Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Beskedet om Heden – efter förödelsen

Ridsport-EM förstörde underlaget på Heden. Foto: JONATHAN BERNTSSON
Foto: JONATHAN BERNTSSON
Foto: JONATHAN BERNTSSON
Foto: JONATHAN BERNTSSON
Heden var en av tävlingsarenorna under EM i ridsport i slutet av augusti. Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT

GÖTEBORG. Ridsport-EM förstörde underlaget på Heden.

Nu har vinterkylan gjort att renoveringen har försenats – men snart ska planerna vara spelbara igen.

– Informationen jag har fått är att planerna ska slutbesiktigas den 3 maj, säger Göteborgs fotbollsförbunds ordförande Bert Andersson till GP.

– Vi räknar med att ha planerna i spelbart skick i början av spelsäsong, absolut sista datumet inför våra större cuper är Partille cup (2 juli), men vi räknar med att de ska vara klara i god tid innan dess, säger Anders Ramsby på Idrotts- och föreningsförvaltningen i Göteborgs stad till SVT.

Konstgräsplanerna på Heden förstördes av ridsport-EM. Foto: JONATHAN BERNTSSON

I samband med EM i ridsport i slutet av augusti skadades Hedens bollplaner – och fyra av fem tvingades stängas. GT har tidigare uppmärksammat de omfattande skadorna och det stod snabbt klart att planerna hade skador på både gräsmattorna och i flera fall även på lagret under mattorna. En av planerna skulle behöva bytas ut helt, övriga har mer begränsade skador och behöver bara renoveras på dessa ställen.

Nu är upphandlingen för renoveringen av planerna i hamn, skriver GP.

I början av maj ska planerna vara i spelbart skick igen. Planerna ska slutbesiktigas den 3 maj och hinner alltså inte bli klara till seriepremiären – men strax därefter. 

 

LÄS MER: Planerna förstörda – Heden stängs av

”Måste avvakta tjälen”

Vinterkylan som slagit mot Göteborg och stora delar av övriga Sverige har gjort att renoveringen har försenats. 

– Vi har ju en liten marginal i projektet men det får inte vara minusgrader alltför länge till. Vi hade tänkt påbörja arbetet för två till tre veckor sen, säger Anders Ramsby, Idrotts- och föreningsförvaltningen i Göteborgs stad, till SVT.

– Vi har ju många gånger om i Göteborg provat att lägga konstgräs när det är tjäle, och det brukar inte bli bra. Då brukar inte mattan bete sig som den ska, så man måste avvakta tjälen. Nu har vi i och för sig haft kallt en tid, men tjälen bör vara borta nu, säger Bert Andersson, Göteborgs fotbollsförbunds ordförande, till GP.

Heden under världens största handbollsturnering Partille cup förra sommaren. Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

LÄS MER: Kostnaden för Heden: 7 miljoner kronor

”Vi saknar Heden”

GT har tidigare berättat att renoveringen av Heden beräknas kosta mellan sex och sju miljoner kronor – men det kan bli dyrare än så. Många av de träningar som var bokade på Heden har fått flyttas till andra planer under hösten, vintern och våren.

– Vi har klarat matcherna och det har varit det primära. Sedan är det en del klubbar som har fått färre träningstider och mindre träningsmöjligheter, men i och med att Heden 2 har varit öppen, så har det gått att ha en del spel där. Den konstaterades att det fanns skador på den när den besiktigades, men inte så allvarliga, säger Bert Andersson och fortsätter:

– Annars har mycket av Hedens verksamhet flyttats upp till Delsjöområdet under den här perioden. Det finns två planer däruppe som inte har varit så hårt ansatta tidigare. Men det är klart att vi saknar Heden och de får gärna rappa på med att få den klar.

 

LÄS MER: Skarpa kritiken efter ridsport-EM

Vem ska betala för Heden?

Vilka som ska betala slutnotan är inte klart.

– Det är två sjumannaplaner som var i dåligt skick som vi hade tänkt göra en del investeringar på men de två fullstora planerna var i fullgott skick. Där var det skador som skett på grund av felhantering av Got event, säger Anders Ramsby till SVT och fortsätter:

– Det kommer bli en dialog om slutkostnaden här, hur mycket Got event ska stå för och vad vi ska stå för, eftersom det finns åtgärder som vi annars hade behövt utföra ändå – men det är en marginell del.

I sommar ska de klassiska ungdomsturneringarna Partille cup (handboll) och Gothia cup (fotboll) avgöras på Heden.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!