Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Blåvitt får clean court-
avtal för Gamla Ullevi

Från och med nästa år kan det vara upp till IFK Göteborg att se till att det finns mat i kioskerna och öl i kranarna på Gamla Ullevi.Foto: Carl Sandin

IFK Göteborg vill ha de kommersiella rättigheterna till Gamla Ullevi, och därmed kunna utnyttja arenans reklam- och försäljningsmöjligheter.

Under onsdagen träffades klubben och Got Event – och nu bekräftar Got Events vd Lotta Nibell att ett avtal kommer att bli av.

– Definitivt under året. Vi vill ha klart det till nästa säsong och ju tidigare desto bättre. Kan vi landa någon gång under tidig höst så vore det det bästa för båda parter, säger hon.

Under onsdagen träffades representanter för IFK Göteborg och Got Event, bland annat för att diskutera möjligheterna för att få till ett så kallat clean court-avtal på Gamla Ullevi. Ett sådant avtal skulle innebära att IFK Göteborg själva tar över hanteringen av arenans reklam- och försäljningsmöjligheter. Got Event, som ansvarar för driften av Gamla Ullevi, är positiva till att släppa ifrån sig de kommersiella rättigheterna i utbyte mot en omförhandlad hyra.

– Jag tycker det är jättebra med clean court vilket ger klubbarna möjlighet att själva hantera sina rättigheter. I dag är det vi som omsätter rättigheterna. Om det blir clean court kommer hyresavtalen att justeras så att vi får in motsvarande summa ifrån lagen. Vår målsättning är att utifrån dagens nivåer vara kostnads- och intäktsneutrala, säger vd:n Lotta Nibell.

Också Öis och Gais är hyresgäster på Gamla Ullevi, men är i dagsläget inte intresserade av arenans kommersiella rättigheter. Men Got Event ser ändå en möjlighet att hitta en clean court-lösning med IFK Göteborg, samtidigt som Öis och Gais skulle få fortsätta som hyresgäster utan kommersiella rättigheter.

– Vi har ju tre hyresgäster i dag, och alla ville initialt ha clean court. Sedan har vi upptäckt utifrån förutsättningarna att det kanske är ett lag per arena som ska ha clean court, så får man hantera de andra lagen som gästande lag, säger Nibell.

Hur långt bort är ett avtal?

– Definitivt under året. Vi vill ha klart det till nästa säsong och ju tidigare desto bättre. Kan vi landa någon gång under tidig höst så vore det det bästa för båda parter.

Men båda sidors ambition är att det ska bli klart i år?

– Oja, definitivt!

IFK Göteborgs klubbdirektör Martin Kurzwelly kommenterar ett eventuellt avtal så här:

– Ett clean court avtal är i dag en nödvändighet för att vi ska kunna få en affärsmässighet i våra matcharrangemang. Vi har mycket god dialog med Got Event, säger han.

Under förra veckan avslöjade Kurzwelly att IFK Göteborg har planer på att bygga en egen arena. Clean court-avtalet skrotar inte de planerna, men tidshorisonten för en ny arena är lång.

– I första hand tittar vi på utveckling av de arenor som finns och som vi har tillgång till i dag. Men det kan bli aktuellt med en egen arena på sikt, säger han.