.

- Alla utom kapitalet vill ha "Erling". Just nu är det en väldigt infekterad process. Sponsorerna kör över valberedningen, säger en sponsor med mycket god insyn.

I november kunde GT avslöja att Seppo Vaihela tvingades bort från klubbdirektörsposten av sponsorerna. Förra veckan kom uppgifter att nästa direktör blir Magnus Erlingmark. Ett namn som direkt hyllades av Bertil Rignäs, nästa styrelseordförande.

- Om det blir aktuellt är det ett av de bästa valen som går att göra, sa han till GP.

Men stjärnsponsorn Nils Wiberg, vd för Prioritet Finans, sa direkt att Erlingmark är fel val. Wiberg vill ha någon med erfarenhet av att leda stora företag. Absolut inte någon från föreningshåll - som både åsidosatta Seppo Vaihela och nya kandidaten Magnus Erlingmark är.

- För allt i världen inte någon därifrån. Jag blir nervös bara av att tänka på det, har Nils Wiberg, som i dag får medhåll av Sefas vd Ola Serneke, sagt.

Förnekar all inblandning

Wiberg har flera gånger förnekat att han skulle vara inblandad i processen att utse nästa klubbdirektör. Men andra högt uppsatta personer från Blåvitts största sponsorer bekräftar att de påverkar processen.

En påverkan som nu fått klubben att backa från sitt val - enligt GT:s mycket väl insatta källa, som själv bistår Blåvitt med hundratusentals kronor årligen, och har mycket god insyn i föreningen.

Han är trött på att några enskilda storbolag kommer in och "förringar det långsiktiga arbete som lagts ned till förmån för snabba intäkter".

- Jobbet var Erlingmarks om han vill ha det. Men han hann inte tacka ja förrän storsponsorer kom in och sa nej. Just nu är det stiltje i processen och har varit det några dagar, säger källan.

Sponsor: Väldigt tveksamt

En annan sponsor - också en av de något mindre - uttrycker också missnöje.

- Det är väldigt tveksamt om storsponsorerna ska ha något att göra med rekryteringen ... men jag är inte förvånad om det är så, suckar han.

EN STJÄRNSPONSOR OCH SEX HUVUDSPONSORER

Blåvitts stjärnsponsor är Prioritet Finans, som har största platsen på matchstället. Utöver det finns sex stycken huvudsponsorer syns någonstans på Blåvitts speldräkt.

Prioritet Finans levererar 12 miljoner kronor till Blåvitt per säsong.

Huvudsponsorerna betalar mellan någon och några miljoner kronor för sina avtal. Många avtal rör också produkter eller andra typer av samarbeten.

Till exempel betalar Adidas fem miljoner om året för att synas på shortsen, enligt Idrottens Affärers uppgift.

-

KIA MOTORS

Biltillverkaren ersatte Volvo som sponsor i slutet av 2007. Har avtal till och med denna säsong.

-

INTERSPORT

Ersatte Team Sportia för två år sedan, har avtal till och med 2015. Står för merchandise och souvenirer.

-

SEFA

Är huvudsponsor sedan säsongen 2010 och har avtal även för den kommande allsvenska säsongen.

-

GP BATTERIES

Började sponsra IFK Göteborg säsongen 2010. Uppgraderades till huvudsponsor under fjolåret.

-

ADIDAS

Har avtal som leverantör till och med 2015. Utöver finansiering sponsrar Adidas klubben med produkter.

-

SKF

Förlängde sitt avtal för två år sedan, över säsongen 2015. Gäller både finansiering och produktsponsring.

SPELET BAKOM IFK - VAIHELA TVINGADES BORT AV SPONSORER

8 NOVEMBER

Seppo Vaihela avgår som klubbdirektör för IFK Göteborg. Seppo kan rubriceras som en så kallad "föreningsmänniska" (före detta bandy- och fotbollsspelare). GT kan avslöja att Seppo Vaihela i själva verket tvingades bort av IFK Göteborgs sponsorer.

-

9 NOVEMBER

Nils Wiberg, vd för stjärnsponsorn Prioritet Finans, säger direkt att han vill se en riktig affärsman som nästa IFK-direktör. Någon med erfarenhet från att leda stora företag. Nils Wiberg förnekar att han skulle ha någon delaktighet i urvalsprocessen.

-

22 FEBRUARI

Magnus Erlingmark ligger bra till som Seppo Vaihelas efterträdare. Tillträdande ordföranden Bertil Rignäs uttrycker att det skulle vara ett mycket bra val. Erlingmark är, precis som Seppo Vaihela, före detta spelare och saknar erfarenhet från att leda stora företag.

-

23 FEBRUARI

Nils Wiberg säger i GT att han inte tycker att Magnus Erlingmark är rätt person för jobbet. I dag uttrycker huvudsponsorn Sebas vd Ola Serneke samma åsikt. De stora sponsorerna är överens - de vill se en klubbdirektör plockad från näringslivet.

-

25 FEBRUARI

Enligt GT:s uppgifter har sponsorernas påtryckningar fått IFK Göteborg att tänka om. De ska ha fått kalla fötter och slutat föra en dialog med Magnus Erlingmark.

-

Sammanställning: MATTIS WIKSTRÖM