Svenska spel stänger samtliga spel på Norrbys matcher tills vidare den här säsongen. Foto: Jörgen Jarnberger / BILDBYRÅNSvenska spel stänger samtliga spel på Norrbys matcher tills vidare den här säsongen. Foto: Jörgen Jarnberger / BILDBYRÅN
Svenska spel stänger samtliga spel på Norrbys matcher tills vidare den här säsongen. Foto: Jörgen Jarnberger / BILDBYRÅN
Foto: Mathias Bergeld / BILDBYRÅNFoto: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN
 Foto: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN
Robin Tranbergs Dalkurd slog Norrby med 3–0. Foto: JOHAN VALKONEN / STELLA PICTURESRobin Tranbergs Dalkurd slog Norrby med 3–0. Foto: JOHAN VALKONEN / STELLA PICTURES
Robin Tranbergs Dalkurd slog Norrby med 3–0. Foto: JOHAN VALKONEN / STELLA PICTURES
Foto: CHRISTER THORELL / IBLFoto: CHRISTER THORELL / IBL
 Foto: CHRISTER THORELL / IBL

Svaret efter misstankarna: "Litar på mina spelare"

Publicerad

Norrbys 0–3-förlust mot Dalkurd utreds för matchfixning.

Nu stoppar Svenska spel tills vidare allt spel på Norrbys matcher – under resten av säsongen.

– Vi känner att det inte är helt säkert att erbjuda spel på Norrby, säger Per Carlander, chef för spelsäkerhet på Svenska spel. 

– Jag kommer alltid att lita till fullo på mina ledare och spelare tills någon kan bevisa motsatsen, säger Norrbys klubbchef John Östby. 

Dalkurd befäste i helgen sin andraplats i superettan efter att ha bortabesegrat Norrby med 3–0. 

Men en timme före matchstart stoppade Svenska spel spelet på matchen – efter att ha upptäckt avvikande rörelser på oddset.

Nu utreds matchen för matchfixning.

– Någon timme innan match tyckte vi att vårt spel och på övriga marknaden i både Europa och i Asien rörde sig lite märkligt. Så vi stoppade spelet en timme innan match för att vi tyckte att det avvek, sa Per Carlander, chef för spelsäkerhet på Svenska spel, i går.

Svenska Spel inväntar nu rapporter från organisationen The Global Lottery Monitoring System, GLMS – som utreder själva oddsets utveckling – och Svenska fotbollförbundet. 

"Kraftigt avvikande oddsrörelser"

Efter misstankarna om matchfixning meddelar Svenska spel att man noterat "kraftigt avvikande oddsrörelser" på Norrbys matcher under säsongen.

Därför stoppar man nu allt spel på Norrbys matcher tills vidare under resten av säsongen, som Borås Tidning var först att rapportera om.

– Vi känner att det inte är helt säkert att erbjuda spel på Norrby, säger Per Carlander, chef för spelsäkerhet på Svenska spel.

Bolaget har tittat på flera matcher under säsongen och enligt Carlander har de sett indikationer på manipulering i mellan två till fem matcher. Däremot kommer vinsterna från söndagens match att betalas ut som vanligt. 

Gäller som längst säsongen ut

– På söndagens match hade vi inte tillräckliga bevis för att att visa att den var manipulerad. Vi hade tydliga indikationer, men vi har ganska hög bevisbörda på oss själva om vi ska betala tillbaka insatser, säger Per Carlander och fortsätter:

– Men tillsammans med ett antal andra matcher, där vi har sett kraftiga avvikelser och inte hittat några logiska förklaringar till det i beräkningen, så har vi fattat beslutet att vi inte erbjuder spel på dem (Norrby) framöver, fortsätter han. 

Spelstoppet gäller som längst säsongen ut, men det kan hävas tidigare beroende på om det framkommer nya uppgifter som förklarar de avvikande rörelserna på oddset. 

– Så fort vi känner att det är säkert så kommer vi erbjuda spel på Norrby, säger Carlander. 

Klubbchefen: "Litar på mina spelare"

Norrbys ordförande Fredrik Hjelm är ännu inte uppdaterad i sakfrågan. Men han svarar på hur känslan är att kopplas ihop med matchfixning.

– Det är klart att ingen klubb vill nämnas i samband med detta, det är olyckligt för oss att bli misstänkliggjorda. Det är klart att vi helst skulle slippa det, säger han.

Klubbchefen John Östby är medveten om utvecklingen och ska i dag diskutera saken med övriga ledare, samt prata med spelarna i klubben.

– Att ta bort våra matcher är en säkerhetsåtgärd från Svenska spel gentemot sina kunder. Att de gör så behöver inte betyda bu eller bä, det är en säkerhetsåtgärd, säger han. 

– Jag kommer alltid att lita till fullo på mina ledare och spelare tills någon kan bevisa motsatsen.

Hur känns det som klubbchef i Norrby i dag?

– Alla i Västsverige som vet vad Norrby är för något och vet vilken fotbollsklubb vi är och hur vi vill hjälpa till i området förstår att detta är oerhört tungt. Men tills vi har den slutgiltiga bedömningen litar jag på mina spelare.

Hector Junelind
Hector Junelind
Stefan Nilsson
Stefan Nilsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag