Göteborgsvarvet. Foto: Robin AronGöteborgsvarvet. Foto: Robin Aron
Göteborgsvarvet. Foto: Robin Aron
Slussvarvet i Trollhättan.Slussvarvet i Trollhättan.
Slussvarvet i Trollhättan.
Arrangörerna av Slussvarvet i Trollhättan, Mattias Hilmersson (till höger) och Anders Hansson.Arrangörerna av Slussvarvet i Trollhättan, Mattias Hilmersson (till höger) och Anders Hansson.

Arrangörerna av Slussvarvet i Trollhättan, Mattias Hilmersson (till höger) och Anders Hansson.

Cancerlopp läggs ner efter stora namnbråket

Publicerad

GÖTEBORG. Göteborgsvarvets ledning vill stoppa andra motionslopp där ordet "Varvet" förekommer.

– Deras argument att vårt lilla arrangemang skulle kunna förväxlas med deras känns bara krystat, säger Mattias Hilmersson, arrangör av Slussvarvet i Trollhättan.

En annan arrangör som samlade in pengar till cancersjuka barn har nu lagt ner till följd av att Göteborgsvarvet vill skydda sitt varumärke.

Göteborgsvarvet är världens största halvmaraton. En älskad löparfest som tar över halvmiljonstaden totalt en lördag i maj varje år.

Men "Varvet" är också en affär som levererar miljoner i vinst varje år. Och arrangörerna är rädda om sitt varumärke.

Så rädda att man vill radera ut andra namn på motionslopp som innehåller ordet "Varvet".

– Vi stoppar inga lopp. Däremot skyddar vi vårt varumärke och vi vill gärna ha ett samarbete med arrangörer av andra lopp, säger Bo Edsberger, chef för Göteborgsvarvet.

Tre års lång namnstrid

Slussvarvet i Trollhättan startades 2013 av Mattias Hilmersson och Anders Hansson. Syftet var att ordna ett kul arrangemang som främjar hälsan och samtidigt göra en god gärning.

– Vi bestämde att låta hela överskottet gå till Cancerfonden, berättar Hilmersson.

Under de tre år man arrangerat har Slussvarvet satt in nästan 200 000 kronor på Cancerfondens konto.

Hilmersson menar att Göteborgsvarvets ledning har försökt stoppa loppet, eller åtminstone arrangemanget under namnet "Slussvarvet", i närmare tre års tid.

– Vi fick ett mejl av Bo Edsberger någon månad efter premiärloppet 2013 där han förklarade att det var kul att vi gjort en tävling men den får inte heta Slussvarvet för det inkräktar på Göteborgsvarvet.

Slussvarvet-Göteborgsvarvet 2-0

– Vi höll inte med och vände oss till PRV (Patent och registreringsverket) för att se om vårt namn höll, helt enkelt.

PRV gav Slussvarvet rätt.

Göteborgsvarvet överklagade beslutet eftersom man tycker att PRV en gång gett dem ensamrätt till ordet Varvet i dessa sammanhang.

Men Slussvarvet fick rätt igen av PRV

Varpå Göteborgsvarvet överklagade beslutet igen.

– Nu ligger det hos patent- och besvärsrätten att avgöra tvisten. Vi väntar beslut inom kort, säger Hilmersson.

Vad tycker du om Göteborgsvarvets agerande?

– Jag tycker att Bo och Göteborgsvarvet beter sig riktigt illa. Syfte med vårt lilla lopp där några hundra springer eller går sex kilometer är att dra in pengar till Cancerfonden. Att det skulle kunna förväxlas med Göteborgsvarvet känns helt befängt.

Vikenvarvet nedlagt i år

Arrangörerna i Trollhättan är inte de enda som hamnat i konflikt med det stora Varvet i Göteborg.

Carin Jönsson i Viken utanför Höganäs var arrangör av ett byalopp som hette Vikenvarvet. Hon har ungefär samma historia att berätta som arrangörerna i Trollhättan, vilket hon gjort för SVT Helsingborg.

Skillnaden är att Carin Jönsson inte orkade ta fajten med Göteborgsvarvet längre, utan nu har hon lagt ner loppet. Konsekvens: inga pengar till den lokala barncancerföreningen som fått överskotten från de tidigare loppen.

Vad är det ni håller på med egentligen, Bo Edsberger?

– Det handlar absolut inte om att lägga ner eller stoppa några lopp. Tvärtom söker vi samarbete och har samarbete med många lopp. Däremot tar vi kontakt med arrangörer som är företag och inte ideella föreningar och använder ordet Varvet i sina lopp och förklarar vår syn.

– Vi är måna om vårt varumärke. PRV har gett oss ensamrätt till att använda Varvet i dessa sammanhang så nu vill vi ha saken slutgiltigt prövad.

Bo Edsberger säger också att Göteborgsvarvet inte på något sätt agerat mot någon arrangör sedan den juridiska processen startade.

Beslut om motionsloppet i Trollhättan får arrangeras under namnet Slussvarvet eller inte väntas inom några veckor.

Björn Lindsten
Björn Lindsten

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag