Blåvitt värvar HIF-tränaren

Sven Andersson återvänder till Göteborg.
Foto: NILS JAKOBSSON
Conny Karlsson, Per-Ola Ljung och Sven Andersson ledde HIF till trippla guld – allsvenskan, svenska cupen och svenska supercupen – säsongen 2011.
Foto: LENNART MÅNSSON
Sven-Göran Eriksson har fått i uppdrag att ta Shenzhen FC till den kinesiska högstaligan. För att lyckas plockar han nu målvaktstränaren Stefan Remnér från IFK Göteborg till sin nya klubb.
Foto: NIKLAS LARSSON

GÖTEBORG. Sven-Göran Eriksson handplockar IFK Göteborgs målvaktstränare Stefan Remnér, 45, till sin kinesiska klubb.

Nu har Blåvitt hittat ersättaren: Sven Andersson, 53.

– Jag hade förmånen att arbeta med honom i HIF och vet att där finns ett väldigt gott fotbollsöga, säger IFK-tränaren Jörgen Lennartsson.

Stefan Remnér fick ett samtal från Sven-Göran Eriksson under julhelgen. 

Den förre blåvite guldtränaren ville ha IFK Göteborgs 45-årige målvaktstränare till sin kinesiska klubb Shenzhen FC. Erbjudandet var för bra för att tacka nej till, erkänner Remnér. 

– Jag har haft en fantastisk tid i IFK Göteborg och klubben kommer alltid att finnas i mitt hjärta, men en sådan möjlighet gick helt enkelt inte att säga nej till. Jag vill passa på att tacka för det som varit. Spelare, ledare, övrig personal, supportrar, alla i och kring Blåvitt. Ni är för alltid med mig, säger "Remma", som han kallas, till Blåvitts hemsida.

Remnér åker till Kina senare denna vecka och har tillsammans med "Svennis" uppdraget att ta division 2-klubben Shenzhen till högstaligan.

"En miljö få kan matcha"

Nu har IFK Göteborg gjort klart med en ersättare till Stefan Remnér. Det blir Sven Andersson som efter 23 år i Helsingborg flyttar tillbaka till Göteborg. 

Andersson vaktade Öis mål under hela 80-talet, men kommer ursprungligen från Strömstad.

– Jag ska inte säga att jag är tillbaka hemma, för det kommer alltid att vara Strömstad. Däremot ska det givetvis bli spännande och en härlig utmaning att arbeta i en storklubb och i en miljö som få kan matcha i svensk fotboll, säger Sven Andersson.

2000 blev han "San Siro-Sven" med hela svenska folket när han räddade Inter-stjärnan Alvaro Recobas straff i Milano och säkrade en plats i Champions League till HIF.

Gör första passet i morgon

Sedan han avslutade den aktiva karriären har han varit både lagledare och målvaktstränare i Helsingborg. Han har sedan 2015 varit assisterande tränare för HIF:s akademilag. Nu väntar alltså nästa äventyr.

– Sven är en av de mest fotbollskunniga tränare som varit i HIF under min tid. Alla vet att han är en duktig målvaktstränare, men hans kunskap inom försvarsspel, anfallsspel, taktik och analys har varit ovärderliga, säger Jonas Ohlander, sportchef i HIF Ungdom, till Helsingborgs hemsida.

Blåvitts tränare Jörgen Lennartsson: 

– Till en början vill jag tacka Stefan Remnér för ett gott samarbete. Naturligtvis måste vi vara tillmötesgående då en sådan möjlighet dyker upp. Sedan känns det tillfredsställande att så snabbt ha gjort klart med en oerhört kompetent ersättare. Sven Andersson har en extrem erfarenhet både som spelare och ledare då det handlar om målvaktsdelen.

Sven Andersson, som är den spelare som gjort flest matcher (431) i allsvenskan, gör sitt första pass med IFK Göteborg under onsdagen när truppen återsamlas på Kamratgården.