Beskedet - efter det stora Sävehofskaoset

Foto: Ronny Johannesson

Efter kaoset runt Sävehofs uppskjutna Challenge cup-final har ett besked slutligen kommit. Nu är det klart att Sävehof får spela finalen på hemmaplan, i en avgörandematch, nu på söndag.

– Det är lätt för oss att säga, men det kändes som den bästa lösningen för alla trots allt, säger Stefan Albrechtson. 

Sävehof var på väg till Serbien för första finalmatchen av Challenge cup. Men på grund av de katastrofala översvämningar som drabbat landet ställdes matchen in. Sedan dess har det varit oklart när och var finalerna skulle kunna spelas. 

Översvämningarna på Balkan är de värsta på över hundra år. Serbiska Sabac, där finalmotståndaren Metaliplastica Sabac kommer i från, är också svårt drabbat och i landet är ett katastroftillstånd utlyst.

Under eftermiddagen fick Sävehofs klubbchef beskedet från EHF (European handball federation) som talade om att finalen kommer att spelas på Sävehofs hemmaplan på söndag klockan 17:30.

– Det känns skönt att det kommit ett beslut. Det är ju inte helt rättvist för serberna förstås. Samtidigt fanns det inte många andra lösningar, säger klubbchefen Albrechtson.

Finalspelet kommer att avgöras i en enda match i stället för två som reglerna egentligen säger. 

– Det hade inte gått att arrangera en bortamatch i Serbien. Nu är det en match det handlar om och det känns som det är 50-50 vem som tar den, säger Albrechtson. 

Flera flyttar

Sävehof har varit inblandade i matchflyttar redan tidigare i årets Challenge cup. Kvartsfinalen mot ukrainska ZTR Zaporozhye skulle spelas i två avgörande matcher i Ukraina. Men på grund av oroligheter i landet flyttades de till neutral plan i Litauen

– Man kan ju säga att Challenge cup har varit en spännande resa och ett äventyr även vid sidan om, säger Stefan Albrechtson vars Sävehof nu alltså gör sig redo för söndagens finaldrabbning i Partillebohallen.

– Det ska förstås bli roligt. Tanken är ju att damerna ska komma hem med ett guld också så att vi kan fira tillsammans, säger Albrechtson.

Sävehofs damer spelar SM-final mot Skuru i Malmö på lördag.