Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Blåvitt-hotet: Det hektiska spelschemat

Jakob Ankersen kände sig sliten inför Europa Leauge-kvalet och började på bänken: "Det var viktigt för mig att få en paus. Jag behövde samla lite kraft", säger dansken.Foto: Ludvig Thunman

Hemkomst från Lissabon i går kväll - ny match i Göteborg i morgon.

Det intensiva spelschemat tär på IFK Göteborg.

- Det är en utmaning för oss, erkänner fystränaren Johan Kristoffersson.

FRåN MATCHI PORTUGALTILL öREBRO- På MINDREän 48 TIMMAR

TORSDAG

Avspark mot Belenenses i Europa League-kvalet.

Matchen slut, portugiserna vinner med 2-1.

I GåR

Rehabilitering /återhämtning på hotellet i Portugal.

Blåvitt lämnar spelarhotellet.

Avresa från Lissabon.

Anländer till Landvetter.

I DAG

Fotbolls- träning på Kamratgården.

I MORGON

Avspark hemma mot nästjumbon Örebro i allsvenskan.

Inför Europa League-kvalmatchen mot Belenenses i torsdags kväll kände sig Jakob Ankersen sliten.

Blåvitts danske yttermittfältare pratade ihop sig med IFK-tränaren Jörgen Lennartsson och beslutet fattades: "Du börjar på bänken."

- Jakob hade spelat otroligt mycket och egentligen inte vilat i någon match - till skillnad från de andra mittfältarna (Sebastian Eriksson, Gustav Svensson och Sören Rieks). Det passade dessutom bra att sätta in Martin Smedberg-Dalence mot portugiserna, motiverar Lennartsson.

Ankersen medger att han inte känt sig hundraprocentig.

- Det har varit ett tufft program för mig och det var viktigt för mig att få en paus nu. Jag hade spelat alla matcher fram till denna och behövde samla lite kraft, säger han.

Serieledning att försvara

Men nu väntar ny match, mot Örebro i allsvenskan - mindre än 48 timmar efter det att Blåvitt kommit hem till Göteborg efter Europaäventyret. Då får laget dessutom klara sig utan Smedberg-Dalence som haft känningar i baksidan av låret.

För IFK Göteborg ställs allt på sin spets.

Samtidigt som klubben slåss för att ta sig till gruppspel i Europa League (returmatch mot Belenenses på torsdag) har laget en allsvensk serieledning att försvara.

"Har en bra fysisk grund"

En ekvation som inte är helt enkel att lösa.

- Nu är det intensivt och det är en utmaning för oss att se till att alla är påfyllda med energi, säger Johan Kristoffersson, som är fystränare i IFK Göteborg.

Hur hanterar ni det?

- När det är så här tätt mellan matcherna så blir vi tvingade att låta dem som spelar mycket ha en väldigt lätt återhämtning efter match. Det blir individanpassat. Vi får tänka annorlunda med de som matchas hårt så att de ska ha så mycket "shining" som möjligt mot Örebro.

Hur är den fysiska statusen i Blåvitt nu?

- Vi har en bra fysisk grund och det är den vi lever på nu när spelschemat är så pass intensivt. Ju bättre tränad en spelare är desto bättre förutsättningar har han att återhämta sig snabbt mellan matcherna. Så enkelt är det.

Lugn träning

I går hade den blåvita truppen återhämtning på spelarhotellet i Lissabon innan flyget lyfte mot Sverige. I dag: matchförberedande träning på Kamratgården.

- Det blir väldigt lugn karaktär på den. Vi kommer att behöva varenda spelare i truppen nu och framöver, säger Kristoffersson.

Vilket är spelarnas ansvar i detta?

- Det handlar mycket om att fylla på med vätska, att äta och sova rätt. Många spelare har varit med innan och vet hur det där funkar. Det sköter de bra.

- Sen är det vårt ansvar som ledare att se till att allting flyter på när vi tränar, mellan träningarna och under resorna. Vi måste vara så välorganiserade som möjligt i det här skedet.