Bröderna Bogere gripna – i Malaga

Polisen har gripit bröderna i Malaga
Patrick Bogere boxades i OS.
Foto: ROBBAN ANDERSSON
Johnson Bogere.
Bröderna greps i Malaga.
Foto: SHUTTERSTOCK

Före detta OS-boxaren Patrick Bogere, 37, och hans bror Johnson Bogere, 35 – som är en framträdande person inom mc-gänget Bandidos – har gripits i spanska Malaga efter månader på flykt.

De misstänkts för inblandning i en brutal tortyrkidnappning.

– Spansk polis har känt till att de varit efterlysta och gripit dem så fort de påträffats, säger åklagaren Daniel Larsson.

Den 24 februari i år slog polisen till mot en fastighet i Lerums kommun som ett led i en utredning om människorov, det vill säga kidnappning, samt grov misshandel.

GP har tidigare rapporterat om att ett av de två brottsoffren torterades med en borrmaskin. 

Efter tillslaget efterlyste polisen ett brödrapar från Göteborg – Patrick och Johnson Bogere.

I mars häktades Jonhson Bogere, 35, i sin utevaro. Han är misstänkt för medhjälp till grovt olaga tvång, medhjälp till grovt bedrägeri samt medhjälp till människorov.

Polisen slog till i Göteborg i början av juni

Patrick Bogere är före detta boxare på elitnivå

Johnson Bogere har i över tio års tid varit en framträdande person inom mc-gänget Bandidos och var även under en period gängets president i Göteborg.

Något senare häktades även Johnson Bogeres bror, Patrick Bogere, 37, i sin utevaro. Han misstänks för människorov, synnerligen grov misshandel och grovt olaga tvång.

Patrick Bogere är en före detta boxare på elitnivå. Som amatörboxare vann han fem SM-guld och har representerat Sverige i både VM, EM och OS i Aten 2004 innan han avslutade sin karriär 2008.

Patrick Bogere är en före detta boxare på elitnivå.
Foto: CARL SANDIN/BILDBYRÅN

Bröderna Bogere greps i Spanien

Båda bröderna har ett gediget brottsförflutet och förekommer vid flera avsnitt i belastningsregistret. De har varit på fri fot i månader – men nu har de alltså gripits i Malaga på spanska solkusten.

I början av juni tog polisens FAST-grupp över ärendet. Gruppen är specialiserad på att söka upp och gripa internationellt efterlysta brottslingar.
– Det är ett intensivt och nära samarbete mellan Sverige och Spanien som gjort det här gripandet möjligt, säger en polisman på svenska FAST-gruppen.

Åklagaren Daniel Larsson: 

– Detta gjordes i helgen i Spanien och det är spansk polis som gripit dem. Den enda informationen jag har är en blankett som kom i morse. På den stod att de här bröderna har gripits i Malaga. 

Han har ingen information kring hur gripandet gick till.

– Spansk polis har känt till att de var efterlysta och gripit dem så fort de påträffats, säger Daniel Larsson.

Visste ni att de var i Spanien?

– Vi misstänkte starkt att de hade lämnat landet, men vi har inte vetat att det var i Spanien som de befunnit sig.

Bröderna Bogere greps i spanska Malaga.
Foto: Shuttlestock

Kommer att åtalas

Patrick och Johnson Bogere sitter just nu frihetsberövade någonstans i Spanien. Daniel Larssons målsättning är att de ska transporteras tillbaka till Sverige inom en så snar framtid som möjligt.

– Det är spansk domstol som beslutar hur det går till eller när. Det kan ta viss tid, men jag ska göra allt för att det ska gå så fort som möjligt, säger han.

Totalt är det fem personer som är misstänkta för inblandning i ärendet. Tanken var att de övriga tre skulle åtalas i slutet av veckan och bröderna Bogere senare, men nu när de gripits siktar Daniel Larsson på att avvakta lite med åtal så att alla kan ställas inför rätta samtidigt.

– Jag vill inte gå in på några detaljer om fallet innan åtalet kommer, säger åklagaren.

GT har sökt Bogerebrödernas advokater.