Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

'Big Mama': "Jag hade velat stanna längre"

Mamadou Diallo kom till Blåvitt 2003 och blev snabbt en publikfavorit. Foto: Niklas Larsson
Men kultspelarens Göteborgssaga fick ett abrupt slut. Han skadade knät under sommaren - och kunde därefter inte göra sig själv rättvisa.

GÖTEBORG. Mamadou "Big Mama" Diallo gjorde stora avtryck under sin säsong i IFK Göteborg 2003.

13 år senare berättar senegalesen för GT om kärleken till Blåvitts supportrar och drömmen om att få återvända till Göteborg.

– Jag hade velat stanna längre i IFK, säger "Big Mama".

Detta är "Big Mama"

Namn: Mamadou Diallo.

Född: 28 augusti 1971 i Dakar i Senegal.

Längd: 193 centimeter.

Yrke: Fotbollstränare och hus- och lägenhetsuthyrare.

Familj: Frun Fatou och tre barn.

Klubbar under karriären: Sotra FC (1988-1991), Port Autonome (1991-1993), Kawkab Marrakech (1993-1996), St Gallen (1995-1996, lån), Zeytinburnuspor (1996-1997), Lilleström (1997-1999), MSV Duisburg (1999, lån), Vålerengen (1999, lån), Tampa Bay Mutiny (2000-2001), New England Revolution (2002), MetroStars (2002), Al-Ahli (2002), IFK Göteborg (2003), Pahang (2004-2005), Jomo Cosmos (2006-2007).

Landskamper/mål: 46/21 (representerade Senegal i Afrikanska mästerskapen 1994).

Mamadou Diallo kom till Blåvitt 2003 och blev snabbt en publikfavorit.

Inför derbyt mot Öis i slutet av maj färgade den store centertanken, som tidigare i karriären öst in mål för en rad klubbar och gjort 21 mål för Senegals landslag, håret blått och vitt.

IFK vann med 5-2 och "Big Mama", som han kallades, gjorde ett av målen. Efteråt kysstes han av fans på stan.

– Efter en match där jag gjorde fyra mål för Lilleström är det mitt bästa fotbollsminne. Jag glömmer aldrig derbyt. Det var en stor match och i sådana matcher måste man visa upp sig. Jag färgade håret för att göra fansen lyckliga, säger 44-åringen på telefon från Senegal.

Ett abrupt slut

Han uppmärksammades lika mycket för sina frisyrer som sitt fotbollsspel. Och när det var dags för mors dag uppvaktades han med tårta av GT.

Men kultspelarens Göteborgssaga fick ett abrupt slut. Han skadade knät under sommaren - och kunde därefter inte göra sig själv rättvisa. Han fick inte nytt kontrakt efter säsongen. Totalt blev det tre mål på 13 allsvenska matcher.

– Det var inte kul när jag skadade knäet. Det var under den tid då man ska prestera max. Tränaren (Bosse Johansson) var inte glad. Inte jag heller, särskilt inte då jag bara hade skrivit på för ett år. Hade jag inte blivit skadad hade jag kunnat få ett nytt kontrakt, antingen av IFK eller någon annan svensk klubb, suckar Mamadou Diallo.

Han är inte nöjd med sina prestationer i Blåvitts tröja.

– Jag är inte glad över att det bara blev tre mål. Jag skulle ha gjort fler. Skadan hämmade mig.

"Big Mama" är ändå stolt över att ha representerat IFK Göteborg. Han ser tillbaka på tiden i Blåvitt med glädje.

– Det var en väldigt fin tid. Jag älskade fansen jättemycket och gör det fortfarande. Jag vill tacka dem för allt stöd jag fått. Jag mötte många härliga människor. Jag älskar mina vänner i Göteborg.

Han kan inte sluta att prata om Blåvitts supportrar.

– Fansen hjälper alla IFK-spelare i 90 minuter och utanför plan är de väldigt trevliga. IFK:s och Lilleströms fans är de bästa jag spelat för. Jag önskar att jag någon gång får se mina favoritklubbar spela mot varandra.

Gjorde 26 mål

Efter sejouren i Göteborg, där systern Lala bor kvar, flyttade han till Malaysia. Han gjorde trots knäproblemen åtta mål för Pahang.

– Vi vann ligan! Det var väldigt kul, säger "Big Mama".

Anfallaren, som säsongen 2000 gjorde hela 26 mål (ofta framspelad av colombianske legendaren Carlos Valderrama) för Tampa Bay Mutiny i amerikanska MLS, avslutade sedan karriären i sydafrikanska klubben Jomo Cosmos. Inte i Djoliba från Mali ("jag vet inte vem som skrivit det") som det står på Wikipedia.

– Jag var 36 år och kände att jag ville ägna mer tid åt familjen.

Efter att ha lagt skorna på hyllan gav sig Diallo in i fastighetsbranschen i hemlandet. Han har köpt hus och lägenheter som han hyr ut till turister.

– Jag gillar det och tjänar mycket på det. I Senegal kan man inte leva på fotboll. Du måste kombinera två jobb, säger profilen som också är fotbollstränare.

"Big Mama" var tidigare coach för Olympique de Ngor som för två år sen gick till final i senegalesiska cupen.

– Det är svårt. Som tränare här får man nästan ingen lön. De bästa spelarna i ligan får som mest 400 euro i månaden. Jag har använt egna pengar för att hjälpa unga spelare. Nu är jag tränare för 15- och 16-åringar i en liten klubb.

Han drömmer om att bli tränare i Europa, där träningsfaciliteterna är bättre.

– Tittar man på mitt cv ser man att jag spelat i många länder. Jag har erfarenhet nog att kunna hjälpa spelare. Om jag skulle få chansen i Europa skulle jag ta den. IFK får gärna ringa mig.

"Vill komma tillbaka"

Kultfiguren är trebarnsfarsa. Nu tonåriga sönerna Salif och Boubaka spelar fotboll på en akademi. Hans treåriga dotter är än så länge för liten för att utöva världens största sport.

– Jag hoppas att mina pojkar får spela för IFK eller Lilleström en dag.

Han hoppas att Blåvitt ska bjuda in honom till en match på Gamla Ullevi efter denna intervju.

– Jag vill komma tillbaka och hälsa på fansen och se min gamla klubb. Jag är glad över att supportrarna kommer ihåg mig. De får gärna komma och hälsa på mig i Senegal. De får bo hos mig om de vill, inga problem, säger Mamadou Diallo, som i dag följer Blåvitts resultat via nätet, med ett skratt.