Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Blåvitts nye tränare dömd för misshandel

Poya Asbaghi presenteras som ny tränare för IFK Göteborg under måndagen. Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

IFK Göteborgs nye tränare Poya Asbaghi dömdes för misshandel för tolv år sedan.

Asbaghi satt också i domstol så sent som 2014 misstänkt för grov misshandel, men där friades han.

Något han också har informerat klubbledningen om. Nu berättar han själv om det liv han har lämnat.

– Jag har ett förflutet där jag gjort en del dumma saker, men det har jag lämnat bakom mig nu, säger Poya Asbaghi.

Under måndagen presenterade IFK Göteborg mannen som ska leda klubben in i framtiden. Man har rekryterat komettränaren Poya Asbaghi, 32, som ska vända Blåvitts dystra trend de senaste åren.

Men Asbaghis förflutna är inte bara en spikrak karriär som fotbollstränare, han har i tidigare intervjuer berättat om sin uppväxt i en förort till Uppsala för Dalarnas Tidningar. Han berättar där om saker han varit med om tidigare, ett liv som han i dag har lämnat bakom sig. I dag lever han sedan flera år tillbaka ett ordnat liv som etablerad fotbollstränare.

Misshandelsdom 2005

Asbaghi dömdes för en misshandel som skedde sommaren 2005. Först i tingsrätt och sedan vann domen laga kraft i Svea hovrätt 2006. Det handlade, enligt domen, om oprovocerat gatuvåld mot tre personer – två män och en kvinna.

Poya Asbaghi var ostraffad tidigare. Domen blev därför villkorlig med 50 timmars samhällstjänst. Han fick också betala skadestånd till de tre målsägandena.

 

LÄS MER: Spelet bakom kulisserna i tränarjakten 

 

Incidenten inträffade utanför en krog i Uppsala där Asbaghi och en kamrat hamnade i ordväxling med de två männen och kvinnan. Enligt domen i Svea hovrätt ska sedan Asbaghi utdelat slag mot personerna.

Poya Asbaghi nekade till brott i såväl polisförhör som i förhandlingarna. Tings- och hovrätt konstaterade ändå att bevisen räckte för fällande dom.

Följa mig hela livet

När GT konfronterar Blåvitts tränare om misshandelsdomen vill han ogärna prata om den.

– Jag har en bakgrund som folk kanske inte är vana vid när det gäller allsvenska tränare. Jag har växt upp i ett väldigt utsatt område, Gottsunda i Uppsala, som var ganska tufft. Det var mycket bråk där, men jag var alltid fotbollskillen i mitt gäng.

– Det där kommer att följa med mig resten av mitt liv och tillhöra mitt förflutna. 

 

LÄS MER: Hysén om nye tränaren: "Fräscht val"

 

Domen är gammal men Poya Asbaghi stod tillsammans med en annan man åtalad så sent som 2014 misstänkt för grov misshandel. Då friades han av tingsrätten.

– Det var ett ganska stort tumult, många som bråkade men jag försökte gå in och medla. I stället blev jag inblandad i en rättegång som jag blev friad i.

Hade kort stubin

Har du kort stubin?

– Bra fråga. Jag tror att när jag var yngre var det många i min omgivning som kännetecknade mig som en person med kort stubin. Jag tror att nu har jag blivit betydligt bättre och särskilt de senaste sju–åtta åren när jag blivit ledare har jag mognat något enormt.

Poya Asbaghi presenterades på Kamratgården under måndagen. Foto: TOMMY HOLL/IBL

Vill du berätta om din uppväxt i Gottsunda?

– Det är det mest utsatta området i Uppsala. Många i min omgivning gjorde saker som inte var så bra.

Har informerat Blåvitt

Kriminella saker?

– Ja. I sån miljö är det inte så lätt ta sig därifrån. Min familj var inte rik men hade tillräckligt mycket för att jag skulle kunna ta mig därifrån och det är jag stolt över. 

– Fotbollen har gett mig möjligheter att uppleva andra miljöer. Men det är svårt att springa ifrån sitt förflutna. Jag väljer att inte skämmas över det, tvärtom. Det är också det som gjort mig till den jag är.

Har du informerat IFK Göteborg om detta?

– Ja, absolut. Jag har berättat om mitt förflutna och förklarat vem jag är, framför allt i dag.

IFK Göteborgs vice ordförande Mats Engström. Foto: DANIEL STILLER/BILDBYRÅN

IFK Göteborgs vice ordförande Mats Engström bekräftar detta:

– Det finns ett åtal som väckts men som har lagts ned. Det har vi koll på.

Det finns också en dom från 2006, känner ni till den?

– Ja, den känner vi till. Vi har gått igenom det med Poya och frågat om vad som har hänt, och även fått plausibla förklaringar till vad som ligger bakom.

Vilken betydelse har den här domen haft, när ni har fattat beslut om att anlita Poya Asbhagi som tränare?

– Det har funnits med när vi har sammanfattat bilden av honom. Men det här är ju gamla saker, och vi hoppas och tror att saker i hans liv har förändrats. Min bild är att han har tagit lärdom av sina erfarenheter.