Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Blåvittbasen i blåsväder – dagar innan omvalet

Frank Andersson. Foto: ROBIN ARON
Abbas Zarrinpour. Foto: ALLAN KARLSSON
Kent Olsson är medlem i IFK Göteborgs valberedning Foto: ÅKE ZETTERSTRÖM

IFK Göteborgs Frank Andersson har hamnat i blåsväder – bara dagar innan omvalet av ordförande.

Under sin tid som ordförande i Gunnilse IS gav han sin styrelsekollega och partikamrat Abbas Zarrinpour (S) en jättelön på 56 000 kronor i månaden. 

Nu utreder Västra Götalands-regionen hur mycket pengar som felaktigt betalats ut. 

– Det här kan säkert påverka mitt uppdrag i Blåvitt, säger Frank Andersson. 

GP avslöjade nyheten under lördagen. Abbas Zarrinpour var tidigare heltidsanställd kassör hos Gunnilse IS där partikamraten Frank Andersson var ordförande i 22 år (fram till januari i år). 

Abbas Zarrinpour hade 2014 en månadslön på 48 750 kronor i klubben. I april 2015 höjdes den till 55 850 kronor. Eftersom han också hade politiska uppdrag för Västra Götalands-regionen fick han därifrån ersättning för förlorad arbetsförtjänst – en ersättning som baserades på månadslönen hos Gunnilse. 

– Det finns frågetecken kring hans förlorade arbetsförtjänst – motsvaras de pengarna av motsvarande avdrag hos hans arbetsgivare? säger regionens avdelningschef Johan Flarup till GP. 

"Det är en hög ersättning"

Enligt tidningen fick Abbas Zarrinpour 2014 7 000 kronor, 2015 92 000 kronor och 2016 runt 64 000 kronor utbetalt från regionen. Granskningen avser alltså 163 000 kronor. Grunden för utbetalningarna är arbetsgivarintygen som signerades av Frank Andersson, som i mars 2016 valdes till ordförande i IFK Göteborg. 

– Han fick en heltidsanställning av oss helt enkelt och lön utifrån det. Sedan sa vi att vi i Gunnilse inte skulle klara av hela den lönen, men då visste ju jag att han skulle vara tjänstledig och jobba politiskt på halvtid ungefär. Det vi diskuterade i styrelsen var ju vad Gunnilse faktiskt skulle få betala för hans insatser och det var ju ungefär hälften, säger Andersson. 

Men 56 000 kronor i månaden för att jobba som kassör i en klubb som Gunnilse? 

–  Ja, det är en hög ersättning. Å andra sidan är Gunnilse en klubb som har en omsättning på tio miljoner. Han var ju inte bara kassör utan skötte i princip allting på kansliet med personal och allt. Han höll i gång i kansliet kan man säga. Sedan kan man alltid diskutera lönen, det kan man göra.

  Vad är det om har blivit fel? 

– Vi räknade ju halva tiden Gunnilse och halva tiden politiken. Egentligen skulle man ha räknat av månad för månad. Om han då hade 50 000 eller 55 skulle skulle man dra bort "det mötet, det mötet, det mötet" och räknat ner och så skulle vi ha ersatt Abbas utifrån det. Då kanske det hade blivit 20 000 ena månaden och 30 000 nästa. Det vi gjorde var en schablon utifrån ett Gunnilseperspektiv. Vi nöjde oss med det och det var felaktigt. 

"Känner inte att vi har lurat någon"

 Är det något du ångrar?
– Ja, med facit i hand är det ju det. Det hade varit bättre om vi hade gjort rätt från början, men nu blev det fel. Men jag känner inte att vi har lurat någon på det här sättet. Med facit i hand skulle vi gjort annorlunda, så är det.  

Varför fick han en heltidstjänst om ni visste att han bara skulle jobba halvtid? 

– Det är inget fel, påstår jag. När man jobbar politiskt ska man dra av på lönen och så får man ersättning av regionen för motsvarande. Men då kan ju du vända på det och säga "varför sa ni inte att han hade 25 000?". Det hade vi ju kunnat göra men då hade han ju bara, inom citationstecken, fått ersättning för det, och han hade ju faktiskt en heltidstjänst hos oss. Sen kan man ju alltid diskutera att lönen var hög, men så var det. 

 Man kan ju få uppfattningen om att det handlar om tjänster och gentjänster eftersom han var en partikollega till dig.
– Det kan jag säga direkt att det inte är. Det är trist att det blivit som det blivit, men det har absolut inte varit något medvetet uppsåt eller någonting. Vi har gjort fel i hanteringen.  

 Kan detta på något sätt påverka ditt uppdrag i IFK Göteborg?
– Ja, det kan det säkert göra, men det är ju inte jag som avgör det utan det gör IFK Göteborg och valberedningen. Och nu är jag ju föreslagen (för omval) och vi har årsmöte om drygt en vecka (6 mars). Så det får IFK Göteborg och valberedningen fundera på i så fall, säger Frank Andersson. 

Blåvitt ger besked inför årsmötet

Kent Olsson är ledamot i valberedningen och har tagit del av uppgifterna. 

– Vi har ingen anledning att agera utifrån en tidningsartikel. Vi har pratat med Frank och uppfattar honom som en mycket ärlig person. Om han hade trott att detta inte var bra för klubben så hade han agerat och informerat oss internt, men det har han inte gjort. Vi har fullt förtroende för Frank, säger Kent Olsson. 

Abbas Zarrinpour, som slutade i Gunnilse i april i fjol, säger så här till GP: 

– Brutto har jag aldrig tjänat mer än 25 000 kronor i månaden från Gunnilse. Det var i maj 2014, tror jag. Andra månader har det rört sig om mellan 12 000 och 18 000 kronor. Men när jag gick över till Gunnilse behövde jag ha en heltidsanställning på grund av min pension. Annars hade jag tappat allt. 

Zarrinpour berättar också för tidningen att han är beredd att betala tillbaka pengarna även om han måste ta ett banklån. 

– Om det visar sig att man medvetet försökt lura regionen på pengar, då rör det sig om bedrägeri och skall polisanmälas, säger Johan Flarup, avdelningschefen på Västra Götalandsregionen, till GP.