Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Blåvitt sålde talangen för en rekordsumma

STORAFFÄR. Enligt uppgifter till GT blir prislappen på Ludwig Augustinsson den högsta någonsin på en allsvensk ytterback. "Vi har fått ordentligt betalt", säger Blåvitts sportchef Mats Gren. Foto: Daniel Stiller / Bildbyrån

Under nationaldagen kom beskedet att Ludwig Augustinsson skrivit på för FC Köpenhamn.

Enligt GT:s uppgifter gör prislappen honom till den dyraste allsvenska ytterbacken någonsin.

Nu berättar IFK-talangen själv om beslutet.

- Klubben vill verkligen ha mig och jag tror att det kommer bli ett bra steg för mig, säger han till GT.

Andra dyra ytterbackar i allsvenskan

Mattias Johansson

Kalmar FF till AZ (2012)

Uppgavs gå för runt elva miljoner.

Succémannen från U21-landslaget var fram till Augustinssons övergång den dyraste ytterbacken som lämnat allsvenskan. Har imponerat i Holland och var senast med i den svenska A-landslagstruppen.

Mikael Lustig

Gif Sundsvall till Rosenborg (2008)

Lämnade enligt GT:s uppgifter för cirka fem miljoner.

Efter tre säsonger i Giffarna var Lustig ett eftertraktat byte för flera klubbar. När han till slut valde att lämna blev det norska Rosenborg som drog längst strået. Har därifrån tagit sig både till Celtic och till en ordinarie plats i landslaget.

Behrang Safari

Malmö FF till Basel (2008)

Såldes enligt uppgift för en prislapp runt fem miljoner

Flyttade ner från mittfältet till backlinjen och höjde sitt spel en dimension. Efter en mycket stark säsong som vänsterback såldes Safari till schweiziska Basel.

Redan i mitten av maj fanns FC Köpenhamns tränare Ståle Solbakken på plats på Gamla Ullevi för att följa Blåvitts Ludwig Augustinsson.

Ett par veckor senare är affären nu i hamn.

- Min agent ringde och berättade för mig att allt var klart häromdagen så i går var jag där och i går var jag där och skrev på. Så det har varit snabba drag, säger Augustinsson.

Vänsterbacken kommer spela kvar i IFK Göteborg året ut och flytta till Danmark efter årsskiftet.

- Jag tror alla parter är nöjda med det. Jag hinner utvecklas mera och göra det bra i IFK och kommer som en bättre spelare till Köpenhamn, säger Augustinsson.

Även IFK Göteborgs sportchef Mats Gren är nöjd med att ha Augustinsson kvar året ut.

- Det underlättar väldigt för oss att han blir kvar. Sen är det klart att vi tittar på andra vänsterback och har gjort det lite mer intensivt sen det blev klart att något kunde hända kring Ludwig, säger Gren.

Är säker på sitt beslut

Är det aktuellt att plocka in någon ny vänsterback redan i sommar?

- Nej, det är det inte.

Att den talangfulle 20-åringen inte väljer att flytta till en större liga än Danmark har ifrågasatts från olika håll - men själv är han säker på sitt beslut.

- Jag förstår hur de tänker men jag tror folk underskattar steget också. Man kan få spela Champions League och stora matcher och det är många svenskar som har varit där och gjort det bra, även vänsterbackar, som har utvecklats mycket och kommit med i landslaget.

- Många tror att det är enkelt att gå från en allsvensk klubb direkt in i en av de stora ligorna, men jag tror inte att det är så lätt. Därför tror jag att det här steget är bra för mig.

- Alla tycker olika men jag tror det här är rätt för mig, jag gick på min magkänsla så det känns bra.

Både Oscar Wendt och Pierre Bengtsson har tagit steget in i landslaget från FCK, har det varit en faktor?

- Det är klart att det hjälper till lite. De har utvecklats mycket och Pierre var ju med senast, det är klart att de hjälper till.

Viktigast av allt har dock varit klubbens intresse.

- Det är många som sitter på bänken där ute när de gått från allsvenskan till en av de stora ligorna - det är viktigt att man får spela och jag kommer vara förstavalet där om jag gör mitt, så det kommer vara bra för mig.

"Fått ordentligt betalt"

Har FCK bekräftat att du kommer vara förstavalet?

- Yes, om jag gör det bra. Men det kommer jag att göra.

Enligt uppgifter till GT ligger övergångssumman på 13 miljoner kronor. Vilket gör honom till den dyraste ytterback som lämnat allsvenskan.

- Jag kommenterar varken summor eller hur kontraktet ser ut. Men vi har fått ordenligt betalt, säger Mats Gren.

- Jag vet faktiskt inte exakt vad det blev, men jag vet i alla fall att jag tror IFK är nöjda och jag är glad att det blev en bra summa så att Blåvitt får pengar för mig också, säger Ludwig Augustinsson.

"Inga problem att fokusera"

Avslutningsvis passar han på att lugna blåvita supportrar som oroats över att ha en vänsterback på plan med tankarna i Danmark under hela hösten.

- Det kommer kännas som innan så det kommer inte vara några problem att fokusera. Jag är professionell så det är inga problem.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!