Bengtsson: "Ska vara där uppe och spela"

Lukas Bengtsson var med och tog guld med Frölunda förra säsongen – nu siktar han på NHL och en plats i Pittsburgh. Under lägret i juni imponerade han på klubben som just nu bara har en högerfattad back i truppen – vilket kan öppna för den offensivt skicklige Bengtsson.
Foto: HENRIK JANSSON
Lukas Bengtssons lag var med och vann 3-mot-3-turneringen under lägret i Pittsburgh.

GÖTEBORG. Tidigare i veckan landade Lukas Bengtsson, 22, på svensk mark efter sin vistelse på andra sidan Atlanten.

Jetlagen är så gott som borta – men minnena från utvecklingslägret med Pittsburgh Penguins är starka.

– Det var grymt! Jag är nöjd med besöket, säger Frölundas talangfulle guldhjälte.

Samtliga 35 av de unga spelarna bodde på ett hotell tvärs över gatan. De tillbringade dagarna i den nybyggda träningsanläggningen Lemieux Sports Complex i Cranberry, strax norr om Pittsburgh.

– Det var riktigt schyst. De hade försökt göra omklädningsrummet så likt det i Consol Energy Center som möjligt - stort, runt, snyggt och med ett stort märke i mitten. Och det fanns tillgång till allt möjligt. Kallbad, varmbad och bastu. Det fanns allt mellan himmel och jord, berättar Lukas.

Den första dagen träffade Lukas och hans nya kolleger självaste huvudtränaren för de regerande Stanley Cup-mästarna, Mike Sullivan. Och han hade med sig den eftertraktade, silverglänsande pokalen.

– Det var riktigt häftigt, att få se den på nära håll. Sedan var (Sidney) Crosby nere en gång. Det var speciellt. Då förstod man att "nu är jag här".

Utvecklingslägret inleddes med några enkla tester och den unge backen kände sig nöjd med resultatet. Det handlade mest om att tränarna skulle få se hur de potentiella stjärnorna hoppar, vilken styrka de hade i överkroppen och hur rörliga de var. Sedan var det dags att gå på is.

– I det stora hela kändes det bra. Sista dagen hade vi en liten turnering och då kändes det som att jag kom in i det.

Pittsburgh Penguins hyllade 22-åringen efter vad han visade på lägret. Han var en av de backar som stack ut i mängden och de imponerades bland annat av hans hantering med pucken.

Guldläge som högerskytt

I dagsläget finns bara en högerfattad back i Pittsburghs NHL-trupp: Kris Letang. Detta borde rimligtvis göra Lukas Bengtsson ännu mer attraktiv för Nordamerikas bästa ishockeylag - han är också rightare.

– Det kommer vara otroligt tufft att ta sig in. Det kommer bli en fajt varje dag och det är många som knackar på dörren underifrån. Men det är klart att det ökar chanserna att det bara finns en rightare just nu. Det är ingen nackdel.

Under Frölundas guldsäsong råkade Stockholmssonen ut för en knäskada och tvingades till operation. Han missade nästan halva säsongen, men lyckades mirakulöst ta sig tillbaka en bit in på slutspelet, där han sedan briljerade.

Känner du av någonting i knäet nu?

– I början av sommaren när jag kom i gång med träningen kände jag att jag inte kunde göra vissa saker. Men jag körde lite rehab och har fått upp styrkan väldigt bra. På isen i Pittsburgh kände jag ingenting. Nu känner jag mig nästan helt hundra, jag tänker inte ens på det. Det är jätteskönt att vi lyckades så bra där nere i Göteborg, läkarna gjorde ett väldigt bra jobb.

Tror du att din återkomst till slutspelet var avgörande för att Pittsburgh skulle vilja signa dig?

– Jag tror faktiskt inte det. Jag hade pratat med dem under en längre tid, redan när jag var skadad. Det lät som att de var intresserade även om jag skulle göra en långtidsoperation. Det kändes som att de verkligen ville att jag skulle tillhöra deras organisation, och det var en stor anledning till att jag ville dit.

Gör allt för att ta en plats

Sommaren spenderar Lukas hemma i Stockholm. Där drillas han av sin personlige tränare Henrik Petré, tillsammans med bland andra Frölundabekantingen och Columbusspelaren Alexander Wennberg. Petré kommer att kontaktas av Penguins fystränare för att snacka ihop sig om Lukas träningsprogram.

Medan utvecklingslägret i juni handlade mycket om att lära känna ledare och framtida lagkamrater blir den stora campen i september mer allvarlig. Då handlar det om att visa sig från sin absolut bästa sida, för att överhuvudtaget vara med i bakhuvudet hos Mike Sullivan och hans stab.

Vad tror du om dina chanser att knipa en NHL-plats direkt efter den stora campen?

