Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Då: SM-final i Globen Nu: Kvalfylld rysare

Rasmus Wremer.
Foto: Meli Petersson Ellafi

För tio år slogs de om SM-guldet i ett fullsatt Globen.

Nu spelar Sävehof och Skövde en match för att undvika kvalspel.

– Jag älskar avgörande matcher. Det här är vår final, säger Skövdes Rasmus Wremer.

När SM-finalen i handboll 2005 avgjordes mellan IFK Skövde och Sävehof var Globen fullsatt. 14 326 åskådare hade letat sig till arenan vilket betydde nytt publikrekord inom svensk handboll.

Med Kim Andersson i spetsen lyckades Sävehof vinna med 27-26 och därmed ta sitt andra SM-guld.

I guldlaget fanns även Peter Möller, i dag assisterande tränare i Sävehof.

- Jag har bara härliga minnen från den matchen. Jag kommer ihåg att det var väldigt jämnt och att vi säkrade guldet med några sekunder kvar, säger Peter Möller.

Nu har det gått tio år sedan lagen möttes i en direkt avgörande SM-final. När Sävehof i kväll tar emot Skövde är det helt andra förutsättningar.

Den här gången spelar lagen för att undvika kvalspelet.

- Det här är också en helt avgörande match. Även om det kanske är roligare att spela om ett SM-guld går vi in till matchen med samma mentalitet, säger Peter Möller, assisterande tränare i Skövde.

En häftig upplevelse

Med i SM-finalen var även Skövdes rutinerade vänstersexa Rasmus Wremer. På den tiden var han en lovande 22-åring.

- Det var en häftig upplevelse. Jag saknar den tiden när vi båda slogs i tabelltoppen. Jag tycker Skövde och Sävehof är två lag för slutspel, säger han.

Ser du några likheter mellan SM-finalen och matchen i kväll?

- Absolut. Det kommer bli nervigt och mycket kamp. Det här är vår SM-final. Även om vi hellre hade varit i den riktiga finalen får vi oss ur den situation vi har satt oss i.

Skövde kommer till matchen med en viktig seger mot Ricoh i bagaget (28-22) och är pressade att vinna för att undvika kval.

- Vi kan ta med oss bra försvarsspel. Vi har flera nötter att knäcka mot Sävehof, men det känns bara inspirerande.

Vad väntar du dig för matchbild?

- Det brukar bli väldigt tajta matcher. Jag är jävligt laddad för att släppa handbromsen och visa att vi har i elitserien att göra, säger Skövde-profilen.

Bra känsla i Sävehof

Även Peter Möller, som minns Wremer som en "snabb och ettrig spelare", är laddad inför matchen.

- Vi har alla spelare tillgängliga och går in med en bra känsla. Vi ska besegra Skövde och hålla dem bakom oss, säger han.