Därför nobbar Frölunda damlag

Mats Grauers, ordförande i Frölunda, avvisar ett direkt samarbete med Göteborg HC.
Foto: CARL SANDIN
Tjejerna i Göteborg HC, här Matilda Carlsson, vill ha samarbete med svenska herrmästarna Frölunda.
Foto: MELI PETERSSON ELLAFI
Göteborg HC:s sportchef Jan Mellgren vill ha samarbete med Frölunda HC.
Foto: Tim Öberg

Göteborg HC vill ha hjälp av Frölunda i klubbens satsning på att få damlaget i  SDHL.

Men de svenska herrmästarna tackar nej till den inviten.

– Jämställdhet är självklart i dag i alla företag, men inte i Frölunda Hockey, säger GHC:s sportchef Janne Mellgren till SVT Sport

Göteborg HC, med Angereds Arena som hemmarink, är mitt inne i sin satsning på att ta sig upp i högsta damligan.

Klubben leder just nu den södra damettan överlägset och siktar på att komma upp i SDHL och tampas med bland andra Luleå, Linköping, Djurgården, HV 71, Brynäs och Leksand – klubbar som både har herrlag i SHL och damlag i SDHL.

Vill ha mer än bara stöttning

I den kampen vill GHC ha stöd och hjälp av Frölunda. Men svenska mästarnas styrelse tackade i oktober nej till ett sådant samarbete.

– Vi satsar och har gjort länge på ett regionalt utvecklingsarbete för både pojkar och flickor, där vi är ute och föreläser och stöttar ledare. Det är en del av vårt jobb att bygga regionen och vi har ju flickor som vi jobbar med i Frölunda, säger klubbdirektören Christian Lechtaler till SVT Sport.

Men Göteborg HC vill ha mer än så. De vill ta del både av Frölundas kunskap, erfarenhet och ekonomi. 

– Frölunda skulle vinna på att de stöttar något viktigt som damhockeyn och vi skulle vinna genom att kunna bygga med lite andra  strukturer, få hjälp med ett organisatoriskt samarbete, med sponsorer  och marknadsföring, säger Jan Mellgren till SVT.

Ett sätt att slippa debatten

Frölundas ordförande Mats Grauers hävdar att det inte är säkert att det är rätt väg att gå, att satsa på damlag för SHL-klubbarna. Han tycker att det viktigaste är att få in fler flickor i verksamheten och bygga ett seriesystem, som inte finns i dag.

– Man kan tycka att det är bra att knyta ett till damelitlag till sin verksamhet. Men man kan också tycka att det är ett sätt att slippa debatten om jämställdhet. Jag tror att man börjar i fel ända, man måste få fler flickor som ges möjlighet att få delta, säger Grauers till SVT sport.