Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Därför dröjer beskedet om Gothenburg Horse Show

Henrik von Eckermann under Gothenburg Horse Show 2020.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Det är ännu oklart om Gothenburg Horse Show kan genomföras 2022.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Tomas Torgersen, tävlingsledare på Gothenburg Horse Show.
Foto: LINE SKAUGRUD LANDEVIK / BILDBYRÅN

2021 tvingades Gothenburg Horse Show ställa in sitt populära evenemang.

2022 är det ännu oklart om tävlingen kan genomföras.

Detta på grund av pandemin med efterföljande restriktioner.

– Vi är först och främst ett publikt evenemang, säger tävlingsledaren Tomas Torgersen.

Den årliga internationella hästtävlingen Gothenburg Horse Show är planerad mellan den 23–27 februari. Huruvida tävlingen kan genomföras är ännu inte klarlagt, enligt tävlingsledaren Tomas Torgersen. Detta på grund av de restriktioner som coronaviruset medför.

En ny uppdatering från regeringen och Folkhälsomyndigheten väntas komma den 24 januari. Samma datum kommer Gothenburg Horse Show meddela sitt definitiva besked om årets tävling.

– Vi avvaktar till den 24:e. Det är ett datum som vi har satt utifrån en egen koll på när utgifter och sånt börjar ticka. Vi får se utifrån den informationen vi har där och fatta ett beslut om det är möjligt att genomföra tävlingen eller inte, säger Tomas Torgersen.

– Vi är först och främst ett publikt evenemang. Så alternativen är de som finns nu i de begränsningarna som kommit.

”En väsentlig begränsning”

Folkhälsomyndighetens senaste uppdatering gällande publika evenemang inomhus innebär att arrangören kan dela upp publiken. Då tillåts 500 personer per sektion.

– Det var lite oväntat, men det innebär fortfarande en väsentlig begränsning. Vi har gjort ganska noggranna uträkningar och vi hamnar någonstans på omkring 3 200–3 400 åskådare med det här sektionstänket.

Tomas Torgersen, tävlingsledare på Gothenburg Horse Show.
Foto: LINE SKAUGRUD LANDEVIK / BILDBYRÅN

”Det hoppas vi innerligt”

Enligt det allra senaste från Folkhälsomyndigheten ska varje grupp om 500 personer hållas inom sin egen sektion. De ska komma ut och in direkt till sin respektive sektion och vara kvar inom samma område under hela evenemanget.

– Det gäller både vid toalettbesök eller när man ska handla något att äta. Vi har ganska långa föreställningar, så det begränsar folks rörelsemöjlighet ganska väsentligt. Det är utmaningen, säger Tomas Torgersen.

– Än så länge har det däremot inte kommit någon information om hur länge man avser ha kvar restriktionerna. Det hoppas vi givetvis innerligt att det kommer någon form av klargörande där innan måndag.