– Det får vi se. Jag gör självklart allt för att ta en plats, det är den inställningen man måste ha.

Det återstår att se om Lukas blir en Penguin redan i höst. Men oavsett om han lyckas direkt eller om det dröjer är målet supertydligt.

– Någon gång ska jag vara där uppe och spela.

Frölundas guldhjältar i Nordamerika

Lasse Johansson, målvakt, Chicago

Kommentar: Har tagit en något längre väg, via allsvenskan och SHL till slutdrömmen i NHL. Gjorde tre säsonger med Frölunda innan nordamerikanerna fick upp ögonen för honom och slog till. Blev årets målvakt under guldsäsongen 2015/16. I Chicago blir han klubbkamrat med gamle Frölundakollegorna Erik Gustafsson och Spencer Abbott och ska under nästa säsong konkurrera med stjärnmålvakterna Corey Crawford och Scott Darling. Den 28-årige dalmasen har skrivit ett tvåvägskontrakt på ett år och inleder sannolikt i Chicagos farmarlag Rockford IceHogs.

Lukas Bengtsson, back, Pittsburgh

Kommentar: Trots flera skador under förra säsongen gjorde Bengtsson ett stort avtryck i hockeyvärlden med sin offensiva spelstil och sitt starka spelsinne. 22-åringen hyllas nu av Penguins organisation efter utvecklingslägret i juni. Där stack han ut, tillsammans med Ethan Prow - en annan nyrekryterad backtalang som är lik Bengtsson på många sätt. Enligt klubben behöver Lukas anpassa sig mer till den mindre rinken, men man imponeras av Lukas puckskicklighet och förväntar sig storartade saker från honom i framtiden. I NHL-truppen finns bara en högerfattad back, vilket borde underlätta för Lukas Bengtsson att slå sig in i laget.

– Det kommer bli tufft, men det är klart att det ökar chanserna, säger Bengtsson.

Tom Nilsson, back, Vancouver

Kommentar: Den defensive backen spelade 44 AHL-matcher med Toronto Marlies under säsongen 2014/15. Därefter trejdades han till New York Islanders och blev uppsatt på waiverslistan - där ingen plockade honom. Han fick då möjlighet att komma tillbaka till Frölunda i början av guldsäsongen. Backen gjorde 37 grundseriematcher där han stod för ett mål och sex assist. Efter SM-guldet skrev 22-åringen ett ettårskontrakt med Canucks och har nu chansen att äntligen göra sin första NHL-match. I Vancouver finns bland annat backarna Erik Gudbranson, Ben Hutton och svensken Alexander Edler.

Andreas Johnson, forward, Toronto

Kommentar: Tjuvstartade den nordamerikanska karriären direkt efter slutspelet med Frölunda. Han åkte över och spelade AHL-slutspel med Toronto Marlies, där han i sin andra match råkade ut för en hjärnskakning efter en ful huvudtackling. Efter några veckors återhämtning är 21-åringen nu på banan igen och siktar på att ta en plats i NHL-laget. Annars väntar spel med Marlies. I organisationen finns även de andra svenska forwardslöftena William Nylander, Tobias Lindberg och Dmytro Timashov.

– Jag tror på mig själv och jag ser fram emot nästa säsong, säger Johnson som sommartränar hemma i Göteborg.

Artturi Lehkonen, forward, Montreal

Kommentar: Hade en fantastisk säsong med Frölunda och avslutade med 19 poäng på 16 slutspelsmatcher. Draftades av Canadiens i andra rundan 2013 och skrev i maj i år på ett treårskontrakt med klubben. I organisationen finns sedan tidigare både Max Friberg och Jacob De la Rose. Enligt överenskommelse stannade Lehkonen i Sverige under tiden för utvecklingslägret i Montreal, och tränar nu hårt för att vara väl förberedd inför det stora lägret i september. Tar 21-åringen inte plats i NHL-laget har Frölunda rätten att "ta hem" honom under den kommande säsongen, då de fortfarande har kontrakt med finländaren.

Spencer Abbott, forward, Chicago

Kommentar: Den 28-årige kanadensaren har en hel del AHL-erfarenhet men har inte lyckats etablera sig i den högsta ligan i Nordamerika. Han har tidigare funnits i Chicagos organisation och gjorde 19 matcher i grundserien med AHL-laget Rockford IceHogs under säsongen 2014/15. Nu gör han ett nytt försök att ta plats i Blackhawks. Den skicklige forwarden gjorde 35 poäng på 42 grundseriematcher under sin säsong med Frölunda och kontraktet med Chicago är på ett år. Det är hård konkurrens och forwardplatserna i NHL-laget, med superstjärnor som Patrick Kane, Jonathan Toews och Artemij Panarin, så Spencer Abbott inleder sannolikt i AHL.