Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sorgen efter ikonens död: ”En stor tomhet”

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Tomas Leandersson.
Foto: ARNE FORSELL / BILDBYRÅN
Foto: ARNE FORSELL / BILDBYRÅN

Bowlingprofilen Tomas Leandersson har gått bort efter en tids sjukdom.

Han blev 55 år gammal.

Nu sörjs han av bowlingvärlden.

– Det går inte att hitta nog med ord för att beskriva hans betydelse för svensk bowling, säger Jan Wiede, ordförande för svenska bowlingförbundet.

Tomas Leandersson blev seniorvärldsmästare i september 2019. 

Drygt ett år senare diagnosticerades han med hjärntumören glioblastom grad fyra, vilket är den allvarligaste graden av cancerformen.

Under tisdagskvällen somnade han in, med familjen samlad runt sig, och sedan dess har kondoleanserna strömmat in på hans Facebook-sida från olika delar av världen.

– Han brann verkligen för bowlingen, det var hans kall. Han ville utveckla sporten, var nyfiken och hittade hela tiden vägar för att ta sporten till nya nivåer. Han har lyft svensk bowling på väldigt många sätt och varit en av de största byggstenarna i vår klubb, säger Pär Svensson, ordförande i Leanderssons klubb Team Pergamon.

Tomas Leandersson, som även spelade för Degerfors, Örgryte och Ascot, räknas som en av de främsta bowlarna genom tiderna och tog hela nio VM-medaljer under sin karriär. 

Han blev dessutom förste svensk att vinna fyra SM-guld i rad. 

Tomas Leandersson var en av svensk bowlings största.
Foto: ARNE FORSELL / BILDBYRÅN

”Det är en sorgens dag”

Han har utsetts till årets bowlare i Sverige fyra gånger (1989, 1993, 1999 och 2000) och ses som en av sportens främsta ambassadörer.

Nu har svensk bowling sorg.

– Det här är en sorgens dag. Det skar i både bowlinghjärtat och mitt personliga hjärta eftersom jag har känt och umgåtts med Tomas på bowlingbanorna i nästan 35 års tid. Hade han varit frisk hade han fortfarande spelat för han hade mer att ge. Han har haft, och kommer även framgent att ha, ett stort inflytande på bowlingen. Det har varit en ynnest att få lära känna honom och vi hade väldigt roligt tillsammans. Just nu är det en stor tomhet, säger Pär Svensson.

År 2000 valdes Tomas Leandersson in i bowlingens Hall of fame.

– Han var verkligen en ikon, både lokalt, nationellt och världen över. Han levde för bowlingen på alla sätt och det går inte att hitta nog med ord för att beskriva hans betydelse för svensk bowling, säger Jan Wiede, ordförande för svenska bowlingförbundet.

Tomas Leandersson blev 55 år gammal.

https://www.facebook.com/tomas.leandersson/posts/10158204575132109