Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Blåvitts sportchef:
"Får stå för honom"

Mats Gren.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Gustav Engvall.
Foto: Mcnulty/Jmp/Rex/Shutterstock / MCNULTY/JMP/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES

UPPSALA. IFK Göteborg har under upptaktsträffen målats upp som en underdog 2017.

GT träffade sportchefen Mats Gren för att tala ut om säsongen som väntar, anfallsjakten, truppbygget och den omtalade tvisten med Gustav Engvall.

– Om han ser det som en tvist får det stå för honom. Jag ser det inte så, säger Gren.

Uppsala dukade under måndagen upp för den årliga allsvenska upptaktsträffen. Spelare och ledare från samtliga allsvenska klubbar samlades på Uppsala Konsert och Kongress för att snacka upp säsongen som väntar och förväntningarna på respektive lag.

För IFK Göteborgs del fanns Jörgen Lennartsson, Mattias Bjärsmyr och sportchefen Mats Gren på plats för att svara på frågor om året som väntar.

GT träffade Gren för att reda ut truppbygget, Mix Diskerud, säsongen som väntar och den omtalade tvisten med Gustav Engvall.

– Det är väl alltid intressant med upptaktsträffen. Prata med andra tränare och sportchefer. Mina intryck är att ett par lag blir överraskningar, typ Häcken och Östersund, sedan kanske det kan bli en negativ överraskning. Det har vi inte sett mycket av nu. Men det är alltid intressant att sitta och prata. Det kommer alltid fram hur man jobbar i andra klubbar.

Vad har du snackat om med de andra sportcheferna?

– Lite grann om scouting. Ibland lite agenter. Det är lite om det ena och det andra.

Något specifikt på agentfronten eller spelarfronten?

– Inte direkt. Ibland kan det vara lite specifikt, om man haft kontakt med någon speciell, hur samarbetet har varit och kontakten. Det är alltid intressant att veta hur agenterna är mot vissa klubbar. Vissa tror att man kan förhandla fram ett bättre avtal, det är just den biten som är intressant.

Finns det någon skillnad med Blåvitt på just den biten?

– Det är många som har känslan av att om man ska placera spelare hos oss så är det höga löner och höga agentarvoden. Därför är det intressant att höra med andra klubbar.


LÄS ÄVEN: Därför nobbar Engvall Blåvitt

Gren: "Vi har stängt anfallsjakten"

Det råder ett öppet klimat om just de bitarna?

– Ja, ganska. Om man vet att man inte är i total konkurrens. Nu är det väl kanske mindre på den biten med de heta frågorna. Det är lite mer öppet mellan klubbdirektörerna.

Anfallsjakten är en flitig fråga som dyker upp. Vad säger du om den?

– Vi har lagt ner den nu. Vi har försökt få in en anfallare men de vi har varit ute efter, antingen har priserna bara stuckit i väg eller så drar de någon annanstans. Vi har tre väldigt bra anfallare - ska vi ta in något ska det förstärka oss. Vi har försökt få in en anfallare men inte lyckats. Då förstärker vi hellre lite runtom kring och fila på systemet.

– Jag vill inte gå in på specifika namn. Just nu kommer vi inte ta in någon mer. Vi får titta hur det ser ut på våren.

Blir det två intensiva veckor för dig som sportchef innan fönstret stänger?

– Nu är vi egentligen klara. Man måste hålla det öppet om det skulle uppstå någon skada. Får vi en skada kan vi agera. Annars kommer vi inte ändra något.


LÄS ÄVEN: Därför är Blåvitt och Engvall i tvist

"Vi har en bra trupp"

Vad säger du om truppbygget 2017?

– Kvalitetsmässigt har vi en bra trupp, inget snack om saken. Även med de två nya, även om spelarna kommit in lite sent. Det kanske är lite sent för att spela ihop dem till första matchen. Men kvalitetsmässigt ska vi vara med i toppen.

Många har målat upp er som underdogs i år – stör det dig?

– Nej, det spelar absolut ingen roll. Det är väl bara för att alla förväntar sig att man ska plocka in spelare, kolla med Kim Källström till Djurgården, Jiloan Hamad till Hammarby. Det blir att alla förväntar sig att vi ska plocka in någonting som blir en "wow-känsla" - även om Mix Diskerud är en amerikansk landslagsspelare. Det är inga dåliga spelare vi plockat in. Sedan måste vi få ihop det och integrera det i laget. Det har varit snack om anfallet, men vi har inte tagit in någon, då blir det lite grann att vi gjorde avkall på det. Att det inte blivit som vi tänkt oss.

Har det varit ett svårare transferfönster för dig jämfört med tidigare år?

– Vi sitter inte på världens största budget. Vi måste titta på att vi inte plockar in spelare som kostar allt för många miljoner i transfersumma. Det blir lite tuffare. Men som sagt, jag tycker att vi löst det på ett bra sätt även om vi inte fått in den anfallare vi hoppats på. På många av positionerna har vi bra täckning.


LÄS ÄVEN: Blåvitt om Engvall: "Var nödvändigt"

Gren: "Det får stå för Engvall"

Har du tagit del av Gustav Engvall-intervjun?

– Nej. Jag läser inte alls. Jag vet inte vad som stämmer av det som Gustav har sagt. Jag har inte läst och kan inte kommentera.

Gustav erkänner att det finns en tvist. Vad säger du?

– I hans ögon. Det får stå för honom. Jag vet inte. Vi har haft ett avtal med Gustav och det står precis i avtalet, det är inget som vi gått ifrån. Jag ser inte hur han kan uppfatta det som en tvist. Det får stå för honom. Mer kan jag inte kommentera.

Hur kommer det sig att Engvall inte var aktuell mitt i en brinnande anfallsjakt för er del? Ni har trots allt sonderat marknaden.

– Det är väl inte bara vi. Om Gustav tycker att det finns en tvist mellan oss så kanske han inte vill komma tillbaka hit.


LÄS ÄVEN: Engvall om tvisten med Blåvitt

"Vi hade kunnat ta tillbaka Engvall"

Hur ser relationen med Engvall ut från din och klubbens sida?

– Jag har inga problem med Gustav. Som sagt, det är hans syn på saken. Jag har inga problem med det. Vi hade inte haft några problem att ta tillbaka Gustav.

Det brukar finnas två sidor av myntet. Både Gustavs syn och klubbens.

– Absolut. Om han ser det som en tvist får det stå för honom. Jag ser det inte så. Vi har haft ett avtal med honom och vi har följt det som står där.

Engvall är väldigt fäst vid Blåvitt. När det skrivs om sådana här saker kan det polarisera supportrarna. Vissa blir för och andra emot. Hur är IFK Göteborgs roll i det hela?

– Det är svårt att kommunicera precis vad som hänt. Vi har vissa avtal som är skrivna, både med Bristol City och med Gustav Engvall, och vi kan inte gå ut med dem. Det står att vi inte får det. Därför blir det ett svårt läge. I vissa lägen är det bättre att säga att det inte går för att förklara hur det ser ut.


LÄS ÄVEN: Blåvitt om tipset: "Första gången"