Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Cancerlopp läggs ner efter stora namnbråket

Göteborgsvarvet. Foto: Robin Aron
Slussvarvet i Trollhättan.

Arrangörerna av Slussvarvet i Trollhättan, Mattias Hilmersson (till höger) och Anders Hansson.

GÖTEBORG. Göteborgsvarvets ledning vill stoppa andra motionslopp där ordet "Varvet" förekommer.

– Deras argument att vårt lilla arrangemang skulle kunna förväxlas med deras känns bara krystat, säger Mattias Hilmersson, arrangör av Slussvarvet i Trollhättan.

En annan arrangör som samlade in pengar till cancersjuka barn har nu lagt ner till följd av att Göteborgsvarvet vill skydda sitt varumärke.

Göteborgsvarvet är världens största halvmaraton. En älskad löparfest som tar över halvmiljonstaden totalt en lördag i maj varje år.

Men "Varvet" är också en affär som levererar miljoner i vinst varje år. Och arrangörerna är rädda om sitt varumärke.

Så rädda att man vill radera ut andra namn på motionslopp som innehåller ordet "Varvet".

– Vi stoppar inga lopp. Däremot skyddar vi vårt varumärke och vi vill gärna ha ett samarbete med arrangörer av andra lopp, säger Bo Edsberger, chef för Göteborgsvarvet.

Tre års lång namnstrid

Slussvarvet i Trollhättan startades 2013 av Mattias Hilmersson och Anders Hansson. Syftet var att ordna ett kul arrangemang som främjar hälsan och samtidigt göra en god gärning.

– Vi bestämde att låta hela överskottet gå till Cancerfonden, berättar Hilmersson.

Under de tre år man arrangerat har Slussvarvet satt in nästan 200 000 kronor på Cancerfondens konto.

Hilmersson menar att Göteborgsvarvets ledning har försökt stoppa loppet, eller åtminstone arrangemanget under namnet "Slussvarvet", i närmare tre års tid.

– Vi fick ett mejl av Bo Edsberger någon månad efter premiärloppet 2013 där han förklarade att det var kul att vi gjort en tävling men den får inte heta Slussvarvet för det inkräktar på Göteborgsvarvet.

Slussvarvet-Göteborgsvarvet 2-0

– Vi höll inte med och vände oss till PRV (Patent och registreringsverket) för att se om vårt namn höll, helt enkelt.

PRV gav Slussvarvet rätt.

Göteborgsvarvet överklagade beslutet eftersom man tycker att PRV en gång gett dem ensamrätt till ordet Varvet i dessa sammanhang.

Men Slussvarvet fick rätt igen av PRV

Varpå Göteborgsvarvet överklagade beslutet igen.

– Nu ligger det hos patent- och besvärsrätten att avgöra tvisten. Vi väntar beslut inom kort, säger Hilmersson.

Vad tycker du om Göteborgsvarvets agerande?

– Jag tycker att Bo och Göteborgsvarvet beter sig riktigt illa. Syfte med vårt lilla lopp där några hundra springer eller går sex kilometer är att dra in pengar till Cancerfonden. Att det skulle kunna förväxlas med Göteborgsvarvet känns helt befängt.

Vikenvarvet nedlagt i år

Arrangörerna i Trollhättan är inte de enda som hamnat i konflikt med det stora Varvet i Göteborg.

Carin Jönsson i Viken utanför Höganäs var arrangör av ett byalopp som hette Vikenvarvet. Hon har ungefär samma historia att berätta som arrangörerna i Trollhättan, vilket hon gjort för SVT Helsingborg.

Skillnaden är att Carin Jönsson inte orkade ta fajten med Göteborgsvarvet längre, utan nu har hon lagt ner loppet. Konsekvens: inga pengar till den lokala barncancerföreningen som fått överskotten från de tidigare loppen.

Vad är det ni håller på med egentligen, Bo Edsberger?

– Det handlar absolut inte om att lägga ner eller stoppa några lopp. Tvärtom söker vi samarbete och har samarbete med många lopp. Däremot tar vi kontakt med arrangörer som är företag och inte ideella föreningar och använder ordet Varvet i sina lopp och förklarar vår syn.

– Vi är måna om vårt varumärke. PRV har gett oss ensamrätt till att använda Varvet i dessa sammanhang så nu vill vi ha saken slutgiltigt prövad.

Bo Edsberger säger också att Göteborgsvarvet inte på något sätt agerat mot någon arrangör sedan den juridiska processen startade.

Beslut om motionsloppet i Trollhättan får arrangeras under namnet Slussvarvet eller inte väntas inom några veckor.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!