Därför fick Stahre sparken av Blåvitt

Mats Gren och Mikael Stahre på flygplatsen i samband med Europa League-mötet med portugisiska Rio Ave.
Foto: Anna Svanberg

Mikael Stahre tog Blåvitt till andraplats i allsvenskan men fick ändå sparken.

IFK Göteborgs ledning har varit tyst om de verkliga orsakerna – men i dag kan GT-sporten avslöja dem.

Enligt våra uppgifter var de övriga ledarna starkt missnöjda med Stahre.

– Inga kommentarer, säger Blåvitts sportchef Mats Gren.

– Det finns alltid saker som man kunnat göra bättre, säger Mikael Stahre.

Nyheten att Blåvitt bryter med Mikael Stahre slog ned som en bomb den 3 november.

Stahre kallade direkt till en egen presskonferens på restaurangen O'Learys i centrala Göteborg. Där berättade han att han fått sparken i ett möte med sportchefen Mats Gren och klubbdirektören Martin Kurzwelly tidigt på morgonen.

Blåvitts klubbledning refererade till "stora förändringar i elitverksamheten" – men vägrade gå närmare in på exakt varför Stahre sparkades.

Nu kan GT-sporten avslöja orsakerna.

Var en match från att sparkas

Enligt våra uppgifter, som bekräftas av flera av varandra oberoende källor, har IFK Göteborgs övriga ledarstab varit missnöjda med Mikael Stahre. De ska inte ha fått sköta sina respektive ansvarsområden ordentligt. Flera tränare har upplevt att Stahre inte delegerat ansvaret, utan i stor utsträckning velat styra Blåvitt själv.

Det har lett till stora påfrestningar på ledarteamet – en bild som bekräftas av personer med god insyn i verksamheten.

I somras var läget extra spänt. Samtidigt åkte IFK Göteborg ut ur kvalet till Europa League och tappade mark i allsvenskan.

Efter 0-0 hemma mot  Fola Esch i EL-kvalet var Stahre enligt uppgift en förlust från att få sparken. 6-2 hemma mot Helsingborg räddade honom kvar – men bara tillfälligt.

– Det vill jag inte kommentera alls, säger Blåvitts sportchef Mats Gren.

"Extremt stor respekt"

När GT-sporten når Mikael Stahre, som är på semester, bemöter han uppgifterna om missnöje från de andra tränarna.

– Det är alltid en diskussion om hur man ska utnyttja kompetensen på bästa sätt. Som i alla yrken måste man vända och vrida på saker för att få ännu större utveckling och utnyttja varandras kompetens. Det finns saker som man hade kunnat göra bättre, säger han men tillägger:

– Jag har extremt stor respekt för de ledare jag jobbat med. De har haft stor påverkan på den utveckling och de resultat vi haft.

GT-sporten har pratat med Blåvitts sportchef Mats Gren, som är förtegen om uppgiften att missnöje från ledarstaben ska ligga bakom att Stahre sparkades.

– Det vill jag inte kommentera, säger han.

Stahre: "Inte pratat om det"

Den andra stora faktorn bakom att Stahre fick sparken är träningsupplägget.

IFK Göteborgs ledning vill öka antalet träningstimmar. Enligt GT:s uppgifter har flera spelare tyckt att laget tränat för lite – och kört extra på egen hand.

– Om ledningen vill ha en riktningsändring så får jag respektera det, och de får stå för det – vilket de gör, som byter tränare, säger Mikael Stahre.

– Men som jag ser det har det inte funnits någon dialog gällande det sportsliga. Jag har inte pratat om de här frågorna med varken styrelse eller sportchef. När jag fick sluta så fick jag bara information om just att jag skulle sluta – ingen förklaring.

Mats Gren är av en annan uppfattning, och menar att han visst pratat med Stahre om träningsmängden.

– Men Mikael vill inte träna mer. Det är svårt för mig att spekulera i varför han upplever att vi inte pratat om det, säger Gren.

"Gott samvete"

Den tredje orsaken att Stahre sparkades är enligt GT:s uppgifter att Blåvitt-ledningen inte anser honom vara rätt person för att utveckla unga framtidslöften och slussa in dem i a-laget.

– Det vill jag inte heller kommentera, säger Mats Gren.

Mikael Stahre bemöter kritiken genom att ta upp en rad exempel.

– Jag känner att jag är en tränare som ser till både lagets och individens utveckling, säger Stahre.

– Det kan man också se, att jag tagit fram unga spelare som lyckats och som sålts. David Moberg Karlsson, Sam Larsson, Ludwig Augustinsson. Även Jakob Johansson har haft en bra utveckling. Där känner jag att jag har ett ganska gott samvete.

Du säger att du inte fick någon förklaring. Hur känner du när du får reda på orsakerna på det här sättet?

– Jag ligger inte sömnlös. Jag vet ju varför. Det handlar om att ledningen, om det nu är sportchef och styrelse, har fattat det här beslutet på deras grunder. De har bestämt att det här är det bästa för IFK Göteborg och det respekterar jag. Man kan bedriva en verksamhet på olika sätt och det finns inget facit.

"Utan någon större skandalkänsla"

Stahre understryker att han inte känner någon bitterhet mot IFK Göteborg.

– Som jag känner har varken utveckling eller resultat gått käpprätt neråt... de senaste åren har det varit ett IFK Göteborg som trots allt haft ganska stabil och bra verksamhet utan någon större skandalkänsla. Då har jag lättare att acceptera det här. Det handlar om att de vill göra saker på ett annat sätt.