Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Blåvitt behöver sälja mycket mer

Foto: / BILDBYRN
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

12,5 miljoner kronor back 2017.

Men i år garanterar försäljningen av Pontus Dahlberg ett bättre ekonomiskt resultat för IFK Göteborg.

– Den ger oss ekonomiska förutsättningar att fortsätta vårt förändringsarbete, säger kassören Jakob Andreasson.

För ett år sen var IFK Göteborg mitt uppe i förberedelserna för den allsvenska premiären mot Malmö FF på stora Ullevi.

32129 personer kom och såg 1–1-matchen 1 april – och såg därmed till att IFK Göteborgs publikintäkter inte rasade ännu mer under förra året.

– Malmömatchen var jätteviktig för publikintäkterna. Det är bara att hoppas på att vi kan få förutsättningar för fler sådana matcher, säger Jakob Andreasson.

Ingen användbar matta på Ullevi

Men just nu är det inte aktuellt. Först någon gång i sommar tippas gräsmattan var klar på Ullevi efter ridsport-EM förra året.

– Men förra året byggde vi upp kompetens för att kunna flytta en match dit med kort varsel. Vi har checklistor över allt som behöver göras. Vi har Malmö i den sista hemmamatchen, tänk om det är en guldmatch, säger kassören, som ligger bakom den nollbudget som presenteras för årsmötet i nästa vecka.

Det som krävs, både om det ska kunna bli en Ullevi-match och ett ordentligt plus i nästa års ekonomiska redovisning, är sportsliga framgångar.

Sålde spelare för bara 8,5 miljoner

Förra årets tiondeplats syns i minskade sponsor- och publikintäkter.

Ett framgångsrikt lag har dessutom större chans att sälja spelare dyrt och få in pengar den vägen.

Den största skillnaden mellan den blåvita ekonomin 2017 och 2016  var spelarförsäljningen; nästan 31 miljoner kronor 2016, bara åtta och en halv miljoner förra året.

– Vi lyckades sänka våra kostnader, men försäljning av spelare går inte att styra över, säger han.

Var det nödvändigt att sälja Pontus Dahlberg för att fixa ekonomin för 2018?

– Vi vill inte prata i de termerna, i fall det är nödvändigt eller inte. Men när det finns attraktiva bud kan vi sälja, säger han. Och nu får vi bra förutsättningar genom försäljningen av Pontus.

Medlemmarna informeras

Efter minuset på drygt tio miljoner 2014 har Blåvitt haft två år med vinst. Nu är det tillbaka på förlust igen. Är du orolig för att det är ett nytt trendbrott?

– Att det blev vinst för två år sedan berodde på att Kamratgården såldes, annars hade det varit ett stort minus då också, säger Jakob Andreasson.

Den erfarenheten ligger till grund för att medlemmar och fans redan i september förra året fick en indikation på att det skulle bli en förlust 2017.

– Försäljningen av Kamratgården kom plötsligt, när det kom ut var den redan såld. Det är viktigt att hålla medlemmarna informerade om läget i klubben, säger kassören.