Olivia Schough. Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅNOlivia Schough. Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Olivia Schough. Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅNFoto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
 Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅNFoto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
 Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

"Blev alltid hämtad, var vakter överallt"

Publicerad

Efter fem år i exil är Olivia Schough hemma igen. 

För GT berättar hon om nytändningen i Göteborg FC, landslaget, bilkörning i Ryssland, sitt inre lugn, pengarna och framtiden. 

– Jag känner mycket mer vuxen och mogen nu, säger 26-åringen. 

Olivia Schough, ursprungligen från Falkenberg, är nyss hemkommen från en Sydafrikatripp med landslaget.

– Det bästa lägret jag har varit på, det var helt fantastiskt. Bara att få uppleva landet och historien och alla grejer man kan göra som turist. Plus bra väder och bra hotell. Perfekt i januari. Man har ju varit i Spanien några gånger nu och där snöade det i fjol, säger hon. 

2013 lämnade hon Göteborg FC för spel i Bayern München och därefter ryska FK Rossijanka. Det blev bara ett år utomlands innan hon 2015 flyttade hem till Sverige och Eskilstuna. Nu är hon alltså tillbaka i Göteborg FC och har ett färskt ettårskontrakt i sin hand. 

– Jag kände att Göteborg hade något bra på gång. Man avslutade hösten bra och jag trivs jättebra i stan och har fina minnen härifrån. Jag kände att jag behövde något nytt i mitt och nu är det dags igen. Jag hade tre fantastiska år i Eskilstuna och inget ont om den klubben, men jag behövde ny motivation. Och sedan är det nära hem till familjen i Falkenberg och det är en stor fördel. Jag bor till och med i samma lägenhet som när jag lämnade. 

Varför bara ett ettårsavtal? 

– Jag vill känna av läget. Trivs jag svinbra stannar jag. Jag har inte stängt några dörrar för någonting. Vi får se efter den här säsongen. 

Lockar utlandet och pengarna?

– Det är klart att det är en jättebonus om man kan tjäna bra, men jag vill komma till en bra klubb också och går inte till vilket lag som helst bara för pengarna. Utomlands ökar pengarna mer, det finns väldigt rika människor som gör storsatsningar på damfotboll. Här i Sverige har det stått still de senaste åren. 

Olivia Schough i Eskilstuna.Foto: LINNEA RHEBORG / BILDBYRÅN

Problem med språket

Men du kan leva helt på fotbollen nu? 

– Ja, det har jag gjort ända sedan jag lämnade Göteborg för fem år sedan. Det är få förunnat på damsidan och jag är väldigt tacksam för det. 

Var det bra betalt i Ryssland? 

– Ja, det var du ju. Men den största anledningen till att jag flyttade dit var att få speltid. 

Hur var det att bo i det landet? 

– Det finns lite roliga grejer... jag fick inte köra bil själv. Blev alltid hämtad av en privatchaufför. De kör som galningar där borta så det var för farligt att köra själv. Och det var vakter överallt. Ingen kunde engelska. Det var en väldigt speciell upplevelse och mycket ensamtid. 

Lärde du dig någon ryska? 

– Jag kunde beställa kaffe i alla fall. Men språket är extremt svårt, alfabetet är något helt annat än vad vi är vana vi. Men eftersom jag bara skulle vara där i ett halvår så lade jag inte så mycket energi på det. Men det var intressant med en tränare som bara pratade ryska med en... en gång fick tolken springa efter mig i en passningsövning, haha. 

"Mycket mer vuxen"

Vad gjorde du på fritiden? 

– Jag bröt ju ner kroppen i Tyskland på grund av en halsinfektion som satt i i en månad. Jag tränade två pass om dagen i Ryssland för att komma ikapp. Det fanns inte så mycket annat att göra. Man kunde ju inte direkt gå på bio. Men jag ångrar verkligen inte att jag tog chansen. Jag lärde mig mest utanför planen och växte som människa. Att bara vara ensam var väldigt nyttigt för mig. Skillnad mot tryggheten och alla vänner i Göteborg. 

Vad lärde du dig som dig själv? 

– Att jag inte behöver göra något hela tiden Jag kunde lägga all min energi på fotbollen och spelade därmed bättre. Innan gjorde jag grejer hela tiden. Nu vet jag när jag ska ta det lugnt och när jag ska ha kul. Jag känner mig extremt mycket mer mogen och vuxen nu. 

Göteborg FC var i fjol farligt nära degradering, men gör nu en satsning med nye tränaren Marcus Lantz vid rodret. Klubben siktar på en topplacering och spel i Europa på sikt. 

– Jag visste inte mycket om Lantz innan, men vi trivs väldigt bra med honom. Han är trevlig, ödmjuk och empatisk. Det känns redan som att han är inne i hela grejen och vi ska spela offensiv fotboll, vilket är väldigt glädjande. Jag ska hålla till på högerkanten och bidra med poäng och våga ta för mig. Samma roll som i landslaget, så det känns perfekt. 

Har Lantz hunnit nämna att han har spelat i Bundesliga? 

– Haha, nej, han har inte berättat så mycket om sig själv. Men jag hörde från en annan journalist att han pratar om Bundesliga ibland. Han verkar vara en rolig prick 

Olivia Schough under sommarens EM.Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Vill ta tillbaka sin plats

Olivia Schough var först petad när Peter Gerhardsson i somras tog över som förbundskapten för landslaget. Men nu siktar hon på att ta tillbaka sin tidigare givna plats i truppen. 

– Jag tar det läger för läger och siktar på att komma med till VM sommaren 2019 (i Frankrike). Det är ett helt nytt landslag nu kan man säga. Kul med en nystart. Peter och Magnus Wikman har fått ihop det riktigt bra på kort tid, det är aldrig några frågetecken. De är väldigt noga med förstatouchen och att vi ska spela på rätt fot och framåt, framåt kombinerat med ett aggressivt försvarsspel. 

Du är bara 26 år och ska spela fotboll i många år till, men har du börjat fundera på vad du ska göra sedan? 

– Jag är intresserad av media och marknadsföring, så det blir nog något sådant. I nuläget tror jag inte att jag blir tränare efter karriären, men det kanske är något som växer fram. 

Inom kort väntar träningsläger i Danmark för Göteborg FC och i mars åker laget till Spanien för att finslipa formen inför seriepremiären. 

– Det är lyxigt med två läger, men det gör att vi får ihop gruppdynamiken på ett bra sätt. Jag är verkligen laddad och ser fram emot den här säsongen. 

Relaterade ämnen
Markus Wulcan
Markus Wulcan

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag