Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Berntsson: "Vi kör på tionde gången gillt"

Teamet från vänster: Martin Berntsson, Johan Bäckman, Robert Skarp och Johnie Berntsson. Saknas: Björn Lundgren.Foto: Henrik Jansson

På nio tidigare försök har det som bäst blivit kvartsfinal tidigare.

Men när Stena Match Cup drar i gång i Marstrand i dag siktar Johnie Berntsson från Stenungsund högre.

– Vi kör på "tionde gången gillt", säger han.

Team Johnie Berntsson

Johnie Berntsson, rorsman

Robert Skarp, taktiker

Johan Bäckman, trimmare

Martin Berntsson, trimmare

Björn Lundgren, fördäckare

FAKTA

Världsmästarinnan i matchracing Anna Kjellberg om toppstriden i Marstrand

"Det är ett väldigt tufft startfält där det finns väldigt många etablerade duktiga och utmanare både i form av unga hungriga och gamla rävar."

Taylor Canfield, USA

Hyfsat unga amerikan som vann hela touren i fjol. Jobbar som professionella seglare som har en allroundkunskap som inte riktigt finns på samma sätt i de nordiska länderna. Han är riktigt vass.

Ian Williams, Storbritannien

Har varit i absoluta toppen i jättemånga år. Vinner alltid tävlingar och de är ett väldigt seriöst team. Inte så mycket bus och skratt utan gör det mer som ett jobb. Han är en av favoriterna.

Björn Hansen, Sverige

Precis som Johnie Berntsson så kan han båtarna och vattnen och njuter av att vara på hemmaplan. Björn har alltid go känsla i teamet - det ihop med att han är väldigt duktig gör att han kan vinna. Han har gjort det förut.

Mathieu Richard, Frankrike

Har varit stabila under väldigt många år. Antingen vinner du för att du är ung och respektlös eller så är det för att du har erfarenhet av vattnen.

Keith Swinton, Australien

Har börjat visa toppresultat nu på slutet. Har nästan som hemmaplan på Marstrand trots att han är från Australien och inte har några svenskar i sitt team.

Johnie Berntsson, Sverige

Hoppas Johnies gäng kan få visa hur duktiga de är. Men det gäller att kunna plocka fram glädjen av att vara där. Kan de tänka borta pressen så vet jag att de har kapacitet att gå till final.

Seglaren Johnie Berntsson och hans team har inte lämnat något åt slumpen inför Stena Match Cup i Marstrand.

Hela vägen fram till startlinjen har laget finslipat detaljer och tränat upp i Oslo.

– Vi har känt tidigare år att det är först runt dag tre som man kommer in i det. Därför ville vi förbereda oss så nära in på som möjligt och få en rejäl genomkörare, säger fördäckare Björn Lundgren.

– Upp i Oslo finns likadana DS37:or som de som man seglar i Marstrand så därför tog vi oss dit upp, säger Johnie Berntsson.

Berntsson är lagets rorsman och har seglat matchracingen i Marstrand olika lagkonstallationer nio gånger tidigare. Som bäst har det blivit kvartsfinal. Något han nu hoppas förbättra.

– Vi kör på "tionde gången gillt", säger Johnie Berntsson och utvecklar:

– Målet är att överträffa alla tidigare resultat. Men det är så roligt att köra på Marstrand - där vi har familjer, vänner och sponsorer nära - att vi har sagt att vi siktar på att få segla hela veckan ända till lördag. För att göra det så måste vi ta oss till semifinal.

"Härligt team"

Att drömmarna om att nå längre ska bli verklighet finns det gott hopp om i fall man ska tro Johnie Berntsson själv.

– Dels har vi ett härligt team i år. Vi har aldrig seglat med precis den här set-up:en i Marstrand tidigare, säger Johnie Berntsson och fortsätter:

– Sedan ligger vi exakt på viktgränsen. Vi får väga 437,5 kilo tillsammans och när vi kontrollerade senast låg vi ett halvt kilo över. Det är bra att ha tyngd för att kunna väga ner båten.

Lagets största styrka finns dock i glädjen.

– Vi har kört här många gången tidigare och är så jäkla sugna på att få segla hela veckan. Vi vill verkligen detta, säger Johnie Berntsson.

Trimmare Martin Berntsson fyller i:

– Det är det absolut roligaste på hela året. Att få segla på en så häftig arena där publiken kan stå på klipporna och att ha nära och kära som kommer ut och tittar.

I vägen för den efterlängtade segern står ett helt gäng kompetenta seglare och laget är väl medvetna om konkurrensen.

– Ian Williams är fyrfaldig världsmästare, Taylor Canfield vann VM i fjol och så är det med både förtjusning och fasa vi ser fram emot att möta Björn Hansen som vunnit här tre gånger tidigare, säger Johnie Berntsson.

– Jag hade nästa kunnat rabbla upp hela startfältet. Men det gäller för oss att fokusera på att vara så starka som möjligt när vi möter de andra - då vet vi att vi kan slå alls, fortsätter han.

SOS sällskapsresan?

Det är ett samlat team som gör sig redo för tävlingarna. Men trots att laddningen är stor har man när till skrattet när GT försöker sig på platta skämtförsök.

Finns det tid i uppladdning att se SOS Sällskapsresan?

– Det gäller att prioritera så här nära inpå och den ligger självklart högt på listan, skrattar Björn Lundgren.

– Vinner vi har Johnie lovat att prova spinnakerflygning, tillägger trimmare Johan Bäckman och hela gänget skrattar.