BÄRA ELLER BRISTA? I morgon är det, äntligen, dags för stavhopparen Malin Dahlström att göra comeback efter den otäcka skadan i april förra året. "Att bli bäst i Sverige räcker inte", säger hon om sin målsättning inför framtiden. Foto: Anders YlanderBÄRA ELLER BRISTA? I morgon är det, äntligen, dags för stavhopparen Malin Dahlström att göra comeback efter den otäcka skadan i april förra året. "Att bli bäst i Sverige räcker inte", säger hon om sin målsättning inför framtiden. Foto: Anders Ylander
BÄRA ELLER BRISTA? I morgon är det, äntligen, dags för stavhopparen Malin Dahlström att göra comeback efter den otäcka skadan i april förra året. "Att bli bäst i Sverige räcker inte", säger hon om sin målsättning inför framtiden. Foto: Anders Ylander
Foto: Anders YlanderFoto: Anders Ylander
 Foto: Anders Ylander
Foto: Anders YlanderFoto: Anders Ylander
 Foto: Anders Ylander

Dahlström:  "Jag var rädd för folkmassor"

Publicerad

Mardrömsåret är slut för Malin Dahlström.

I morgon gör hon comeback.

Vägen tillbaka från skadan har varit en svår kamp för stavhopperskan.

- Jag undvek folkmassor på grund av rädslan.

I morgon är det stavhoppskarneval bland shopparna i Nordstan. Då gör hon comeback.

Det blir Malin Dahlströms första tävling på drygt ett år.

Åtta månader har passerat sedan skadan inträffade. Det var på träning. Plötsligt small det till - hälsenan var av. Sverige-tvåan Dahlström fick rikta in sig på en sommar utan stavhopp.

- Allt blev väldigt annorlunda. Vad ska jag göra nu, tänkte jag. Tävlingarna är allt man arbetat för. Det blev ett brutalt uppvaknande, säger hon när GT-sporten träffar henne i kaféet i Friidrottens hus - en kort landning mellan obligatorisk tisdagsmassage och träning.

Malin har tillhört de bästa stavhopparna i Sverige under flera års tid. Den stora meriten är SM-guldet utomhus 2011. Strax innan skadan förra våren hoppade hon 4,52, personligt rekord inomhus och näst bäst i Sverige genom tiderna.

Stängde av alla känslor

Den första tiden efter skadan blev svår. Först gips i tio dagar, sedan fick hon gå i pjäxa en längre tid. Tanken på den långa vägen tillbaka tyngde. Sedan bestämde hon sig - för att stänga av känslorna helt och hållet.

- Jag insåg att chansen till att få tävla var helt borta, att hela sommaren var totalt körd. Det var bara att gilla läget.

Dahlström fick order om vara extremt försiktig. Gick något snett kunde hälsenan slitas av igen, det hade varit för tungt att hantera.

- Det var min största rädsla. Jag undvek allt som kunde leda till avslitning - till och med folkmassor. Jag skulle aldrig vistas i ett köpcenter till exempel. Man kan ju stöta ihop med någon och snubbla till. Det hade varit helt kört då. Det går inte att sy ihop hälsenan bra två gånger.

Hon var frustrerad. Men Dahlström använde ilskan till att motivera sig i rehabträningen. Resultat kom snabbare än väntat. Hela tiden kunde hon se små framsteg. Hoppet återvände.

- Klackarna som höll upp foten i pjäxan togs bort en efter en, snart funkade det att gå som vanligt. Jag insåg snart att jag var på väg tillbaka - både snabbt och starkt, säger hon och blickar ner mot löparbanor, tjockmattor och sandgropar.

Saknade sina kompisar

Det är som vanligt full rörelse i Friidrottens hus denna kväll. Över hundratalet ungdomar tränar kortdistans, tresteg och stavhopp inför den kommande säsongen.

- Jobbigast är tiden man förlorar med sina träningskompisar här nere. Man fattar inte hur viktigt allt är förrän man är ifrån det.

Medan hälsenan läkte fick Dahlström se de stora tävlingarna från tv-soffan. Där fick hon följa största konkurrenten Angelica Bengtsson, nu utan en given utmanare i toppen.

- Jag gillar att titta på friidrott hemma. Men nu blev det väldigt svårt. Det var ju jag som skulle vara där.

Den obeskrivliga lyckan

Det fanns en avgörande punkt under vägen tillbaka. Den när hon fick genomföra sitt första stavhopp. Malin får leta efter orden för att förklara känslan.

- Det var en sådan upplevelse, det hoppet. Jag hade längtat så extremt mycket, sex månader av rehab är en lång tid. Det går inte går att beskriva. Jag har aldrig varit så glad, säger hon och utvecklar tankegångarna:

- Jag tvivlade mycket innan första stavpasset: Tänk om jag har tappat allt? Tänk om jag inte vågar? Tänk om jag känner av skadan?

Men allt fungerade direkt. Sen gick utvecklingen snabbt. 25-åringen tror dessutom att den svåra tiden stärka henne.

- Att komma tillbaka efter en sådan skada har stärkt mig psykologiskt.

Inga mål - på kort sikt

Nu väntar en inomhussäsong. Till den sätter Malin inte upp några mål, hon vill inte stressa sig själv att bli bäst direkt.

Istället blir tävlingarna ett test för att se hur långt återhämtningen tagit henne.

Till sommaren är ambitionen högre.

- Jag ska bli minst lika bra som innan. Det blir säkert ett personligt rekord. Jag vill kunna konkurrera med de bästa i Sverige - och ta mig till VM så klart.

Så det stora målet blir att nå toppen Sverige?

- I framtiden ser jag betydligt längre än så. Bäst i Sverige räcker inte.

Jonas Pettersson
Jonas Pettersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag