Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Därför nobbar stjärnan Göteborg Horse Show

Malin Baryard-Johnsson deltar inte i Göteborg Horse Show. Anledningen är att hon vill vila upp sig till utomhussäongen.Foto: HANNA FRANZÉN / TT
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Malin Baryard-Johnsson: ”Det har aldrig varit mitt mål att vara med i världscupen. Jag siktar på utomhussäsongen”Foto: JESSICA GOW / TT

Malin Baryard-Johnsson, 43, är en av världens främsta ryttare.

Men när världscupfinalen avgörs i Scandinavium i Göteborg finns hon inte med i den svenska ryttartruppen.

– Hade jag velat vara med så hade jag varit med, säger Malin Baryard-Johnsson.

Malin Baryard-Johnsson ses av många som en av Sveriges bästa ryttare och har flera medaljer i hoppning från OS och EM.

Därför blev många förvånade när hennes namn inte fanns med på listan över de som skulle kvala till världscupsfinalen i Göteborg Horse Show.

– Det är egentligen inget konstigare än att jag själv valde att avstå världscupen i år. Det var aldrig mitt mål och det är ett beslut jag har tagit själv, säger hon.

Anledningen till det är att Baryard-Johnsson vill vara så bra förberedd som möjligt till utomhussäsongen.

Många blev förvånade när världsryttaren Malin Baryard–Johnsson inte var uttagen till kvaltruppen. Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Malin Baryard-Johnsson: ”Det har aldrig varit mitt mål att vara med i världscupen. Jag siktar på utomhussäongen”Foto: JESSICA GOW / TT

– Man får tänka på att hästarna inte är några maskiner så det här var ett naturligt val. Vi hade ett VM för några månader sedan och då vill jag vila mina hästar inför utomhussäsongen, säger hon.

Flyger till Mexiko

Samtidigt berättar hon att hennes hästar just nu befinner sig på ett plan till Mexiko, där hon ska delta i Global Champions League i Mexico City den 11 till 13 april.

– Det fanns ingen möjlighet att vara med i Göteborg Horse Show med tanke på att jag tävlar i Global Champions League, säger Malin Baryard-Johnsson och fortsätter:

– Jag fick välja mellan Mexiko eller Göteborg och då föll Mexiko lite starkare. Jag har beslutat att hästarna ska gå lite lugnare under vintern för att vara i så bra form som möjligt till utomhussäsongen.

Malin Baryard-Johnsson.Foto: SCOOP DYGA / ICON SPORT BILDBYRÅN

Men hon berättar att hon ändå kommer vara på plats i Göteborg under Göteborg Horse Show för att stötta de svenska ryttarna.

– Även om jag inte deltar kommer jag få uppleva den fantastiska stämningen på plats och få se alla fantastiska ryttare med sina fina hästar, säger hon.

Har OS och EM att tänka på

Förbundskaptenen Henrik Ankarcrona hade gärna sett att Malin Baryard–Johnsson var med i den svenska ryttartruppen.

Förbundskaptenen, Henrik Ankarcrona: ”Klart jag hade velat ha med henne. Men det har aldrig varit hennes mål att delta”Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT

– Hon är en världsryttare med en av de bästa hästarna. Det är klart att jag hade velat ha med henne och se vad hon hade kunnat åstadkomma här. Men samtidigt kan jag inte tvinga någon, säger han.

Henrik Ankarcrona är inne på samma spår som Baryard-Johnsson. Hästarna behöver vila och att de har flera mästerskap framöver att tänka på.

– Det är en svår balansgång att känna av hur hästen mår och vad man faktiskt själv som ryttare vill. Vi har ett EM i år och ett OS nästa år som man måste tänka på också, säger han.