Larsson i Valladolids tröja.Larsson i Valladolids tröja.
Larsson i Valladolids tröja.
Senaste klubb i Sverige var Malmö FF - och det var inte nära med Blåvitt i somras. Foto: Nils JakobssonSenaste klubb i Sverige var Malmö FF - och det var inte nära med Blåvitt i somras. Foto: Nils Jakobsson
Senaste klubb i Sverige var Malmö FF - och det var inte nära med Blåvitt i somras.  Foto: Nils Jakobsson

Daniel Larsson: "Jag tar första planet hem"

Publicerad

Daniel Larsson sänkte Galatasaray i helgen och gör en stark säsong.

I en stor intervju berättar 29-åringen om kulturskillnaderna i Turkiet, inlåsta domare, Blåvittryktena – och om kriget i Syrien som bara är ett fåtal mil bort.

– Jag är beredd att hoppa på första bästa plan hem, säger han.

Göteborgaren representerar mittengänget Gaziantepspor sedan i augusti. Han är helt ordinarie som vänsterytter och spelar 90 minuter mest hela tiden. I söndags avgjorde Daniel Larsson mötet med Galatasaray genom att runda målvakten Fernando Muslera och rulla in 2-0, hans fjärde fullträff för säsongen.

– Det var jävligt roligt. Viktiga tre poäng och oerhört skönt att få göra mål. Det är stort att vinna mot de lagen.

För oss som inte sett dig spela på länge, hur bra är du nu för tiden?

– Sjukt bra! Nä, men det rullar på. Jag är väldigt delaktig i spelet och har mycket boll. Det är mycket defensivt jobb också med längre löp, men det funkar det med. Fotbollsmässigt är allt väldigt bra här nere.

Bättre än i Esbjerg?

– Bättre än i Esbjerg. Det vågar jag definitivt säga. Även att bo och leva.

På vilket sätt?

– Åk dit om du inte varit där. Det var inte för mig kan jag säga diplomatiskt.

Vad säger du om kvaliteten på turkiska ligan?

– Det finns kvaliteter i de flesta lagen, men det är stor skillnad på toppen och botten. Framför allt brister det taktiskt. Det är extremt mycket kämpa, hjärta och fajt. Men det är kul, för det blir en öppen och rolig fotboll. Sedan är det ett par planer som inte håller måttet. Vår gräsmatta är bedrövlig så det blir en primitiv fotboll, men vi får en ny arena nästa år.

Lönen kommer inte i tid

Gaziantep är med sina 1,5 miljoner invånare en av Turkiets största städer och ligger i söder. Daniel Larsson bor där med sambon Louise, 29, och barnen Hector, 4, och Carmen, fyra månader.

– Vi trivs bra, men det är väldigt annorlunda jämfört med andra ställen vi bott på. Religionen är den största skillnaden och det här är en konservativ del av landet, inte lika västligt som Istanbul, Ankara och Izmir. Inte många missar ett böneupprop. De flesta forsar dit då. Religionen märks mycket tydligare än jag någonsin hade tänkt att den kunde göra.

– Sedan är det språket. Ingen pratar engelska. Outbildat, kan jag sträcka mig till att säga att det är.

Duschar dina lagkompisar med kalsongerna eller shortsen på?

– Så ligger det till. Jag tror inte att de får visa upp sina könsorgan för andra människor. Flera muslimer i mina tidigare lag har gjort likadant, så det är en slutsats jag har dragit.

Hur gör du?

– Jag skäms inte.

Hur bra är lönen?

– Den är bra, absolut.

Kommer den som den ska?

– Inte i tid men den kommer. Man kan behöva påminna lite lätt ibland, men det har inte vållat något bråk från min sida.

När Gaziantepspor mötte storlaget Trabzonspor på bortaplan i slutet av oktober blev det stökigt. Orkan Cinar gjorde 1-0 till gästerna och lagets svenske stjärna prickade in 2-0 i början av andra halvlek. Men Trabzonspor kom tillbaka starkt och både reducerade och kvitterade. I slutminuterna skulle hemmalaget haft en solklar straff, men domaren valde att inte blåsa.

– Det var ett rättvist beslut sett till hela matchen. Vi var i uppror innan dess. Storklubbarna får extrema fördelar i matcherna. Det blir löjligt ibland.

Trabzonspors dåvarande klubbpresident Ibrahim Haciosmanoglu, som själv inte var på plats på arenan, hade svårt att acceptera den uteblivna straffen. Han blev tvärilsk och beordrade att domarteamet helt enkelt skulle låsas in tills han kom tillbaka på morgonen efter.

– Det var kaosartat utanför arenan också och vi tvingades stanna kvar i två tre timmar, och då var domarna fortfarande inlåsta.

Det hela slutade med att Turkiets president Recep Erdogan fick rycka in. Erdogan ringde upp Ibrahim Haciosmanoglu och bad honom släppa ut domarteamet.

– Han vädjade och sa ”Det här går inte, det är det sjukaste jag hört”, och då fick Trabzonspors president ge med sig. Men sedan gav han (Haciosmanoglu) några riktigt tveksamma intervjuer efteråt. Ett par citat där tror jag att människorättsorganisationerna hade tagit rätt dåligt. Det var intressant, säger Daniel Larsson.

"Jävligt tragiskt"

Två timmars bilfärd söderut från Gaziantep ligger den krigshärjade staden Aleppo. Till den syriska gränsen är det bara en timme.

– Det politiska läget är oroande. Det som händer är jävligt tragiskt. Än så länge har det inte påverkat Gaziantep. Vi har inte märkt något alls, men hoppas på någon sorts lösning och att vapenvilan träder i kraft. Det känns som att vi är lika långt ifrån kriget som hemma. Och ibland känns det nästan som att det är värre hemma än just här.

Hur tänker du kring familjens säkerhet?

– Det är så stora och starka länder inblandade så jag tror inte att kriget kommer hit, men händer det minsta lilla så drar vi hem direkt. Då är det första bästa plan som gäller, ingen tvekan om det.

Hans kontrakt löper över nästa säsong, och tanken är att stanna utomlands ett tag till. Frågan är om det ens blir spel i Sverige innan elitkarriären är över.

– Det beror på hur länge jag och min spelstil håller. Det märks ännu inte att jag blivit äldre, men om några år kanske accelerationen försämras. Men kan jag erbjuda något på planen så fortsätter jag så länge det bara går.

Du har i omgångar ryktats vara på väg till Blåvitt. Låg det något i det?

– Det var inte nära egentligen. Jag hade lite kontakt med Mats Gren någon gång men inte mer än så. Det brusades upp i media.

Fick du något konkret bud?

– Nej, nej, så var det inte.

Har du mycket kontakt med brorsan?

– Ja, vi är rätt tajta. Sam får dra ett tungt lass i Heerenveen och gör inte lika många poäng som i fjol, men han är jävligt rolig att titta på. Han är en viktig spelare för dem så det är bara att bita ihop och köra på.

Vad saknar du hemifrån?

– Inte mycket alltså. Eller jo, semlor missar jag alltid. Semmelsäsongen ligger extremt dåligt i förhållande till min fotbollssäsong.

Du får väl göra egna.

– Går aldrig att kopiera det. Jag har inte den genen i mig.

Markus Wulcan
Markus Wulcan

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag