Clara Henry springer Göteborgsvarvet för tredje gången. Foto: IBL EERO HANNUKAINENClara Henry springer Göteborgsvarvet för tredje gången. Foto: IBL EERO HANNUKAINEN
Clara Henry springer Göteborgsvarvet för tredje gången. Foto: IBL EERO HANNUKAINEN
Hennes målsättning är spikrak – hon ska ta sig i mål. Foto: Julia DansarieHennes målsättning är spikrak – hon ska ta sig i mål. Foto: Julia Dansarie
Hennes målsättning är spikrak – hon ska ta sig i mål. Foto: Julia Dansarie

Clara Henry: "Springa under fyra timmar"

Publicerad

GÖTEBORG. Clara Henry springer Göteborgsvarvet för tredje gången.

Hennes målsättning är spikrak – hon ska ta sig i mål.

– Jag vill ju komma hela vägen runt. Under fyra timmar ska jag springa, då tar man sig runt, säger hon.

Hon har gjort sig känd genom sin videoblogg där hon tar upp allt från vardagsliv till jämställdhet till mens.

Återigen ställer sig youtubeprofilen Clara Henry från Landvetter sig på startlinjen.

– Det bästa är att det är en cool grej att göra. Jag har alltid velat springa, sedan jag var liten.

– Jag kunde ha sprungit det bara en gång och sen aldrig mer igen för det jobbigt. Men jag gör det ändå för det är ett så himla roligt lopp, säger hon.

Men allt är inte riktigt frid och fröjd.

– Det värsta är att jag alltid varit den som får skoskav och sådana grejor. Man inser efter halva vägen att "fan, jag skulle inte ha tagit dessa skorna". Men det är inte så farligt, man tar sig runt ändå. Jag har med mig två par skor. Jag väljer vid starten, säger hon.

Springer med namnet

Clara Henry är en välkänd person som känns igen av många utmed spåret.

Tack vare sina tv-framträdanden och sin populära youtube-kanal får hon bra hjälp att ta sig hela vägen in i målet på Slottsskogsvallen.

– Jag har mitt namn på min nummerlapp, det är bäst. Där står det Clara Henry i stället för ett nummer. Man får så mycket pepp då. Folk som vet vem jag är ropar "åh, heja Clara" och de som inte vet vem jag är hejar ändå och ropar "heja Clara" de också. Man blir väldigt personligt peppad, säger hon.

Clara Henry beskriver sig själv som den typiska motionären – men som absolut gillar att springa.

– Jag brukar inte springa mer än en mil när jag är ute och tränar. Det är coolt när man kommer förbi SVT-huset och har sprungit 12 kilometer. Då känner man bara "YES!", nu har jag sprungit mer än jag brukar träna, säger hon.

Hur är det att springa när så många känner igen dig?

– Jag känner mig som någon slags drottning. Le och vinka typ, när man springer förbi pigg och röd, säger hon med ett skratt.

Thaimaten en prioritet

Tack vare att hon sprungit varvet så många gånger har hon lärt sig banan utan och innan.

– Älvsborgsbron. Det är coolt när man springer över där. Då är man inte så trött än och man ser hela den enorma mängden människor bara slingra sig ner längs bron, över på andra sidan och sedan in mellan träden, beskriver hon.

Hur känner du för Götaälvbron, när tröttheten kanske är större?

– Den är fin att springa över den också. Det är mer gött där bara, inte lika fin natur att kolla på bara.

Efter Varvets 21 kilometer har Clara Henry ett standardfirande.

Eurovisionsfestivalen och hämtmat.

– Nu var ju Eurovision i helgen så det blir antagligen bara thai-mat den här gången. Det är inte så illa bara det, avslutar hon.

Jonas C Andersson
Jonas C Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag