Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Därför straffas han inte för fula tacklingen

Foto: Olle Wande / Carl Sandin

Dick Axelsson knockades fult – och fick hjärnskakning.

Men tacklaren Tobias Forsberg undviker avstängning.

Expressen/GT kan nu berätta varför disciplinnämnden struntar i ärendet.

– Dick Axelsson återvänder till spel och i domarnas värld är han då inte skadad, säger domarbasen Peter Andersson.

Dick Axelsson missade Frölundas match mot HV 71 på grund av sviterna efter den otäcka tackling som Leksands Tobias Forsberg delade ut i torsdags.

Situationen togs upp i tv-kanalen C More Hockeys lördagssändning, och där var experten Sanny Lindström klar i sin uppfattning.

- Det där borde disciplinnämnden kolla på. Det där är super-, superfult. Det är helt utanför spelet, sa Lindström.

"Hör till saken att han spelade klart"

Men SportExpressen.se kan avslöja att disciplinnämnden inte kommer att utreda händelsen - delvis för att Axelsson efter omplåstring i omklädningsrummet återvände till isen.

- Efter matchen granskade domarna situationen igen. Då hör det till saken att Dick Axelsson spelade klart matchen, säger SHL:s domarbas Peter Andersson.

Varför spelar det någon roll?

- Det kan ju spela en väldigt stor roll. En stor del av bedömningen bygger ju på om spelaren blir skadad eller inte. I det här fallet gjorde domarna bedömningen att det inte var en allvarlig tackling, och då ska man gå på konsekvensen. Dick Axelsson återvänder till spel och i deras värld är han då inte skadad.

"Utredd enligt vad som gäller"

Dagen efter matchen tittade domarbasen själv på situationen och då kom han, tillsammans med domarna, fram till att ingen vidare utredning var nödvändig.

- Och efter det har svenska ishockeyförbundets anmälningsinstans granskat händelsen och inte heller de har kommit fram till någon annan bedömning. Situationen är utredd helt enligt det som gäller i svensk ishockey, säger Peter Andersson.

Du säger att konsekvensen spelar roll. Nu missade han ju dagens match på grund av skadan.

- Dagen efter fick vi information om att det kunde handla om någon sorts whiplash-skada. Så det var vi medvetna om dagen efter men inte i samband med matchen.

"Tittat objektivt"

Men det var ju dagen efter ni tog beskedet att inte gå vidare med det. Då hade ni informationen?

- Inte fullt ut, den informationen vi hade när vi tog beslutet var att det var någon sorts whiplash, ingenting annat. Det som vi gör i det läget är att titta på händelsen och koppla ihop den med effekten. Då har vi inte gjort någon annan bedömning.

- Man kan alltid diskutera om det är två minuter eller fem minuter. Men de besluten tar inte vi, det som är intressant för oss är om det ska anmälas till disciplinnämnden eller inte, säger Peter Andersson.

Hur resonerar du själv när du ser tacklingen?

- Vi har tittat på ett objektivt sätt, domarna och jag. Vi tycker inte att händelsen är av den art att disciplinnämnden ska ta upp ärendet.

"Inget våld mot huvudet"

Vad är det som saknas för att den ska göra det?

- Vi går ju aldrig in i detaljer, men det jag kan säga är att det som är viktigt för oss är om det är något våld riktat mot huvudet eller ryggen.

Och det är det inte i det här fallet?

- Nej, det är det inte.