Bengt Berndtsson har gått bort – blev 82 år

Bengt "Fölet" Berndtsson har gått bort 82 år gammal.
Foto: Per Wissing
"Fölet" under en veteranmatch med IFK Göteborg 2012.
Foto: Lennart Månsson
Bengt "Fölet" Berndtsson spelade 29 landskamper för Sverige och var med och tog silver i hemma-VM 1958.
Foto: Åke Thim

VM-silvermedaljören och Blåvittlegendaren Bengt "Fölet" Berndtsson har gått bort 82 år gammal.

Efter att ha sett IFK Göteborg vinna mot Elfsborg somnade han in.

Nu sörjs han av fotbolls-Sverige.

– Jag är fruktansvärt ledsen. Jag kände honom väldigt väl. Han var en fantastisk människa, säger Ralf Edström.

– Det är knappt man tror att det är sant, säger Björn Nordqvist.

Bengt "Fölet" Berndtsson var en av IFK Göteborgs allra största profiler. Han spelade sammanlagt 599 A-lagsmatcher för klubben och förblev även efter spelarkarriären en viktig gestalt för Blåvitt.

På IFK Göteborgs hemsida beskrivs han som "änglarnas ängel", en lagikon som "är djupt sörjd och saknad av många kamrater".

När GT ringer upp legendaren Ralf Edström är han väldigt tagen.

– Jag hade aldrig kunnat tänka mig att detta skulle hända. Det är en chock. Han var en otroligt varm människa med glimten i ögat. Frisk och alert. När jag fick beskedet att han är borta... Det tog jäkligt hårt, säger legendaren, som spelade fotboll med "Fölet" så sent som i mitten av maj.

Gick bort efter matchen

– Vi i Old Boys-laget samlades på Kamratgården på lördagarna. Tyvärr blev vi färre och färre för att det var hög medelålder. "Fölet" var med och spelade trots att han var 82 år. Han var väldigt vältränad och hade väl inte gått upp två gram sen han slutade spela själv. När vi lade ner träningen i maj sade han att han börjat få lite ont i knäna och nog skulle trappa ner på fotbollen. Han köpte alltid kaffebröd och grejer. Han fixade och donade.

"Fölet" fick se IFK Göteborg slå Elfsborg i västderbyt. Sedan gick han bort.

– Han segnade ner när han skulle ta bussen hem från Heden. Jag tänker på hans fru som nu är ensam och i hög ålder. Detta känns oerhört tungt. Det är ett väldigt avbräck för alla vi som känner honom, säger Edström.

Hemma hos Nordqvist igår

Berndtsson var hemma hos en annan legendar innan matchen, nämligen Björn Nordqvist.

– "Fölet" och Leif "Loket" Olsson i Elfsborg spelade mot varandra många gånger. När vi mött Elfsborg i Göteborg har vi träffats här och när Blåvitt har spelat i Borås har vi varit hos "Loket". Vi hade en trivsam stund innan matchen i går, precis som alla andra gånger. Han var sig lik. Pigg och glad och hade alltid kommentarer till mycket, säger Nordqvist.

Den 115-faldiga landslagsmannen fick beskedet av "Fölets" fru Britt.

– Hon ringde i morse och berättade. Det är knappt man tror det är sant. Det är mycket tråkigt och inget man kunde förvänta sig. Han var så vaken hela tiden. "Fölet" var en makalös man.

"Han levde för IFK"

Nordqvist och Berndtsson var lagkamrater i Old Boys-laget, där "Fölet" var en drivande kraft, och tippade ihop på veckorna.

– Dessutom hade han tagit över gubbdagiset, som vi kallar det, efter P-O Johansson. Varje torsdag samlade han ihop lite folk och fikade och så var det någon som höll ett föredrag. Vi får se vad som händer med det nu.

Han tar för givet att Blåvitt spelar med sorgeband på söndag.

– "Fölet" brann verkligen för IFK. Han levde för klubben, säger Nordqvist.

IFK:s ordförande Karl Jartun bekräftar att föreningen tänker hedra Berndtsson framöver.

– Jag fick reda på det här i morse, men det kommer absolut göras något. Vi har inga matcher hemma på Ullevi i närtid, men det kommer att bli något. Han var en av våra legender. En fantastisk människa, som var hälsan själv. Han missade inte många Old Boys-matcher.

Berndtsson var med i VM-truppen 1958 som tog silver. Han spelade 29 A-landskamper och stod för sex landslagsmål.