Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Blåvitt jagar SM-guld – och nya spelare

Branimir Hrgota. Foto: Gepa Pictures/ Thomas Bachun
Alexander Sörloth. Foto: Bodö/Glimt
Mats Gren. Foto: Jan Wiriden

GÖTEBORG. Blåvitt jagar SM-guld – och nya spelare.

Två anfallare högt upp på Mats Grens lista: Branimir Hrgota, 22, och det norska stjärnskottet Alexander Sörloth, 19.

– Det hade varit bra för Hrgotas image att bli känd i Sverige, säger sportchefen.

IFK Göteborg tittar vitt och brett på spelarmarknaden. Klubben måste ha en backup-plan om något eller några etablerade namn lämnar i vinter. Emil Salomonsson, Mattias Bjärsmyr, Haitam Aleesami, Gustav Svensson och Sören Rieks följs alla av utländska intressenter.

"Ska ha in en annan snabb anfallare"

Men det är en högklassig anfallare som står högst upp på dagordningen. När Lasse Vibe lämnade i somras lånades Riku Riski in från Rosenborg. Men finländaren har inte gjort någon succé och enligt GT:s bedömning är det inte troligt att Blåvitt väljer att utnyttja sin köpoption.

– Vi har inte fattat något beslut än. Vi har fram till den 10 november på oss. Om han inte blir kvar ska vi ha in en annan, snabb anfallare, säger sportchefen Mats Gren.

Förutom Tobias Hysén som ständigt är aktuell för en återkomst finns en rad namn på tapeten. Branimir Hrgota, som Mats Gren känner väl sedan tiden i Jönköping, är iskall i Borussia Mönchengladbach och får knappt sitta på bänken.

– Han är självklart väldigt intressant, men det är svårt att lösa. Han har en agent som absolut inte tycker att det är bra att flytta hem till Sverige, vilket jag inte kan förstå. De har lite konstiga idéer ibland. För Hrgota hade det varit jävligt bra att komma hem och spela 1,5 år och sen flytta ut igen. Han måste komma i gång, säger Mats Gren.

19-åring med stor utvecklingspotential

22-åringens avtal med den tyska klubben löper ut till sommaren och i nuläget finns det inget som talar för en förlängning där.

– Det hade varit bra för Hrgotas image att bli känd i Sverige. Han hann inte bli det innan han lämnade och gjorde inget väsen av sig i U21-landslaget.

Alexander Sörloth är en annan anfallare som Blåvitt scoutat. 19-åringen har ett år kvar på sitt kontrakt med Rosenborg men är utlånad till Bodö/Glimt hösten ut. Där har han gjort nio mål på 23 matcher och han startade och nätade när det norska U21-landslaget nyligen mötte Kazakstan. Då fanns IFK Göteborgs chefsscout Olle Sultan på plats.

– Sörloth har en viss speed, det har han ju, men kanske inte samma som Lasse Vibe hade. Men han är väldigt duktig i boxen och har utvecklingspotential. Det är självklart en intressant spelare, men sedan är det en prisfråga också, säger Mats Gren.

Tittar ni främst på skandinaviska anfallare?

– Ja, eller spelare som är i Skandinavien. På anfallssidan finns det en del olika varianter, men det är många där vi hört oss för som är väldigt känsliga. Men först måste vi fatta ett beslut om Riski, säger Mats Gren.