Frank Andersson. Foto: ROBIN ARONFrank Andersson. Foto: ROBIN ARON
Frank Andersson.  Foto: ROBIN ARON
Abbas Zarrinpour. Foto: ALLAN KARLSSONAbbas Zarrinpour. Foto: ALLAN KARLSSON
Abbas Zarrinpour.  Foto: ALLAN KARLSSON
Kent Olsson är medlem i IFK Göteborgs valberedning Foto: ÅKE ZETTERSTRÖMKent Olsson är medlem i IFK Göteborgs valberedning Foto: ÅKE ZETTERSTRÖM
Kent Olsson är medlem i IFK Göteborgs valberedning Foto: ÅKE ZETTERSTRÖM

Blåvittbasen i blåsväder – dagar innan omvalet

Publicerad

IFK Göteborgs Frank Andersson har hamnat i blåsväder – bara dagar innan omvalet av ordförande.

Under sin tid som ordförande i Gunnilse IS gav han sin styrelsekollega och partikamrat Abbas Zarrinpour (S) en jättelön på 56 000 kronor i månaden. 

Nu utreder Västra Götalands-regionen hur mycket pengar som felaktigt betalats ut. 

– Det här kan säkert påverka mitt uppdrag i Blåvitt, säger Frank Andersson. 

GP avslöjade nyheten under lördagen. Abbas Zarrinpour var tidigare heltidsanställd kassör hos Gunnilse IS där partikamraten Frank Andersson var ordförande i 22 år (fram till januari i år). 

Abbas Zarrinpour hade 2014 en månadslön på 48 750 kronor i klubben. I april 2015 höjdes den till 55 850 kronor. Eftersom han också hade politiska uppdrag för Västra Götalands-regionen fick han därifrån ersättning för förlorad arbetsförtjänst – en ersättning som baserades på månadslönen hos Gunnilse. 

– Det finns frågetecken kring hans förlorade arbetsförtjänst – motsvaras de pengarna av motsvarande avdrag hos hans arbetsgivare? säger regionens avdelningschef Johan Flarup till GP. 

"Det är en hög ersättning"

Enligt tidningen fick Abbas Zarrinpour 2014 7 000 kronor, 2015 92 000 kronor och 2016 runt 64 000 kronor utbetalt från regionen. Granskningen avser alltså 163 000 kronor. Grunden för utbetalningarna är arbetsgivarintygen som signerades av Frank Andersson, som i mars 2016 valdes till ordförande i IFK Göteborg. 

– Han fick en heltidsanställning av oss helt enkelt och lön utifrån det. Sedan sa vi att vi i Gunnilse inte skulle klara av hela den lönen, men då visste ju jag att han skulle vara tjänstledig och jobba politiskt på halvtid ungefär. Det vi diskuterade i styrelsen var ju vad Gunnilse faktiskt skulle få betala för hans insatser och det var ju ungefär hälften, säger Andersson. 

Men 56 000 kronor i månaden för att jobba som kassör i en klubb som Gunnilse? 

–  Ja, det är en hög ersättning. Å andra sidan är Gunnilse en klubb som har en omsättning på tio miljoner. Han var ju inte bara kassör utan skötte i princip allting på kansliet med personal och allt. Han höll i gång i kansliet kan man säga. Sedan kan man alltid diskutera lönen, det kan man göra.

  Vad är det om har blivit fel? 

– Vi räknade ju halva tiden Gunnilse och halva tiden politiken. Egentligen skulle man ha räknat av månad för månad. Om han då hade 50 000 eller 55 skulle skulle man dra bort "det mötet, det mötet, det mötet" och räknat ner och så skulle vi ha ersatt Abbas utifrån det. Då kanske det hade blivit 20 000 ena månaden och 30 000 nästa. Det vi gjorde var en schablon utifrån ett Gunnilseperspektiv. Vi nöjde oss med det och det var felaktigt. 

"Känner inte att vi har lurat någon"

 Är det något du ångrar?
– Ja, med facit i hand är det ju det. Det hade varit bättre om vi hade gjort rätt från början, men nu blev det fel. Men jag känner inte att vi har lurat någon på det här sättet. Med facit i hand skulle vi gjort annorlunda, så är det.  

Varför fick han en heltidstjänst om ni visste att han bara skulle jobba halvtid? 

– Det är inget fel, påstår jag. När man jobbar politiskt ska man dra av på lönen och så får man ersättning av regionen för motsvarande. Men då kan ju du vända på det och säga "varför sa ni inte att han hade 25 000?". Det hade vi ju kunnat göra men då hade han ju bara, inom citationstecken, fått ersättning för det, och han hade ju faktiskt en heltidstjänst hos oss. Sen kan man ju alltid diskutera att lönen var hög, men så var det. 

 Man kan ju få uppfattningen om att det handlar om tjänster och gentjänster eftersom han var en partikollega till dig.
– Det kan jag säga direkt att det inte är. Det är trist att det blivit som det blivit, men det har absolut inte varit något medvetet uppsåt eller någonting. Vi har gjort fel i hanteringen.  

 Kan detta på något sätt påverka ditt uppdrag i IFK Göteborg?
– Ja, det kan det säkert göra, men det är ju inte jag som avgör det utan det gör IFK Göteborg och valberedningen. Och nu är jag ju föreslagen (för omval) och vi har årsmöte om drygt en vecka (6 mars). Så det får IFK Göteborg och valberedningen fundera på i så fall, säger Frank Andersson. 

Blåvitt ger besked inför årsmötet

Kent Olsson är ledamot i valberedningen och har tagit del av uppgifterna. 

– Vi har ingen anledning att agera utifrån en tidningsartikel. Vi har pratat med Frank och uppfattar honom som en mycket ärlig person. Om han hade trott att detta inte var bra för klubben så hade han agerat och informerat oss internt, men det har han inte gjort. Vi har fullt förtroende för Frank, säger Kent Olsson. 

Abbas Zarrinpour, som slutade i Gunnilse i april i fjol, säger så här till GP: 

– Brutto har jag aldrig tjänat mer än 25 000 kronor i månaden från Gunnilse. Det var i maj 2014, tror jag. Andra månader har det rört sig om mellan 12 000 och 18 000 kronor. Men när jag gick över till Gunnilse behövde jag ha en heltidsanställning på grund av min pension. Annars hade jag tappat allt. 

Zarrinpour berättar också för tidningen att han är beredd att betala tillbaka pengarna även om han måste ta ett banklån. 

– Om det visar sig att man medvetet försökt lura regionen på pengar, då rör det sig om bedrägeri och skall polisanmälas, säger Johan Flarup, avdelningschefen på Västra Götalandsregionen, till GP.

Relaterade ämnen
Markus Wulcan
Markus Wulcan

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag