Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Säsongen bröts – SM- guld till Borås Basket

Fredrik Andersson i Borås Basket.Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN / BILDBYRÅN
Foto: JÖRGEN JARNBERGER / BILDBYRÅN
Foto: JÖRGEN JARNBERGER / BILDBYRÅN

Basketförbundet beslutade under torsdagen att ställa in basketsäsongen.

Därmed vinner Borås Basket sitt första SM-guld i historien – på grund av coronaviruset.

– Jag är lättad över beslutet, säger sportchefen Jonas Larsson.

Tre omgångar återstod av grundserien med Borås i klar ledning. 

Slutspelet skulle börja 27 mars.

Då blev plötsligt Borås Basket för första gången svenska mästare i basket.

– Ligaklubbarna hade ett möte klockan 17 då vi diskuterade olika alternativ, säger Jonas Larsson.

”Alla klubbar var överens”

Att säsongen skulle brytas direkt fanns med som ett alternativ vid sidan av att kanske spela ut grundserien inför tomma läktare och sedan hoppas på att det skulle lägga sig inför slutspelet.

– Alla klubbar var överens om att vi skulle bryta direkt. Vi skickade vårt besked till Svenska basketbollförbundet inför deras möte klockan 19. De gick sedan ut med beslutet klockan 20, berättar sportchefen.

Hade ni inte kunnat göra som ishockey och handboll, skjuta upp ett beslut – slutspelet ska ju inte börja förrän om 14 dagar?

– Om situationen har förvärrats till dess hade det blivit inställt då i stället. Och skulle istället smittspridningen ha minskat till dess tror jag man skulle ha fortsatt på samma sätt med matcher utan publik. Säsongen skulle ha avbrutits i vilket fall som helst, säger han.

”Det blev alldeles tyst”

Plötsligt var ni mästare. Hur var reaktionen bland de andra klubbarnas representanter?

– Någon sa väl grattis till guldet, Borås, säger Jonas Larsson.

Hur reagerade spelarna på beskedet att de var svenska mästare?

– Spelarna tränade samtidigt som vi hade vårt möte. Efter träningen informerade jag spelarna. Det blev alldeles tyst i rummet, säger Jonas Larsson.

Ramlade in grattis

Efterhand började det ändå ramla in några grattis via sms och mejl.

– Det är naturligtvis roligare att vinna SM-guld den vanliga vägen genom kvarts-, semi- och final. Men nu blev det inte så, säger Jonas Larsson.

– Men vi har inget att be om ursäkt för. Jag stolt över vad vi har gjort. Vi har vunnit 28 av 33 matcher. Vi har gjort en fantastisk säsong, att det nu blev så avskalat är inget vi kan påverka.

Luleå blev mästare på damsidan

Ni är svenska mästare. Kommer ni att fira på något sätt?

– Oavsett hur det går efter en säsong har man ju avslutning med laget. Och det ska vi ha nu också på något sätt, svarar sportchefen.

Även i damligan blev det en svensk mästare, då Luleå utsågs till segrare. Klubben var på Gotland för match mot Visby i morgon då beskedet kom.

– Jag vet inte vad jag känner. Det är tråkigt och det är slutspelet med fulla läktare som jag såg fram emot. Att bli kallad mästare är bara lite konstigt och inte mycket att glädjas åt, säger tränaren Robin Sandberg till NSD.