Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bröderna jagas för tortyrkidnappning

Patrick Bogere boxades i OS men blev utslagen i första omgången.
Foto: ROBBAN ANDERSSON
Johnson Bogere.
Patrick Bogere (till höger) i OS-matchen mot Romeo Brin från Filippinerna i Aten 2004.
Foto: RICK BOWMER / AP TT NYHETSBYRÅN
Patrick Bogere under en VM-match i Belfast 2001.
Foto: ARNE FORSELL / BILDBYRÅN
Foto: IBL/IMAGO
Foto: IBL / IMAGO
1 / 7

Patrick Bogere, 37, är OS-boxaren med flera proffsvinster bakom sig.

Brodern Johnson Bogere, 35, är en av Västsveriges Bandidos-höjdare.

Nu jagas brödraparet av polisen misstänkta för en brutal tortyrkidnappning.

– Utifrån brottsmisstankarnas allvar så är det självklart långa straff det handlar om, det är ingen hemlighet, säger åklagaren Daniel Larsson.

Den 24 februari i år slog polisen till mot en fastighet i Lerums kommun. Pådraget var omfattande och polisen spärrade av fastigheten och knackade dörr och kontrollerade flera bilar i området.

Tillslaget visade sig snart vara en del av en utredning om människorov, det vill säga kidnappning, samt grov misshandel.

Enligt vad GP tidigare rapporterat om torterades ett av de två brottsoffren i ärendet med en borrmaskin.

Åklagaren Daniel Larsson vill dock inte gå in på hur själva brottet har gått till.

– Jag är förtegen om detaljerna, för att inte föregripa rättegången. Det finns misstänkta på fri fot som vi inte lyckats höra och jag vill inte lämna ut information som kan försvåra utredningen, har han tidigare sagt.

De misstänkta som är på fri fot är två bröder från Göteborg – Patrick och Johnson Bogere.

– De är efterlysta, säger åklagare Daniel Larsson.

I mars häktades Johnson Bogere, 35, i sin utevaro. Han är misstänkt för medhjälp till människorov, medhjälp till grovt olaga tvång och medhjälp till grovt bedrägeri. Han är fortfarande på fri fot. Johnson Bogere har i över ett decennium varit en framträdande person inom mc-gänget Bandidos. Han var under en period president för Bandidos i Göteborg. 

Bandidos ledare och andre före detta OS-boxare

Nyligen häktades också Johnson Bogeres bror – elitboxaren Patrick Bogere, 37 i sin utevaro – han misstänks för människorov, synnerligen grov misshandel och grovt olaga tvång. Han befinner sig i likhet med sin bror på fri fot.

Bogere i en match mot polacken Slawomir Ziemlewicz 2011.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Patrick Bogere är en före detta boxare på elitnivå som startade sin karriär i Angered Boxing Club. Som amatörboxare har Patrick Bogere vunnit fem SM-guld och representerat Sverige både i EM, VM och OS i Aten 2004. 

2008 lämnade han amatörboxningen och blev proffsboxare och hann under tiden som aktiv gå 14 matcher. I tolv av dem stod han som segrare.

Pengar ligger bakom brotten

Medräknat Johnson och Patrick Bogere är totalt elva personer misstänkta för olika slags delaktighet i brottet. 

Av de elva personer betraktas både Johnson och Patrick Bogere som huvudmisstänkta, tillsammans med tre andra personer.

Motivet bakom brottet uppges vara ekonomiskt. Enligt GP ska det handla om reella eller påhittade skulder i miljonklassen.

Patrick Bogere i VM-matchen mot kubanen Mario Mesa Kindelan 2001.
Foto: ARNE FORSELL / BILDBYRÅN

Åklagaren Daniel Larsson vill i nuläget inte gå ut med vilken påföljd han yrkar på i samband med brotten. Däremot rör det sig om långa fängelsestraff, menar han.

– Utifrån brottsmisstankarnas allvar så är det självklart långa straff det handlar om, det är ingen hemlighet, säger Larsson.

I normalfallet är straffvärdet för människorov fyra till 18 års fängelse och för en synnerligen grov misshandel fem till tio års fängelse.

Båda har ett brottsligt förflutet

Både Johnson och Patrick Bogere har ett gediget brottsförflutet och förekommer vid flera avsnitt i belastningsregistret.

Patrick Bogere dömdes senast förra året mot sitt nekande för att ha misshandlat en kvinna. Han slog henne i ansiktet med öppen hand, tog struptag på henne, bet henne i kinden och drog henne i håret. Påföljden blev tre månaders fängelse.

GT träffade Patrick Bogere för en intervju i fängelset 2006.
Foto: ROBBAN ANDERSSON

2006 dömdes Patrick Bogere mot sitt nekande till tre års fängelse för stöld, försök till grovt rån, olovligt förfogande, hot mot tjänsteman och olovlig körning. Detta efter att Patrick Bogere med våld tvingat till sig pengar och andra värdeföremål i ett hus. 

Dömdes för inblandning i sprängdåd

Yngre brodern Johnson Bogere, som är ett toppnamn inom Bandidos MC i Göteborg, var en av dem som dömdes för inblandning i de sprängdåd i Göteborg 2006, där handgranater som placerats under två bilar detonerade.

Domen föll 2009 och Johnson Bogere, dömdes då mot sitt nekande till 2,5 års fängelse för medhjälp till försök till mord och medhjälp till allmänfarlig ödeläggelse.

2014 dömdes Johnson Bogere mot sitt nekande för delaktighet i en grov stöld, där parfym för runt 600 000 kronor stals. Påföljden blev sex månaders fängelse.

Åklagare Daniel Larsson.
Foto: ANDERS YLANDER

Åklagaren Daniel Larson vill inte gå in på huruvida man misstänker att Patrick och Johnson Bogere har lämnat landet, men hälsar att man söker upplysningar i fallet.

– Vi vill ju självklart komma i kontakt med dem och få in tips om var de befinner sig, säger Larsson.

Under onsdagen sker omhäktningsförhandlingar i Göteborgs tingsrätt för två av de tre huvudmisstänkta som finns i polisens förvar.