Frank Andersson, IFK Göteborgs nye ordförande. Foto: Robin AronFrank Andersson, IFK Göteborgs nye ordförande. Foto: Robin Aron

Frank Andersson, IFK Göteborgs nye ordförande.

 Foto: Robin Aron
Foto: Robin AronFoto: Robin Aron
 Foto: Robin Aron

Blåvitts svar – efter ilskan på årsmötet

Publicerad

GÖTEBORG. Blåvitts nya styrelse har haft sitt första möte och konstituerat sig.

Samtidigt ger ordföranden Frank Andersson sin syn på det kaotiska årsmötet.

– Den kommentaren en medlem fällde hör inte hemma i vår förening, säger han till klubbens hemsida.

Blåvitts årsmöte i måndags var ingen lugn tillställning. Det gapades och skreks och ett 50-tal medlemmar, tillhörande en ökänd supportergruppering, lämnade plötsligt mötet i protest.

– Det var ju hetsigt ett tag, mycket hetsigt. Jag tycker egentligen två saker: Fantastiskt att 635 medlemmar kommer. Sedan tycker jag att man tappar respekten för varandra. Det busvisslas och gapas i munnen på varandra. Där glömmer man att man är en kamratförening som vill att det ska gå bra för IFK Göteborg. Men jag vet hur det kan vara och tar med mig det positiva, sa den nyvalda ordföranden Frank Andersson.

Piskade upp stämningen

I samband med att supportergrupperingen lämnade lokalen fällde en medlem följande kommentar:

– Det är nästan värt en applåd att de lämnade. …

Kommentaren bidrog till att piska upp stämningen ytterligare, och buandet blev ännu värre.

– Jag hade ju tre saker att ta upp men blev avbruten. Det var olämpligt sagt av mig, men det spårade ju ur fullständigt, sa medlemmen.

På IFK Göteborgs hemsida utvecklar Frank Andersson sin syn på det inträffade.

– Det finns förståelse för den frustration som medlemmar kände, då de ansåg sig bli varken hörda eller sedda. Likaså hör inte den kommentar en medlem fällde under mötet, hemma i vår förening, säger han och fortsätter:

– Och det är ett löfte från oss att vi då (på nästa årsmöte), och i alla andra sammanhang, ska garantera föreningsdemokratin och allas rätt att höras. I gengäld vill vi att alla hedrar tanken att IFK Göteborg är en förening som förespråkar kamratskap och ömsesidig respekt för varandra. Vi kan inte ändra det som varit, nu fokuserar vi på att göra det som komma skall riktigt bra.

Fokus på ekonomin

IFK Göteborgs nya styrelse har nu haft sitt första möte och gått igenom en rad tunga punkter på dagordningen. Områden som utskott, anläggning, fotboll och ekonomi avhandlades.

– Att fastställa och utse utskott är ett viktigt arbete som ska prioriteras. Inledningsvis är det fokus på ekonomin och en grupp innehållande Jakob Andreasson, Mats Engström och IFK Göteborgs ekonomichef Lena Mattsson är redan bildad. Övriga områden återkommer vi till senare, säger Frank Andersson.

Blåvitt ska också tillsätta en ny klubbdirektör, men det kan dra ut på tiden. Tills vidare delar sportchefen Mats Gren och ekonomichefen Lena Matsson på uppdraget.

– Vi bestämde att processen ska få ta den tid den behöver. Vi måste landa i organisationen och verkligen veta vad vi söker innan vi bestämmer oss, säger Frank Andersson.

Markus Wulcan
Markus Wulcan

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag