Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Blåvittprofilen ger svar på tal

Anders Almgren har länge varit engagerad i supporterfrågor. Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

Inför IFK Göteborgs årsmöte framkom det kritik mot stadgeändringarna. 

Nu ger supporterprofilen Anders Almgren, 44, svar på tal. 

– Jag är väldigt petig i de här frågorna, för det är asviktigt, säger han till GT. 

Almgren har tidigare varit ordförande för Blåvitts supporterklubb Änglarna och därefter anställd av klubben som Supporter Liaison Officer (SLO). I dag är han operativt ansvarig på Enable, en forskningsbaserad organisation som arbetar med säkerhet och trygghet i svensk fotboll. Han brinner för demokratifrågor i allmänhet och föreningsdemokrati i synnerhet. 

Enligt IFK Göteborgs nyligen presenterade årsredovisning framkom det att föreningen tappat 600 medlemmar det senaste året, motsvarande elva procent. 

Klubben förklarade det med att det kan bero på svaga sportsliga resultat under 2017. Samtidigt var det nya stadgar – framtagna av en arbetsgrupp som vid två tillfällen publicerat stadgeförslag på Blåvitts hemsida för att ge medlemmarna chansen att komma med synpunkter – som gällde inför  årsmötet i måndags.

För att få rösträtt måste medlemsavgiften från och med i år vara betald två månader i förväg och förslag på nya styrelseledamöter från röstberättigade medlemmar ska ha inkommit till valberedningen senast tre veckor före årsmötet. 

Anonym kritik 

Men alla är inte nöjda med att medlemsavgiften ska vara betald två månader före årsmötet, vilket GT rapporterade under måndagen. En av anledningarna är att januari är en ekonomiskt tuff månad för många. 

GT hade pratat med flera missnöjda Blåvittsupportrar som inte förnyat sitt medlemskap 2018.  

– För att undvika föreningsdemokratiska ”kupper” gäller inte längre rösträtt för medlemmar som inte betalat avgiften två månader innan årsmötet. Som medlem ska man alltid ha rösträtt oavsett när avgiften är betald. Det har inte med sportslig motgång att göra. Styrelsen vill bara ha medlemmar som stryker medhårs, det är anledningen till att jag står över i år, sa en tidigare mångårig medlem.

Anders Almgren har en rad synpunkter i ämnet, som han även har publicerat på Twitter. 

– Några delar av hur det här presenteras får mig att gå bananas. För det första: formuleringarna i stadgarna är inte framtagna mot något, som till exempel kupper. De är till för att värna om demokratin i föreningen. 

– Demokratin är en idé mer än ett regelverk. Den handlar om tron på att bäst beslut fattas när så många som möjligt, med så gott beslutsunderlag som möjligt samt tid att sätta sig in i det, får delta i beslutsfattandet. 

Han förtydligar: 

– Den saken regleras i andra delar av stadgarna, som styr när valberedningen respektive medlemmarna måste inkomma med nomineringar till styrelsen. 

”En helt öppen process...”

Almgren vänder sig också starkt mot påståendet om att styrelsen bara vill ha medlemmar som stryker medhårs, men medger att han har hört samma tongångar i flera år. 

– Kom igen! Det var medlemmarna, som efter en helt öppen process och två medlemsmöten, antog de här stadgarna – utan minsta ifrågasättande. 

Almgren betonar också att klausulen om att medlemsavgiften ska vara betalt tidigt i januari är kopierad rakt ifrån Riksidrottsförbundets rekommendationer för föreningsstadgar och ”kan ses som praxis inom svensk idrott.”

Almgren poängterar att han alltid blir glad när folk engagerar sig i medlemsdemokratifrågor, men att kritikerna mot de nya stadgarna ”uppenbarligen inte är tillräckligt intresserade för att delta i den långa, öppna stadgeprocessen i alla fall”.

– De verkar dessutom – för att uttrycka mig milt – ha lite jobb att göra när det gäller att sätta sig in i frågan.

Viktigaste frågan för Blåvitt

Vad är din förklaring till att så många medlemmar hoppat av senaste året? Kan det bero på att det numera finns olika föreningar inom IFK-paraplyet, som IFK Göteborg Orientering, och att de inte längre är medlemmar i fotbollssektionen? 

– Om jag får spekulera så visst, övergången till att bli en alliansförening är nog en förklaring, vissa medlemmar går ju in i andra sektionsföreningar nu. En annan faktor kan vara de sportsliga motgångarna – det brukar ha viss effekt på medlemsantalet, även om det låter helt obegripligt. Men jag vill betona att det är gissningar, säger Almgren. 

Kan du ha förståelse för att en del kan ha det tufft att betala medlemsavgiften i januari? 

– Absolut. Det är en svår månad för många och det är ingen tvekan om att man kan ifrågasätta regeln på de grunderna. Det kan vara skäl för ändring av stadgarna, om det lyfts som ett problem av medlemmarna.

Vilken är det viktigaste frågan ur föreningsdemokratisk synpunkt just nu? 

– För IFK Göteborg är det nog att vår styrelse tar sig samman och levererar ett starkt, tydligt och hållbart ledarskap. Vi har inte råd med samma kaos som 2017 i år, det eroderar både organisationens effektivitet och medlemmarnas förtroende för den. 

– Notera att ansvaret alltid är kollektivt och åligger hela styrelsen, det vilar inte enbart på ordföranden. Styrelsen får gärna öppna hårt och ta beslut om en långsiktig lösning i klubbdirektörsfrågan, för det har faktiskt tagit oacceptabelt lång tid. 

Anders Almgren manar också till eftertanke och sunt förnuft. 

– Supportermiljön behöver, precis som folk i den allmänpolitiska debatten i samhället, alltid vara försiktig med att låta sig dras med i populism och diverse nätdrev. När vi debatterar fotbollen, så bör vi försöka göra det med ett visst lugn, en dos källkritik och en grundläggande respekt även gentemot meningsmotståndare. I de allra flesta fall görs det, men vi kan alltid bli bättre, säger han.