Bert Karlsson ångrar ingenting. Foto: MICHAELA HASANOVICBert Karlsson ångrar ingenting. Foto: MICHAELA HASANOVIC
Bert Karlsson ångrar ingenting. Foto: MICHAELA HASANOVIC
Yannick Tregaro har fällts för bokföringsbrott. Foto: BILDBYRÅNYannick Tregaro har fällts för bokföringsbrott. Foto: BILDBYRÅN
Yannick Tregaro har fällts för bokföringsbrott. Foto: BILDBYRÅN

Bert Karlssons hot – efter Yannick Tregaro

Publicerad

Friidrottsprofilen Yannick Tregaro fälldes nyligen för bokföringsbrott efter en anmälan från Bert Karlsson.

Men entreprenören från Skara ångrar ingenting.

– Tyvärr blir det några som får gå i bräschen för att visa på hur dum byråkratin är, säger Bert Karlsson.

Samtidigt planerar han att massanmäla 15 000 företag – i Stockholm.

 

Yannick Tregaro: "Det är tråkigt"Foto: BILDBYRÅN

Yannick Tregaro, 39, satsade hårt på krogbranschen, men skulderna växte och bolaget försattes i konkurs, varpå Tregaro valde att lämna branschen.

Han har dock fortsatt att satsa på träningen, men hans privata bolag yannick3garo AB har också gått med förluster. 

Nyligen fälldes Tregaro för bokföringsbrott efter en sen årsredovisning – det efter en anmälan från Bert Karlsson, vilket GT kunde berätta i går.

– Det är tråkigt att den har kommit in för sent. Vem som haft ansvaret för det är lite oklart, men jag var den på papperet som var ansvarig för det och då får jag ta den smällen tyvärr, sa Tregaro.

 

LÄS OCKSÅ: Yannick Tregaro fälls – efter Bert Karlssons drag 

 

Det var i samband med att Karlsson anmälde 1 500 företagare i våras som Tregaro åkte med i företagslistan. 

Grunden ligger i att Karlsson själv blev anmäld av en privatperson för att ha varit sen med årsredovisningen vilket ledde till att han blev fälld för bokföringsbrott. Något som nu alltså också drabbat Tregaro.

Bert Karlsson: "Tyvärr får några gå i bräschen"

Men Bert Karlsson ångrar inte sitt tilltag.

– Tyvärr blir det några som får gå i bräschen för att visa på hur dum byråkratin är. Men jag tycker det är tråkigt och beklagar det verkligen, säger han och fortsätter:

– Jag vill anmäla ett system och när man förändrar systemet så kanske det blir så här.

Bert Karlsson ska anmäla 15 000 företagare till, säger han själv.Foto: STELLA PICTURES

Får du inte dåligt samvete?

– Nej, det får jag inte. För systemet är viktigare att ändra på än att några enskilda får böter. Det är inget att göra åt tyvärr. Han har ju gjort fel. Det kan han inte försvara. Och jag har också erkänt att jag har gjort fel. Men då ska Skattemyndigheten bestraffa oss och ingen annan. Det ska inte gå till så att man måste anmäla varandra.

Men ligger inte ansvaret hos dig och andra företagare?

– Jo, absolut. Det håller jag med om. Men jag hade ingen möjlighet till det. Jag hade för många bolag och för stor omsättning och en person som har skött mina affärer. Jag kunde inte byta ut den och ta vem som helst. Så lätt är det inte, säger Bert Karlsson.

Anmäler 15 000 företag

Men Bert Karlsson stannar inte vid de 1 500 företagare han redan anmält. Nu planerar han sitt nästa drag, då han ska anmäla tiofalt så många. Samtliga i Stockholmsområdet.

– Ja, käre Gud, det blir tio gånger så många som tidigare. 15 000, säger Karlsson och tillägger:

– Jag tänkte ge Stockholm en julklapp. Där finns ju makthavarna så det är mer intressant.

Det är kammaråklagare Carl Bergström vid Ekobrottsmyndigheten som har flera förundersökningar på sitt bord, däribland Tregaros, som inletts efter att Karlsson lämnade in listan på företagare.

Bert Karlsson lämnar in sina anmälningar mot 1 500 företagare.Foto: ELISABETH GÖSTASDOTTER KÄLLBLAD

Hundratals utredningar

– Han (Bert Karlsson, reds. anm.) får ju massa ovänner på kuppen. Det här hör ju till allmänt åtal och min uppfattning har varit att vi inte har haft något alternativ när vi har fått uppgifterna än att granska hur det är med deras årsredovisningar. 

– Vi har ungefär 250 utredningar som är inledda eller avslutade, ofta med strafföreläggande.

På frågan om vad massanmälningarna kostat de svenska skattebetalarna svarar Carl Bergström att man klarar av det inom ramen för myndighetens budget. Samtidigt har de anställt en extraåklagare, samt har haft en extra administratör, för att jobba med ärendena.

 

LÄS OCKSÅ: Bert Karlssons motangrepp – anmäler 1 500 företag 

Relaterade ämnen
Erik Göthlin
Erik Göthlin

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag