MÅLMEDVETEN. Egzon Binaku pendlade sex timmar varje dag för att satsa i Häcken och samtidigt gå klart gymnasiet. Foto: Anders Ylander
MÅLMEDVETEN. Egzon Binaku pendlade sex timmar varje dag för att satsa i Häcken och samtidigt gå klart gymnasiet. Foto: Anders Ylander

Berättar om året då allt hände: "En pojkdröm"

Publicerad

Här är supertalangen som storklubbarna höll på att missa.

Egzon Binaku var för mindre än ett år sedan division 2-spelare i Åmål.

Nu har han fått ett fyraårskontrakt med Häcken – och spås en lysande framtid.

– Jag gillar att showa, säger 19-åringen.

Allt gick väldigt snabbt för Binaku under 2014. För mindre än ett år sedan tränade han med kompisarna hemma i Åmål.

Efter ett par månader med Häckens U19 erbjöds han ett proffskontrakt över sommaren med A-truppen.

Därefter skrev han på ett fyraårskontrakt med Hisingsklubben.

– Det var Häckens U19-tränare Teddy Olausson som startade allt. Han tränade mig i Åmål förut. En dag ringde han och frågade om jag ville ge Häckens ungdomslag en chans. Det var ett stort steg men jag var tvungen att ta chansen, säger Egzon när GT-sporten träffar honom.

"Fick beskedet..."

A-truppen har precis genomfört ett träningspass i iskalla vindar och snöblandat regn.

Kompisarna Egzon Binaku och Carlos Strandberg är sist in omklädningsrummet, Strandberg som enda spelare i shorts. De har båda blivit landslagsspelare under det gångna året. Binaku blev under hösten uttagen i P19-landslaget.

Han debuterade i Sverige-tröjan mot Finland i oktober.

– Jag fick beskedet av min agent Stefan Selakovic. Man blir väldigt stolt och glad. Att bli uttagen till landslaget är en pojkdröm som går i uppfyllelse, säger han.

Tränaren Peter Gerhardsson lyfter fram både styrkor och svagheter hos 19-åringen.

– Han är en lovande spelare, otroligt snabb och bra offensivt. Det defensiva måste han arbeta med. Han har en bit kvar på den fronten.

"Nä – jag sov hela tiden"

Egzon håller med om bristerna. Men han ser också en möjlighet att spela yttermittfältare – hans gamla roll i Åmål.

– Jag spelar där jag blir tillsagd. Men jag vill gärna vara mer offensiv. Jag gillar att showa. Sådant får man inte göra som ytterback.

Trots att han spelade för Häcken gick han klart gymnasiet i Åmål. Det innebar en hel termin utan chans till något annat än skola och fotboll.

– Jag gick i skolan från 8-12. Sen tog man tåget ner till Göteborg, tränade några timmar, och pendlade tillbaka och var hemma sent på kvällen.

Blev det mycket pluggande på tåget då?

– Nä jag sov hela tiden faktiskt, säger han och skattar.

Jonas Pettersson
Jonas Pettersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag